PRESENTACIÓ DE SINTESI A EDUCACIÓ INFANTIL

Avui com a activitat de cloenda del tema de l’astronomia a parvulari ens hem trobat totes les classes a la sala de música per veure aquestes presentacións. Amb els nens hem tingut temps de veure una mica el bloc i la presentació de l’univers. Aquesta està preparada pensant en les coses que més o menys han treballat a les classes. D’aquesta manera uns nens explicaven als altres el que recordaven amb el suport  de les imatges que veien.

La presentació del Galileu ara ja té el so, així a casa sabreu menys o menys que vam explicar als nens i nenes de P-4. Al final enllaça amb la de l’univers. A l’escola hem vist alguns dels enllaços que té la presentació però no tots, això si voleu ho podeu fer vosaltres a casa amb ells.

En l’apartat d’ activitats per fer a l’ordinador amb els nens hi he posat també les presentacions.

imatge 

GALILEU

imatge
l’univers

ÀLBUM DE FOTOGRAFIES

 

Una experiència engrescadora a P-3

Aquest passat mes de febrer hem viscut una aventura plena de motivacions i fantasies.

 La informació, la decoració, els treballs col.lectius i individuals… ens han ajudat a entendre alguns dels conceptes que engloben l´astronomia.Des de les diferents àrees educatives hem intentat disfrutar d´aquest món tan apassionant. 

Aquí teniu un petit recull del que ha estat el nostre petit univers. 

 imatge

BubbleShare: Share photos – Play some Online Games.

Aquest article ha estat escrit per Mònica Prieto.

L’ESPAI A PSICOMOTRICITAT

Aquests dies, a la sala de “psico”, els nens i nenes de les tres classes de parvulari hem experimentat i viscut amb el nostre cos algunes de les coses que estàvem treballant de l’espai.

Vam fer un big-bang on nosaltres ens ajuntàvem i, simulant la gran explosió, ens separàvem acompanyats d’una música.

Vam fer un viatge a diferents planetes o satèl·lits on ens desplàçavem de diferents maneres. A la Lluna ens movíem molt a poc a poc, a Venus, amb les grans ventades que hi ha, havíem de córrer molt i, quan venia una tempesta, ens amagàvem i paràvem de cop (control de la parada). A Júpiter, com que és quasi tot gas, havíem d’anar volant. A Saturn vam poder experimentar amb els anells de diferents mides (cèrcols) i fer-los rodar amb diferents parts del cos.

Vam simular un Sistema Solar i vam fer els moviments de rotació i translació dels sistemes Lluna-Terra i planetes-Sol.

I per fer massatges, que com ja sabeu els agraden molt, en aquesta ocasió, en comptes de la pizza que ells solen demanar, vam crear l’univers a l’esquena.

Per qüestions tècniques només tenim algunes fotos amb nens de P-5, de les que aquí en teniu una mostra, però ho hem treballat a totes les classes.

IMATGE

BubbleShare: Share photos – Find great Clip Art Images.

MAQUETA DEL SISTEMA SOLAR AL PARVULARI

Els nens i nenes del P3, P4 i P5 hem fet una maqueta del nostre Sistema Solar i l’hem penjat al sostre del porxo del pati de l’escola.

Abans hem consultat llibres, hem vist pel·lícules i fotografies de com és el nostre Sistema Solar,  dels planetes, de la relació del tamany entre ells, etc.

A partir d’aquí la Maribel i la Teo van inflar un globus per cada planeta tenint en compte que el seu volum fos proporcional amb el seu tamany de debó. També es va inflar un globus per representar la Lluna a escala més gran perquè els nens i les nenes de P3 el poguessin treballar més bé.

Aquests globus es van recobrir amb tires de paper encolat pels nens i nenes deP3, P4 i P5.

I, desprès, els vam pintar.

El sol el vàrem fer amb paper d’embalar pintat  amb trossos de paper de cel·lofana enganxats a sobre.

FOTOGRAFIES DE TOT EL PROCÈS

 

L’art i l’astronomia

Els nens de P5 hem pogut conèixer i observar en moltes imatges, com les òrbites espacials són cercles concèntrics que es troben al voltant del sol. Aquesta forma concèntrica  l’hem trobat representada en el quadre de Kandinsky anomenat “quadrats i cercles concèntrics de 1914“. Cadascú ha interpretat i recreat el seu propi quadre amb ceres.

 kandinsky3br0.jpg

imatge

També hem estudiat com Vicent Van Gogh representava el cel i les estrelles amb el seu famós quadre anomenat “la nit estrellada de 1889″. L’autor va pintar un cel on les estrelles tenien moviment i ho hem relacionat amb els moviments de rotació i translació de la terra.  La història d’aquest autor ens ha impactat i  cada nen ha recreat  la seva nit estrellada amb pintura.

