UN VOLCÀ ISLANDÈS AÏLLA EL TRÀNSIT AERI EUROPEU I DE TOT EL MÓN

El núvol de cendra del volcà islandès continua creixent

12:1616.04.2010

Reykjavik (ACN).- El núvol de cendra del volcà en erupció al glaciar d’Eyjafjalla, a Islàndia, que dificulta el trànsit aeri de 14 països del nord d’Europa, continua creixent i estenent-se, segons han declarat les autoritats islandeses aquest divendres. Bèlgica, Dinamarca, Estònia, Finlàndia, França, Alemanya, Noruega, Polònia, Suècia, els Païs Baixos, Gran Bretanya, Irlanda, Letònia i Lituània, han vist greument afectat el seu trànsit aeri. ‘L’erupció no pot durar massa més temps, s’espera que duri un parell de dies més a molt estirar. Hi ha una quantitat màxima de magma que pot deixar anar un volcà’, ha declarat el portaveu del ministeri de Medi Ambient d’Islàndia, Gudmundur Gudmundsson.

000432922

ISLÀNDIA, EN ESTAT D’EMERGÈNCIA PER L’ERUPCIÓ DEL VOLCÀ FIMMVORDHUALS

Els estudis realitzats pels tècnics descarten l'amenaça d'inundacionsVILAWEB 22/03/2010
L’erupció del volcà Fimmvorduhals, al sud d’Islàndia, ha obligat les autoritats a declarar l’estat d’emergència i evacuar més de 400 persones. Els traslladats són residents de les tres poblacions pròximes al volcà i han estat allotjats en una escola, atesos per personal de la Creu Roja. Es desconeix quan podran tornar a les seves llars.

El govern ha decretat l’estat d’emergència després que el volcà subterrani esclatés i obrís una esquerda de 500 metres i un quilòmetre de llarg al gel. Durant hores, l’aeroport de Keflavík ha tancat les connexions internacionals a causa de la manca de visibilitat que han provocat les cendres llançades per l’erupció.

Les autoritats temem que l’erupció pugui encendre un volcà veí més destructor

L’incident ha estat qualificat de lleu per les autoritats, que sí que estan en alerta per la possibilitat que el Fimmvorduhals encengui un altre volcà pròxim, el Katla, i provoqui una reacció més severa. Per ara, però, els estudis realitzats pels tècnics a la zona han descartat l’amenaça d’inundacions, tot i que l’epicentre de l’erupció és a prop de la glacera Eyjafjallajokull, cosa que fa mantenir l’estat d’emergència al sud d’Islàndia pel risc de desgel.

Els experts feia temps que esperaven l’erupció del Fimmvorduhals, un volcà subterrani situat sota el gel, entre glaceres, a 120 quilòmetres a l’est de Reykjavík. Islàndia és una illa amb molta activitat volcànica però el Fimmvorduhals estava apagat des del 1823.

GRAN NEVADA A LES TERRES GIRONINES

La neu acumula gruixos d’entre 20 i 45 cm a la Catalunya Central i les comarques Gironines
Vilaweb: 08.03.2010

Barcelona (ACN).- El temporal de neu i pluja que ha arribat aquest dilluns de matinada a Catalunya acumula ja gruixos de neu d’entre 20 i fins a 40 cm a diferents indrets de les comarques de la Catalunya Central i la demarcació de Girona, territoris on més intensament s’estan produint les nevades. Al llarg del matí i fins aquest migdia, les dades recollides pel Servei Meteorològic de Catalunya registraven gruixos acumulats de 42 cm de neu a Bagà (Berguedà), 30 a Rupit (Osona), 20 a Pujalt (Osona), 32 a Planoles (el Ripollès) o 20 a Santa Pau i la Vall de Bianya (la Garrotxa), entre d’altres. Tot i no acabar de quallar, també s’han pogut veure volves de neu als litorals de Barcelona, el Maresme i Tarragona.

HAITÍ PATEIX UN GRAN TERRATRÈMOL

Un terratrèmol de 7,3 graus devasta la capital • Cerquen centenars de víctimes entre la runa dels edificis ensorrats a Port-au-Prince
Un terratrèmol de 7,3 graus en l’escala de Richter ha destrossat una bona part de la capital d’Haití, Port-au-Prince.

Hi ha hagut, a més, diverses rèpliques del sisme, algunes de les quals de 5,9 graus. Les víctimes mortals podrien ser centenars o milers. La situació a la ciutat és caòtica. Moltes de les precàries edificacions, també el palau presidencial i la seu de les Nacions Unides han quedat afectats. Bombers sense Fronteres ja vola cap a la zona i diverses ONG han ofert la seva ajuda.
L’epicentre del terratrèmol ha estat localitzat a només deu quilòmetres de profunditat i a setze quilòmetres a l’oest de Port-au-Prince. Un geofísic de l’Institut Geològic nord-americà de Golden, a l’Estat de Colorado, ha indicat que Haití no havia conegut un terratrèmol d’aquesta intensitat des de feia més de dos-cents anys.

