Vosaltres heu sentit a parlar dels transplantaments entre animals i éssers vius? esteu a favor d’aquesta tècnica quirurgica? Informeu-vos abans de que són els transplantaments amb aquesta presentació

transplantes

Les ciències del mon contemporani

Aquest any hem encetat una nova assignatura al batxillerat. Que volem amb aquesta matèria? Principalment fer que l’alumnat de batxillerat com a ciutadans tinguin prou coneixements per pendre decisions reflexives i fonamentades sobre temes científico-tècnics d’incuestionable trascendència social i així poder participar democràticament en la societat per avançar cap a un futur sostenible per la humanitat.

En aquest blog trobareu les activitats que fan els alumnes i podreu fer comentaris sobre elles. També intentarem obrir temes de debat a partir de les últimes noticies sortides als diaris i la televisió. 

OSTEOPOROSIS

En l’article d’avui parlarem una mica de la osteoporosis, quina és la seva causa, etc. 

La osteoporosis és una disminució de la massa òssia i de la seva resistència mecànica que ocasiona susceptibilitat per a les fractures. La osteoporosis no té un començament ben definit i, fins a fa poc, el primer signe visible de la malaltia acostumava a ser una fractura del maluc, el canell o dels cossos vertebrals que originaven dolor o deformitat.La osteoporosis afecta a una de cada cinc dones de més de 45 anys y a quatre de cada deu més de 75.En el seu diagnòstic es pot amidar la massa òssia, i per tant la seva disminució en l’adult, amb tècniques de densitometria o de tomografia computadorizada quantitativa. 

Quina és la seva causa? -La menopausa és la principal causa de osteoporosis en les dones, a causa de disminució dels nivells de estrógens. -Consum de l’alcohol o cafeïna -Tabaquisme Períodes de amenorrea -Alguns medicaments com l’ús perllongat de córticoesteroides -Processos com malaltia tiroidea, artritis reumatoide i problemes que bloquegen l’absorció intestinal de calci.-Dieta pobra en calci per períodes perllongats, especialment durant l’adolescència i la joventut Vida sedentària. 

Quins tractaments n’hi ha? 

-El millor tractament de la osteoporosis és la prevenció. Una ingesta adequada de calci i l’exercici.-El consum adequat de calci i de vitamines durant la maduresa és essencial per a la salut de l’os. -El reemplaçament estrogénic és un tractament efectiu per a prevenir la pèrdua post-menopáusica d’os i és també efectiu en la prevenció de fractures osteoporótiques. -Els Bifosfonats (Alendronat o Etidronat) i la Calcitonina, són medicaments efectius per a prevenir la pèrdua d’os.
 

Catalunya donarà cànnabis a dones en tractament de càncer

Avuí dia 10 de març del 2008 ha sortit una notícia bastant impactant, que ja desde fa temps s’està aplicant en un país, Canada, i ara es començarà a aplicar a Espanya. Les dones amb càncer de mama en tractament de quimioteràpia que no responguin als fàrmacs contra les nàusees i els vòmits tindran accés a un medicament derivat del cànnabis, després de demostrar la seva eficàcia en un estudi pioner a nivell mundial del departament de Salut de la Generalitat. Segons que ha explicat Geli, el programa pilot de l’ús terapèutic del cànnabis realitzat a persones amb molèsties cròniques, que no responen a altres tractaments, com l’esclerosi múltiple o el dolor neuropàtic, i a dones en tractament oncològic, ha demostrat que una tercera part d’elles deixaven de tenir nàusees, i que al 67% els disminuïen la intensitat i la seva durada. Respecte al nombre de persones que seran susceptible d’usar aquesta nova alternativa terapèutica, s’ha assenyalat que a més de dones en tractament de quimioteràpia, el seu ús podria estendre’s a altres pacients oncològics, i que cal fer més estudis per veure realment l’abast d’aquest derivat del cànnabis en aquests pacients.

 http://www.emporda.info/secciones/noticia.jsp?pRef=2008040900_8_14450__CATALUNYA-Catalunya-donar-cnnabis-dones-tractament-cncer 

OBESITAT INFANTIL

Segons la Organització Mundial de la Salut (OMS), la obesitat i el sobrepes infantil ha arribat a conseguir les característiques de epidèmia a nivell mundial

La obesitat infantil tracta de la acumulació excessiva de greix corporal i es pot percebre per l’ augment del pes corporal.

La causa d’aquesta epidèmia es principalment el canvi d’hàbit i sobre tot en el referent a l’alimentació i el sedentarisme.

LA VACUNA CONTRA EL CÀNCER DE COLL D’ÚTER

La vacuna contra del papiloma humà està indicada per a protegir enfront de malalties com el càncer de coll d’úter, lesions precancerosas dels genitals femenins, incloent coll d’úter i vulva i berrugues genitals. Aquesta vacuna prevé malalties en noies adolescents i dones de 16 a 26 anys i també produïx anticossos en nens i adolescents de 9 a 15 anys.

 Les anàlisis han demostrat que la vacuna preveu les lesions canceroses en estadi inicial provocades per a aquestes variants del virus i que té una eficàcia del 90,4%. 
 

Prevenir aquesta malaltia suposarà evitar moltes morts de dones a l’any i el sofriment de moltes altres que es veuen obligades a sotmetre’s a tractaments agressius, com la histerectomia, que minven la seva qualitat de vida i provoquen importants seqüeles.

utero.jpg 

http://www.3cat24.cat/noticia/224264/

ARTICLE realitzat per: Naila Lakhwani, Beatriz Risco i Erica Montiel.

UN HOME EMBARAÇAT?

El passat dia 25 de Març del 2008 va sortir la sorprenent noticia d’un home embaraçat, es diu Thomas Beattie és d’Oregon i està de cinc mesos, la nena naixerà el  proper mes de Juny. Thomas és un home transexual. Gràcies a la inseminació artificial es va quedar embaraçat, ja que la seva parella, Nancy és estèril. Thomas va ser intervingut per a treure’s els pits i posteriorment es va sotmetre a un tractament de testosterona, encara que va conservar els seus òrgans femenins i per tant la capacitat de fer òvuls.   

[kml_rm movie="http://es.youtube.com/watch?v=5nrmTMMTPhU&feature=related

Article de: Aldric Miró, Adrian Serrano i Marc Hernández.

Sortida a l’ecoparc

El dijous dia 22 de novembre vam anar a l’ecoparc de Montcada. Va ser molt interessant tot i que va haver una frase repetida per tothom que tots coneixeu i Mutisno podeu incloure als comentaris.

Als professors que vam anar ens va agradar, la vam trobar molt interessant i molt instructiva. Aquí teniu unes cuantes fotos.

ecoparc1.JPG