Per què a Google i els seus voltants?

Google Inc. va ser creada el 1996 (en 1998 ja es va dir el cercador com Google, i la seva funció era la de ser un cercador d’informació de continguts en Internet, sota un motor de cerca, basada en la tecnologia denominada “Pagerank” (o posicionament web) en el que mana el principi dels “webs” més visitats com encapçaladors dels resultats. Però a Google no tot és gratis: els sistemes de publicitat derivats de productes Google com “adsense” i “adwords” (que funciona en múltiples idiomes), que han fet de l’Empresa, i dels usuaris que permeten introduir la seva publicitat, una font d’ingressos que permet que Google creixi, compri altres empreses, generi beneficis, i inverteixi en nous productes. Hi han altres productes que també lis generen ingressos …

Al 2008, tenint presenti les seves adquisicions empresarials -com YouTube (continguts Multimedia)-, ha desenvolupat col·laboracions amb altres grans empreses com Sun, IBM, Fundació Mozilla (Firefox), etc., per donar productes off-line (sense estar connectats a la xarxa) com StarOffice / OpenOffice, que competeixen amb Microsoft i el seu producte Office -Word, Excel, Porwerpoint, etc. -així com el sistema operatiu Windows i les seves diferents versions.
Les col·laboracions de Google i Sun, en el seu versió de codic obert, (codificació lliure i que permet que els usuaris puguin participar per a la millora del producte) han donat el producte gratuït denominat OpenOffice.
Google, ha anat desenvolupant productes, seguint sempre les seves filosofies, en la que aquesta donant el seu fruit en aplicacions interreralcionadas sigui de forma “off-line” (sense estar connectats a la xarxa) , com a on-line o col·loquialment connectat a internet.
En l’actualitat Google posa a disposició de l’usuari i de forma gratuïta:

  • El seu cercador de continguts i pàgines per internet: Google.
  • IGoogle, accés als continguts del cercador, així com la possibilitat de continguts (premsa, correu electrònic, lleure, etc.) en temps real, sota metodologia RSS o ATOM, amb derivats del llenguatge XML.
  • Google Imatges: cercador d’imatges.
  • gMail: Correu electrònic.
  • Google Maps: Servei de Mapes, cerca de llocs, itineraris.
  • Google Groups: Fòrums de discussió.
  • Picasa: Gestor i classificador off-line i on-line d’imatges personals.
  • Google Docs: Gestor on-lne i off-line (pròximament) de documents o processador de text (semblant al Word de Microsoft -MSC-), fulls de càlcul (com Excel de MSC).
  • YouTube: Visor de continguts multimèdia.
  • Blogger: Generador de Blogs personals.
  • Pages: Creador de webs i pàgines web.
  • Google Talk: és un programa client de missatgeria instantània i VoIP
  • Traductor de texts i pàgines web.
  • Calendar: Agenda i calendari.
  • Etc., etc. ….

A més, la majoria d’eines o programes estan interrelacionats o entrellaçats entre si a internet. que vol dir? Que amb un compte o un sol correu electrònic, podem escriure el nostre Curriculum Vitae -amb el Google Docs-, a Barcelona, enviar-ho per correu electrònic a Quito -amb gMail-, o fer un video sobre la nostra família a San Diego (USA), penjar-lo (pujar l’arxiu de les imatges) en YouTube, i veure-ho des de Roma (Itàlia).
No vull dir que les aplicacions o eines ofertes de forma “gratuïta” -hi ha versions d’aquestes aplicacions per a empresa que són de pagament- a tots els usuaris pugui ser la “panacea”, tanmateix l’entorn de treball intuïtiu és mostra amb quina facilitat s’ofereix un entorn integral dins d’ internet. Tot és questió de ser curiós, ser nen, i veure coses que siguin utils per als quals som usuaris domèstics.

Com no perdre el cap al comprar un ordinador o contractar serveis?

En primer lloc, comprar un ordinador, components o serveis (internet, telefonia, etc.), s’ha d’ésser vigilant i llegir la lletra petita. D’ordinadors n’hi han de moltes característiques i preus. Cal definir quin serà el seu us (estudis, navegar per Internet, disseny gràfic, animació, etc.), i a partir d’aquí, concretar la despesa que es vol fer. Com elements importants d’un ordinador, cal tenir present:
– Processador o
CPU (es el lloc que processa o tracta les dades).
– Memòria on es desenvolupen els procediments a cada moment, o
RAM.
– Espai d’emmagatzematge, on es guarden les dades abans o desprès de haver estat tractades o processades. Seria el
Disc Dur.
– Preveure quin serà el ús gràfic (o só) de l’ordinador -si es per fer temes de tractament d’imatge, pel·lícules, composició musical o jocs- cal pensar en una placa gràfica (o de so) que suporti les nostres necessitats.
– Preveure si tindrà accés a una xarxa local o Internet (placa de xarxa
ethernet)
– Cal preveure si voldrem que el nostre ordinador, tingui possibilitat d’ampliar components externs, com podrien ser l’admissió d’elements de memòria (ports
USB), teclats musicals (FireWire), placa mare o internes, etc. Cal mirar quina pantalla o teclat per veure i entrar dades a l’ordinador va millor. Si es vol jugar, caldria una pantalla que tingues uns temps de reacció al moviment de forma prou ràpida, i que no deixi cap rastre.
Partint de les idees que tenim, hi han empreses o botigues especialitzades en configurar l’ordinador a mida que volem. També, les grans marques donen possibilitats amb productes més genèrics, i que poden donar un bon rendiment quotidià.
En segon lloc, hem de tenir un
programari o “software” que ens cobreixi les nostres necessitats. Però abans s’ha d’adquirir l’entorn o Sistema Operatiu (SO) en el que volem treballar. Sempre aconsello que els SO siguin originals, i el software també. El que cal reconèixer, que tot el programari original, segons les nostres necessitats, si el sumem a l’ordinador, la pantalla, i altres maquinaris (hardware), la cosa por pujar un pel.
Al moment de contractar un servei d’Internet hem de deixar de banda les “ofertes”, de cada moment. Hem de mirar:
– Si la comunicació es fa mitjançant la línia de telèfon (o de coure o
RTC), cable de fibra òptica, PLC (per l’endoll de l’electricitat), WiMax, o altres.
– Si el cost del mitjà -lloguer de línia telèfon o cable- està inclòs dins la quota mensual.
– Quina es la velocitat real de baixada o pujada de dades.
No fer cas de les promocions que comences amb les paraules “des de”, “a partir de”, “fins”, etc.
– Si el “router” (eina de conversió de dades de la línia telefònica), o el mòdem de fibra òptica, estan dins de la quota mensual, o s’ha de pagar a part, o es de regal.
– Temps de Permanència, o d’estada obligatòria amb l’operador d’internet.
– Si s’inclou la instal·lació o s’ha de pagar per separat.

Però no tot han de ser complicacions tècniques o comercials, també existeix la possibilitat que l’administració de l’estat et subvencioni un crèdit (a interès del 0%) per la compra de materials i/o de serveis, i de pagament fins 36 mesos. Cal visitar la plana web del Pla Avanza (Plan Avanza) del Ministerio de Industria, Ciencia y Tecnologia de l’administració central. Els procediments administratius us els deixo per que els aneu mirant.