18-22 de novembre

Aquesta setmana dedicarem les pregàries de cada dia a

LA INFÀNCIA

 18 de novembre

Els contes, les cançons, els còmics, els dibuixos animats,..

En la nostra infància se’ns ha intentat transmetre molts valors. A l’escola, a casa, al  club on practico esport, a l’escola de música, a l’escola de teatre, etc. Avui volem recordar un altre espai que ens ha sigut molt important per la transmissió d’aquests valors: Els contes populars, les cançons tradicionals, els dibuixos animats… Aquests ens han permès conèixer i conviure amb un seguit de personatges que ens han ensenyat a estimar, a compartir, a pensar en els altres, a ajudar-nos entre tots, etc. Ara escoltarem una cançó on apareixen tots ells compartint una festa amb el següent missatge: En els moments difícils hem de tenir l’esperança que amb tots aquests valors positius ens en sortirem.

–          Cançó Ricard Sisa: Qualsevol nit pot sortir el sol.

http://www.youtube.com/watch?v=pdlvAvC4Tw4

 

19 de novembre

Dia Mundial del Sanejament:

Tot i que una gran part de la població al món té accés als telèfons mòvils, hi ha milers de nens que  no tenen accés a un sanejament adequat, el que comporta conseqüències greus per a la salut. Aquesta falta de sanejament fa que cada any morin milers de nens per malalties diarreiques evitables.

Per fer front a aquesta situació l’ONU treballa per erradicar aquest problema, designant aquest dia com el dia Mundial del Sanejament.

–          Reflexionem sobre aquest fet mentre escoltem una composició de Franz Schubert,  compositor austríac que morí el 19 de novembre de 1828: “El fill de les muses”

www.youtube.com/watch?v=F1zQekF35QI

 

20 de novembre “Dia Internacional de la Infància”

Avui és el “Dia Internacional de la Infància” i dedicarem la pregària a llegir un poema de Juan Ramón Jiménez sobre la infància. Aquest poeta ha estat un dels escriptors més importants de la literatura española. El 1956 va rebre el Premi Nobel de Literatura per la seva obra “Platero y Yo”. Aquest poema doncs, de Juan Ramón, ens transmet un seguit de sentiments de tendresa a través d’un nen que intenta tornar a sentir el què havia viscut dins el bressol.  Llegim dues vegades el poema:

MI CUNA

¡Qué pequeñita es la cuna,
qué chiquita la canción;
mas cabe la vida en esta
y en aquella el corazón!

Nadie ríe aquí de ver
a este niño grandullón
mecerse, quieto, en su vieja
cuna, a la antigua canción.

(¡Qué pequeñita es mi vida,
qué tierno mi corazón!
¡Este me cabe en la cuna,
y la vida en la canción!)

¡Cómo se casan los ritmos
de cuna y de corazón!
¡Los dos vuelan por la gloria
en una sola pasión!

¡Qué pequeñita es la cuna,
qué chiquita la canción;
mas cabe la vida en esta
y en aquella el corazón!

 

–          Fem un minut de silenci per tots aquells nens i nenes que  no tenen la infància que es mereixen.

 

21 de novembre

Passatge Bíblic

Avui en dia hi ha molts infants que pateixen les conseqüències del mal govern dels dirigents dels seus països. Avui farem una petita lectura de l’evangeli de Sant Mateu.

Matança dels infants de Betlem

Quan els savis se n’hagueren anat, un àngel del Senyor es va aparèixer en somnis a Josep i li digué:

–Lleva’t, pren el nen i la seva mare, fuig cap a Egipte i queda-t’hi fins que jo t’ho digui, perquè Herodes buscarà l’infant per matar-lo.

14 Josep es llevà, prengué de nit el nen i la seva mare, se’n va anar cap a Egipte 15 i s’hi quedà fins a la mort d’Herodes. Així es va complir allò que el Senyor havia anunciat pel profeta: D’Egipte he cridat el meu fill.

16 Quan Herodes es veié burlat pels savis, es va indignar molt, i ordenà que a Betlem i a la seva rodalia matessin tots els nens de dos anys en avall, l’edat que calculava pel que li havien dit els savis. 17 Així es va complir allò que havia anunciat el profeta Jeremies:

18 A Ramà se sent un crit,

plors i grans planys:

és Raquel que plora els seus fills,

i no vol que la consolin,

perquè ja no hi són.

 

–          Cantem una cançó del cançoner.

 

22 de novembre

La infància al món

Notícies:

Una nena de 8 anys mor al Iemen durant la seva nit de noces:

“Rawan, una nena iemenita de vuit anys, va morir fa uns mesos després de mantenir relacions sexuals amb el seu marit, de 40”. Algunes organitzacions humanitàries asseguren que la crisi econòmica i la pobresa no han fet altra cosa que agreujar el problema, fent augmentar el nombre d’unions matrimonials amb nenes. Les famílies donen la seva aprovació a aquests matrimonis de conveniència per raons econòmiques.     (Dimarts, 10 de setembre del 2013 elPeriódico.cat).

Els nens soldats:

“A l’Amèrica Llatina els nens soldats han estat presents en diferents lluites a Colòmbia i a altres països del seu voltant. La quantitat de nens dels quals parlem és exageradament gran i una part d’aquests tenen menys de set anys.”     (Human Rights Watch. Aprenderás a no llorar. Niños combatientes en Colombia. Versión en español, Bogotá: Editorial Gente Nueva, 2004.)

–                     Resem un Pare Nostre per tots aquests nens i  nenes que es troben en aquestes situacions tot esperant que canviin les lleis i es protegeixi el Dret a la Infància.

 

 

Aquest article ha estat publicat en ESO/BAT - Nov. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.