ESO 11-15 NOVEMBRE

SETMANA de l´11 de novembre al 15 de novembre

TEMA: LA CIÈNCIA AL SERVEI DE LA PAU I EL DESENVOLUPAMENT

DIA 1 (11 de NOVEMBRE)

Llegim i comentem en gran-grup la següent notícia :

Celebrem el dia Mundial de la Ciència al Servei de la Pau i el Desenvolupament
Manel Ferrer

dijous 10 de Novembre

 

Sovint no ens adonem de com viuen les altres persones, perquè el subconscient ens fa creure que si estem bé, els altres també ho estan, però no és així.

És per aquest motiu que neix el nostre calendari aquest dia amb la intenció de renovar el compromís de la ciència com a propulsora de la pau i el desenvolupament, posant un èmfasi especial al seu ús responsable en benefici de les societats i, més especialment a favor de l’eradicació de la pobresa i la seguretat humana.
Amb aquest 10 de novembre també es pretén sensibilitzar a tots nosaltres de la importància que té la ciència i la tecnologia en el nostre dia a dia.

DIA 2 (12 de NOVEMBRE)
En una època de crisi i retallades tenim la impressió que la ciència no avança al ritme que li correspondria. Ens pot envair un pessimisme i una certa preocupació. No obstant, i tot i que haurien de destinar-hi molts més recursos, hi ha moltes persones compromeses i amb talent que aconsegueixen grans fites. Veiem ara desglossada en la resta de dies de la setmana la següent notícia:
12 descobriments científics que han marcat el 2011
La física ha marcat aquest any, però hi ha hagut troballes destacables en totes les disciplines M. L. FERRADO / M. BAUSELLS
Barcelona | Actualitzada el 26/12/2011 14:00

L’interior d’un accelerador de partícules
El 2011 ha estat marcat per la física. Al setembre, amb l’experiment OPERA els científics van detectar neutrins més ràpids que els fotons que qüestionaven un dels principis bàsics de la teoria de la relativitat: no hi ha res més ràpid que la llum. Però també hi ha hagut avenços mèdics importants, com els grans resultats de la primera vacuna contra la malària, amb un 50% de protecció en nens, o el transplantament de la primera tràquea artificial. I hem pogut conèixer millor com ens vam relacionar amb els nostres avantpassats, els Neandertals. Destaca la participació de científics catalans en dues d’aquestes recerques: la vacuna contra la malària i el projecte Microbioma per conèixer els bacteris que viuen i interactuen al nostre cos.

DIA 3 (13 de NOVEMBRE)
Avui llegirem uns descobriments que poden ser claus per a curar malalties :

Sida. El tractament del VIH com a prevenció
Un assaig clínic ha demostrat que les persones infectades amb el virus tenen un 96% menys de probabilitats de transmetre’l a les seves parelles si prenen medicaments antiretrovirals. Els resultats han tancat un llarg debat i han donat impuls al ja important moviment en favor del tractament per a tots els pacients: “Un 52% dels que els necessiten immediatament, per a la seva pròpia salut, encara no hi té accés, i això són 7,6 milions de persones”, segons Jon Cohen, periodista de Science. Aquesta revista ha triat aquesta troballa com la més important del 2011.

Vacuna de la malària. Un assaig clínic amb resultats esperançadors
La coneguda com a RTS,S, una vacuna contra la malària que enguany s’ha sotmès a un assaig clínic amb més de 15.400 nens i nenes africans, es troba en els darrers estadis experimentals, en fase III. Ha demostrat que la immunització redueix a la meitat el risc d’infecció en criatures d’entre cinc i disset mesos. És el major assaig mai realitzat amb un fàrmac d’aquest tipus. Pedro Alonso, al capdavant del CRESIB de l’hospital Clínic, lidera la recerca de la vacuna.

DIA 4 (14 de NOVEMBRE)
Avui llegirem un descobriment que pot ser clau per a una futura font d´energia
Proteïna clau. Mapa d’una proteïna essencial per a la vida
Un grup d’investigadors al Japó van aconseguir una imatge clara de la proteïna que les plantes usen per desintegrar l’aigua en àtoms d’hidrogen i oxigen durant la fotosíntesi. S’anomena Photosystem II, i la seva estructura catalítica, essencial per a la vida al nostre planeta, pot ser clau per a una futura font d’energia neta.

DIA 5 (15 de NOVEMBRE)
Avui llegirem dues notícies relacionades també amb la salut i l´esperança de vida:

Conèixer el microbioma. Claus per comprendre la relació entre dieta i microbis
La recerca del munt de microbis que viuen al nostre intestí ha dut a demostrar que tots tenim un bacteri dominant al tracte digestiu: el Bacteroides , el Prevotella o el Ruminococcus . A més, un d’aquests prefereix una dieta alta en proteïnes, i un altre s’estima més els vegetals. Tot plegat permetrà entendre millor la interacció entre la dieta i els microbis en la nutrició. El projecte el coordina Francisco Guarner, investigador de l’hospital de Vall d’Hebron.

Trasplantament. Trasplantament d’una tràquea artificial per primer cop al món
Investigadors del Karolinska Institut de Suècia aconsegueixen, per primer cop al món, trasplantar una tràquea artificial a un home de 36 anys que patia càncer. Primer, han fet una estructura a mida amb plàstic i l’han poblat amb cèl•lules mare del propi pacient.

Aquest article ha estat publicat en ESO/BAT - Nov, Novembre. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.