 

                  nit-estrellada.jpg 

 

 

 

imatge 

 

BubbleShare: Share photos – Play some Online Games.

Signatura dels articles

Hola:

Voldria fer un aclariment sobre la signatura dels articles del bloc.

Per qüestions tècniques de noms d’usuari i contrassenyes del Bloc d’Astronomia, veureu que alguns articles que parlen de la classe dels Volcans hi diu “enviat per Frederic Ricart”. No és cert.  Els ha escrit i enviat la Maribel però hi surt el meu nom, de moment, per raons tècniques. Els articles referents a P4, com podeu llegir a la capçalera, han estat redactats per la Teo (jo vaig fer l’àlbum de fotos de la mesura de les ombres d’una nena en diferents moments del dia)

Aquest Bloc, així com el desenvolupament del tema de l’astronomia en general, està sent un interessant treball cooperatiu de tots plegats: nens , mestres i pares.

A reveure

Frederic

UN COET A P5

IMATGE

BubbleShare: Photo Sharing

La classe dels volcans  estem molt interessats i emocionats en imaginar com seria el nostre viatge si poguéssim anar per l’espai com ho fan els astronautes. Hem estat mirant molts llibres mirant com són  els coets, com és l’espai, com van vestits els astronaues, com deu ser la “famosa gravetat”, ja que això ha de  flotar deu ser de lo més divertit … i amb aquest afany d’imaginar ens hem decidit a que nosaltres també seriem capaços de construir un coet per fer la nostra MISSIÓ ESPACIAL!

El primer que hem hagut de fer ha estat fer un esbós de com volem que sigui el coet i  dibuixar amb quin tipus de galàxies ens trobarem.

pict0056.JPG

I tot seguit , hem pensat quina forma haurà de tenir i com haurà de ser de gran. Això ha estat una mica complicat, ja que no sabíem com ho podíem mesurar: amb braços, peus, caixes…i sort que algú ha dit “així nooo, necessitem  un metre” i   així és com ha aparegut  la mesura del metre. Cada nen  ha tingut una  cinta mètrica per investigar  i experimentar  que és això del metre( fent mesures, comparances…). I d’aquesta manera tant natural, usant i usant el metre, els nens s’han dividit en dos equips de forma natural  i han traçat al terra amb les cintes mètriques com volien que fos el seu coet i l’han resseguit amb un guix de color. Tot seguit, s’han fet votacions per quin dels dos coets havia estat el guanyador i s’ha  decidit entre tots quina seria l’amplada i la llargada que havia de tenir.

Però seguidament ens ha sorgit un altre problema, com serà d’alt? i després de pensar doncs s’ha decidit que com volen poden caminar per dins drets, el millor serà mesurar als nens més alts de la classe i així sabrem l’alçada.  I ara que ja sabem l’alçada només hem necessitat moltíssimes caixes de cartró per donar-li la forma i pintura per decorar-ho.

imatge

I així és com entre tots hem creat un coet i hem fet moltíssimes accions matemàtiques com són: resolució de problemes, numeració, geometria, comunicació, càlcul i sobretot hem participat en accions geomètriques que comporten una planificació matemàtica i un raonament espacial d’una forma molt divertida.

Us convidem a viatjar en el nostre coet!!

BIG-BANG

Els nens de la classe de P-5, amb l’Helena i la Maribel, van estar mirant els llibres i la informació que tenien i van parlar de la formació de l’Univers i com va començar tot.

Després en van fer un dibuix per assimilar allò que havien treballat i que cadascú ho pogués expressar a la seva manera. Veieu una quants dibuixos de mostra, quina creativitat que se’n desprèn! En veure’ls quedes convençut que tots s’havien fet una idea del que va passar en la formació de l’univers.

imatges

Share photos – Easy Photo Sharing

Què en sabem de l’espai abans d’estudiar-lo

Al gener, tot just arribar del Nadal, la classe dels volcans ens vàrem seure en rotllana per parlar sobre què sabíem del tema de l’espai  abans de que l’estudiéssim. La conversa va ser força divertida i tothom va participar i va fer les seves hipòtesis de com girava la terra, de si hi havia extraterrestres…i de quines coses volien estudiar.

TRANSCRIPCIÓ DE LA CONVERSA: que-en-sabem-de-lespai.doc