Xarxes socials i altres serveis de la Web 2.0

Un servei de xarxa social es basa en construir comunitats d’usuaris en línia que comparteixen interessos i activitats, o que estan interessats en explorar i compartir aquestes activitats amb altres. La majoria de serveis de xarxes socials estan basats en la web i permeten interactuar als seus usuaris mitjançant diferents eines, com ara el correu electrònic o la missatgeria instantània.

Nota de premsa de la Agencia de Protección de Datos sobre la resolució aprovada per les autoritats de protecció de dades de 37 paisos en el marc de la 30 Conferència Internacional de Privacitat.

Alguns dels serveis de xarxa social més utilitzats:

Concepte de Folcsonomia (folksonomy):

Folcsonomia, calc de l’anglès folksonomy, és un neologisme que dóna nom a la categorització col·laborativa per mitjà d’etiquetes simples en un espai de noms pla, sense jerarquies ni relacions de parentiu predeterminades. Es tracta d’una pràctica que es produeix en entorns de software social els millors exponents dels quals són llocs compartits com del.icio.us (hipervincles favorits), Flickr (fotografies), Tagzania (llocs) o 43 Things (desitjos).

Si es compara amb d’altres sistemes de categorització, com el de Gmail, el qual també utilitza etiquetes, es distingeix en què els usuaris comparteixen las categoritzacions, aspecte que no succeix a Gmail.

Les folcsonomies sorgeixen quan diversos usuaris col·laboren en la descripció d’un mateix material informatiu. Per exemple, a del.icio.us moltes persones han guardat la wikipedia marcant-la amb diferents etiquetes, però coincidint la major part en reference, wiki i encyclopedia.

Altres serveis a la Web 2.0:

Digg és un lloc web en anglès on els usuaris registrats són qui envien notícies o històries (extretes de blocs o pàgines web) i amb els vots de la resta d’usuaris (registrats o no) trien quines arriben a sortir a la portada. Està en actiu des del 2004.

Menéame és un lloc web on els usuaris registrats envien històries que la resta d’usuaris del lloc (registrats o no) poden menear (votar), i així promoure les més votades a la pàgina principal.

La Tafanera és un lloc web en català on els usuaris registrats són qui envien notícies o històries (extretes de blocs o pàgines web) i amb els vots (tafanejos) de la resta d’usuaris (registrats o no) trien quines arriben a sortir a la portada. És un homòleg o clon del Menéame en castellà i en definitiva del Digg en anglès.

Twitter és un servei de xarxes socials i microblogging que permet als seus usuaris enviar missatges de text només, amb una longitud màxima de 140 caràcters mitjançant SMS, missatgeria instantània o bé directament des del lloc web de Twitter o aplicacions ad hoc com Twitterrific o Twitux i GTwitter (a GNU/Linux).

del.icio.us és un servei de gestió de marcadors socials via web. Permet agregar els marcadors que clàssicament es guardaven als navegadors de cada ordinador de manera que són consultables a través d’Internet i no pas en local. També en facilita la categorització en paraules clau (tags), cosa que n’agilita el procés de localització. Però no tan sols pot agrupar-los i etiquetar-los, sinó que també permet compartir-los amb altres usuaris de del.icio.us i conèixer quants tenen un determinat enllaç desat als seus marcadors.

Un dels secrets del seu èxit potser sigui la senzillesa de la seva interfície, ja que empra un llenguatge HTML molt senzill i un sistema de URLs legible. A més, posseïx un flexible servei de sindicació web mitjançant RSS i un codi API bastant potent que permet fer ràpidament aplicacions que treballin amb del.icio.us.

Aquestes actualitzacions es mostren en la pàgina de perfil de l’usuari, i són també enviades de forma immediata a altres usuaris que han triat l’opció de rebre-les. L’usuari original pot restringir l’enviament d’aquests missatges només a membres del seu cercle d’amics, o permetre el seu accés a tots els usuaris, que és l’opció per defecte.

Technorati és un motor de recerca d’Internet per a buscar blogs, que competeix amb Google, Yahoo!, PubSub i IceRocket. A l’abril de 2006, l’índex de Technorati supera els 34,5 milions de blogs. A l’abril de 2007 es comptabilitzen uns 71 milions de blogs.

Flickr és un lloc web per a organitzar fotografies digitals que funciona com una xarxa social. Va ser desenvolupat per Ludicorp, una empresa fundada el 2002 a Vancouver, Canadà. El març del 2005, Flickr i Ludicorp foren comprades per Yahoo!.

És un servei molt utilitzat pels usuaris de blocs com a dipòsit de fotos. El sistema de Flickr permet fer cerques d’imatges per etiquetes (tags), per data i també pel tipus de llicència Creative Commons.

Una de les característiques de Flickr, és que permet al usuaris registrats triar qui vol que accedeixi a les seves fotos. Per això només cal marcar-les com a públiques, només pels amics (contactes de Flickr) o per la família, encara que siguin usuaris de franc. També permet triar la llicència amb que es publiquen les fotografies, donant a triar entre una àmplia gama de llicències, algunes d’elles compatibles amb les de la Viquipèdia, la qual cosa ha donat lloc a diversos projectes per compartir-les, com ara FlickrLickr.

Skype es una xarxa de telefonia per Internet, fundada per Niklas Zennström i Janus Friis, els creadors de Kazaa. El codi i protocol d’Skype són tancats i protegits, però els usuaris interessats poden descarregar gratuïtament l’aplicació del lloc oficial. Els usuaris d’Skype poden parlar entre ells gratuïtament. L’aplicació també inclou un servei anomenat SkypeOut que permet als usuaris trucar a telèfons convencionals, però aquest servei no és gratuït.

El Google Talk és un programa informàtic de Google similar al Windows Live Messenger, utilitzat per a xatejar. Google Talk es un programa de missatgeria instantània i VoIP de protocol Jabber, desenvolupat per Google, que funciona amb sistemes Windows.

Windows Live Messenger és la següent generació del programa de missatgeria instantània de Microsoft, després de MSN Messenger i Windows Messenger.  Aquesta edició incorpora noves vies per connectar-se i per compartir documents.