Aportació per a la revista de la Festa Major Febrer de 2009

2009: XXV anys de la mort de Miquel Montagud .

Enguany farà 25 anys que va morir el professor de dibuix de l’Escola de Treball de Tarragona, en Miquel Montagud i Borja, després d’un llarg període de jubilació ric en produccions artístiques i d’activitat pedagògica amb infants, persones del poble i visitants.

Després d’un llarg recorregut de les seves obres des de  la seva mort, entre el seu edifici ECO del Greco del Tossal, per passar al carrer de Sant miquel fins a la seu de l’actual el Museu municipal del carrer Major.

Organització de les I jornades d’Estudi de la Baronia de Cabacés en el mes de maig.-

Dins del marc montagudí CERADAI i el CEP (Centre d’Estudis del Priorat) organitzaran en el mes de maig de 2009, un cap de setmana encara a precisar, les Primeres Jornades d’Estudi de la Baronia de Cabacés, on hi haurà cinc ponències amb taules rodones  al voltant dels temes següents: Les baronies a Europa i a Catalunya, d’àmbit més universitari, la justícia i la participació civil en la Baronia i en l’actualitat, d’àmbit més de l’ACPJ i CERADAI, la tercera ponència els símbols feudals en l’obra de Miquel Montagud, la quarta  el futur de la Baronia com a marca turístico cultural i la darrera el paper del Baró de Cabacés en la història medieval, moderna i contemporània. També es duran a terme activitats lúdiques, culturals i associatives entre les mateixes.

 XX anys d’agenda pública de CERADAI: 1989-2008

També farà 20 anys de la primera peonada toponímica on van participar les escoles de Marçà, Capçanés, la Vilella Baixa i Cabacés. D’aquesta manera CERADAI de Catalunya celebrarem XX anys d’agenda pública iniciada en 1989 amb una xerrada a la Bisbal de Falset (06-01-1989),  els programes de ràdio escolar CERADAI a les emissores municipals de SPSP en el feber del 89  i ràdio Fòrum, en el setembre del mateix any, de Tarragona; la primera peonada toponímica cultural a Cabacés(25-VI-1989) on participaren un total de 67 alumnes i 5 mestres, d’on 18 eren de Cabaces. tenim el gust de citar-los en una data tan assenyalada com avui: Victor Abad, Enric Arbonés, Nuri Arbonés, Maite Bolumar, Xavier Carnasa, Misericòrdia Escoda, Imma Ferré, Maria Montserrat Gibert, Sergi Masip, Maria Masip, Josep Ramon Miró,, Ricard Miró, Cristina Miró, Angelina Pino, Iolanda Poveda, Carles Prats, Gerard Vidal i Natàlia Vidal acompanyats per la mestra N’Estefania Castellví. Es va fer una exposició a la sala de la cooperativa dels dibuixos sobre temes d’interès per visitar dels quatre pobles, cada poble va fer els seus propis. A la vegada es va presentar el joc del Priorat, el qual en el mes de setembre es va presentar a la Muestra Nacional que organitzà l’ICE i la Universidad de Zaragoza a aquesta ciutat.

Neix EDUcert, una garantia de qualitat educativa.-

Ha nascut una eina que pot ajudar a la promoció cultural del consum i de la creativitat: EDUcert. EDUcert és un invent cooperant amb comunicació digital que coordina quatre aspectes molt important per al consum responsable. Les obres, produccions i/o productes han de tenir coherència amb els currículums de les competències bàsiques de cada territori i amb els drets humans, enguany han complert 60 anys des de la declaració universal de Nacions Unides en 1948. El segon aspecte és que l’autor/a i/o el propietari o propietaris de les obres, produccions i productes s’adhereixen al programa desenvolupament pel mil.lenni 2015, http://www.un.org/spanish/millenniumgoals/index.shtml, un programa mundial per a erradicar la missèria i la fam, educació universal per a tots els infants del món, treballar per la salut pública, pel medi ambient i per una aliança mundial per al desenvolupament on tothom podem col.laborar, el tercer aspecte seguir les recomanacions de la UNESCo i del consum i el quart aspecte oferir a les persones usuàries o consumidores recomanacions tècniques per afavorir el seu desenvolupament personal en relació a les esmentades produccions.

EDUcert és un distintiu per associar els quatre aspectes en un de central “Educar amb certesa i seguretat”. El passat dia 09 de desembre en la mostractiva i subhasta cooperant EDUcre@ celebrada al Museu d’Art Modern de Tarragona va rebre l’EDUcert el llibre de Carles Prats “75 anys fent camí” i l’any passat del mateix autor la web www.cabaces.com, entre les 15 atorgaments de l’actualitat un llibre i una web ja citats, estan dos associacions, tres revistes, un projecte pedagògic, un a dues cançons, dos programacions didàctiques, un curs per a professorat, dos ràdios municipals i un pessebre. EDUcert és una marca de garantia d’educabilitat. Més informació. www.educert.cat   Podeu escriure a: educert@educert.cat

Entrevistes a veínat amb més edat del poble.-

Enguany he fet entrevistes a veïnat més gran de Cabacés, els quals m’explicaren moltes coses : La Roseta de l’estanc, el Lluïset (EPD), en Joan Vall, en Daniel Cubells i la Maria argenter. Tots amb la seva memòria entre molts aspectes per destacar de la seva infància i de la seva joventut, ara destaco, la Roseta es va ensenyar on es trobava el beat Joan d’Organyà a l’església del poble, el Lluïset (EPR) em va parlar de l’escola, en Joan Vall va ser gravat amb vídeo per en Pere Sans, en Daniel Cubells em va explicar com va conèixer al cardenal Tarancon en plena guerra i la Maria recordava molt bé la seva primera comunió. Moltes coses em van explicar però per raó d’espai destaco un sol aspecte en aquesta ocasió, trossos d’història del nostre poble, que com un gra de sorra fan l’actual platja de convivencia i pau.

UN PROGRAMA DE RÀDIO TOT L’ANY AL PRIORAT 

També de cara el 2009 està en marxa el programa mensual de ràdio Falset (FM 107.6): “PRIOREM PRIORAT” que dirigeix un servidor, J.M. Ferran. L’emissió es porta a terme tots els quarts dissabtes de cada mes a les quatre de la tarda, va començar el passat dia 25 d’octubre de 2008 i dura una hora per ara, malgrat a partir de la primavera pensem proposar un augment de temps.  El telèfon del programa és 977 83 00 44, durant l’emissió es pot trucar per opinar, informar o donar testimoni de fets de la nostra comarca. Això complementa el programa de ràdio SPSP de Tarragona (FM 101.0) que a partir del 29 de març, a la primavera, durarà 100 minuts, entre dos quarts de 8 fins passades les 9 de la nit, amb el títol de “TOT BARRIS” el telèfon del programa és 977 20 15 00.

S’ha creat un bloc sobre Cabacés: http://blocs.xtec.cat/cabaces/ preten exposar informacions de fets i d’iniciatives del poble.

Més informació sobre ràdios municipals i locals:

http://www.radiofalset.net/

http://www.radiospsp.com/

BONA FESTA MAJOR 2009  amb Pau, Salut i Amistat

J.M. Ferran i Torrent     Coord. de CERADAI de Catalunya 

Deixa un comentari