 ‘Hi va haver dos terratrèmols importants el 1750 i 1771, però des d’aleshores no hi havia hagut cap d’aquesta magnitud’, ha declarat Da-li Grant. El terratrèmol ha estat seguit per una alerta de tsunami a la zona del Carib que després ha estat desactivada.
Una catàstrofe de dimensions desproporcionades.
Els testimonis expliquen que la ciutat ha quedat plena de runa, coberta de pols i que hi ha nombrosos ferits i que tot fa pensar que el nombre de morts pot ser molt elevat. És el cas, per exemple, de la responsable de l’ONG Food for the Poor, Rachmani Domersant, que ha explicat a l’agència Reuters: ‘La ciutat sencera és a les fosques. Hi ha milers de persones assegudes als carrers sense saber on anar. Hi ha gent corrent, plorant, cridant i provant de rescatar les víctimes d’entre la runa’. Food for the Poor, amb les dades aportades pel personal que té a Haití, ha emès aquest comunicat amb informació sobre els danys que ha causat el terratrèmol.
Les línies telefòniques terrestres i les comunicacions per telèfons mòbils han quedat interrompudes a la capital, amb la qual només es pot contactar per telèfon satèl•lit. El terretrèmol ha afectat els barris més pobres i també l’hotel més luxós de la ciutat on han desaparegut dues-centes persones. ‘És una catàstrofe de dimensions desproporcionades’, ha declarat a la CNN l’ambaixador d’Haití als Estats Units, Raymond Joseph.

Els supervivents del terratrèmol han passat la nit al ras i tractant de consolar-se els uns als altres, mentre els organismes humanitaris intenten mobilitzar els seus recursos per atendre els milers de damnificats que s’estima que ha deixat el sisme. ‘La gent està tractant de consolar-se els uns als altres. El que s’escolta pels carrers són les oracions d’agraïment dels que han sobreviscut’, ha relatat el cap de la Delegació del Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) a Haití, Ricardo Conti.
Haití és el país més pobre de l’Amèrica Llatina i un dels més pobres del món i ha estat castigat durant dècades per la violència i la inestabilitat política. A més, aquests últims anys ja ha patit les conseqüències d’alguns altres fenòmens naturals; el setembre del 2008 l’huracà Hanna va causar centenar de morts i nombrosos danys materials a tot el país.

Trobada a Noruega una mutació de la gripA

Els viròlegs veuen poc probable que la variant sigui greu

 

L’estudi virològic de dos ciutadans noruecs que han mort a causa de la nova grip ha detectat que patien una mutació del virus de la grip A, a la qual els seus metges atribueixen l’agressivitat amb què aquests malalts van patir la infecció.la Generalitat.

L’Institut de Salut Pública de Noruega ha informat d’aquesta troballa –com és preceptiu tenint en compte la situació d’alerta pandèmica que existeix a tots els estats–, però ha puntualitzat que la mutació detectada no afecta zones fonamentals del virus gripal, i per això segueixen sent vàlides les vacunes antigripals elaborades per companyies com Roche, GlaxoSmithKline, Novartis i AstraZeneca.

Des que va ser identificat l’abril passat a Mèxic, el nou virus de la grip no ha deixat d’experimentar petites mutacions que, de forma majoritària, van resultar ser erràtiques i es van extingir. En 52 ocasions, aquests canvis han inutilitzat l’ús dels antivirals i han causat resistència a ells en diversos malalts. Altres mutacions fallides han afectat porcions no vitals de l’H1N1.

Gran genoma

És poc probable que la variació anunciada des de Noruega tingui més rellevància que les precedents, consideren els viròlegs consultats. “El genoma del virus H1N1 és enorme, està compost per vuit gens que van patint petites variacions, fins ara poc rellevants”, ha explicat Tomás Pumarola, viròleg de l’Hospital Clínic i coordinador del comitè de vigilància de la grip A a

“Mentre una d’aquestes mutacions no afecti, per exemple, l’àrea de la proteïna del virus que altera la producció d’anticossos, no existirà un canvi preocupant”. “De moment –ha afegit–, no ens consta que això s’hagi produït. És lògic que les autoritats de Noruega informin: hem de notificar dels petits canvis que anem detectant en el virus”. Falta per conèixer si els dos noruecs morts vivien en zones pròximes i es van encomanar entre si, o si no es va produir aquesta circumstància.

 

ÀNGELS GALLARDO
BARCELONA

EL PERIÒDIC