Festa Major de SANT ANTONI

Una llegenda explica que Sant Antoni va viure fa molts i molts anys (segles III i IV). Es diu que era un noi de bona família que es va vendre la casa i tots els béns, va donar tots els diners als més pobres i es va dedicar a fer oració pel desert. Un bon dia va curar un porquet que estava malalt i des d’aleshores van ser amics inseparables i el porquet seguia a Sant Antoni allí on anés. És per això que en les figures i imatges de Sant Antoni sempre va acompanyat per un porquet.

  La cavalcada dels tres tombs se celebra el dia de Sant Antoni, 17 de gener, patró dels animals domèstics i de granja. Aquest dia, tradicionalment, es porta als animals a beneir i són el centre de la celebració festiva.

 Els traginers i homes dedicats al transport amb animals celebraven aquesta festivitat, per tal que Sant Antoni guardés els animals i no els passes res.

 La cavalcada, dita dels Tres Tombs també té el seu origen en aquesta celebració. Aquest dia, dedicat als animals, no se’ls feia treballar i se’ls portava engalanats pels carrers perquè els ciudatans el poguessin veure. Tradicionalment el nom de la comitiva dels Tres Tombs s’atribueix a les tres voltes que es donaven a l’entorn de l’illa on es troba l’església de Sant Antoni.

  curses.jpg

Durant aquestes festes no solament se celebra la cavalcada dels tres tombs, trobem activitats com el correfoc, les curses de cavalls…

 

Mireu el següent vídeo i veureu un petit reportatge sobre el cós de Vila-seca!

 

Aquesta celebració, que és posterior al dia dels Tres Tombs, es remunta en el 1875. Els cavalls i altres animals que normalment els pagesos feien servir en les seves tasques agrícoles, com ara la llaurada o el transport de mercaderies, eren els protagonistes de curses que els joves organitzaven pels carrers de Vila-seca. Aquesta tradició va prendre una nova embranzida cap al 1980, quan un berguedà va introduir un cavall de pura sang en aquestes curses.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *