Moltes de les meves fonts de lectura són fitxers tancats en el format PDF. Tot i que el meu lector d’ebooks Iliad ho intenta, en moltes ocasions, el pdf no s’adapta al que jo espero . Prefereixo desmuntar el PDF i tornar-lo a construir amb les fonts que m’agraden, l’interliniat que trobo còmode i aquell acabat tant depurat que dóna LaTex als textos que tracta.
Posem-nos en situació. Imaginem que tinc uns contes de Wilkie Collins que m’han donat en un fitxer en format PDF. Carrego directament el document tal qual me l’han cedit. Té aquest aspecte:

La lletra és molt petita i està massa apretada. Els marges laterals són enormes i perdo molt espai al peu de pàgina amb una informació redundant com és el número de pàgina –l’Iliad ja s’encarrega de donar-me aquesta informació.
L’he de formatar de nou.
El primer que he de fer és extreure el text del PDF. Ho puc fer a les braves, obrint el fitxer, seleccionant tot el text i copiant-lo on vulgui. Aquest procediment té l’inconvenient que, juntament amb el text dels contes, també copiaré la numeració de les pàgines i les capçaleres, amb el que aconseguiré un text massa ‘brut’.
Podem optar per a utilitzar programes extractors de PDF; n’hi ha un grapat a Internet, gratuïts i de pagament. N’he provat algun i fa la feina… però també s’enduu el peus i les capçaleres.
Com sóc usuari del programari de Mobipocket –el podeu baixar de la seva web, és completament gratuït-, utilitzo el Mobipocket Creator per a què em faci l’extracció del text. És força senzill:
1) Obro el MobiPocket Creator:

2) Del menú ‘Import From Existing File’, trio l’opció Adobe PDF. En el formulari que em surt, trio el fitxer pdf que vull netejar i pico sobre el botó ‘Import’:

Amb això ja he acabat la feina amb el MobiPocket Creator, ja el puc tancar. La importació m’ha creat una carpeta amb el mateix nom que el fitxer que estic manipulant a Els Meus Documents\My Publications:
A la carpeta hi trobarem diferents fitxers: com a mínim hi ha una còpia del pdf, un fitxer .xml i un fitxer .html. Aquest darrer és el que ens interessa. Si l’obrim veurem que el MobiPocket Creator ens ha deixat només el text pelat del PDF, sense encapçalaments ni peus ni altres elements que destorbin:

Ara ja tenim el text llest per a manipular-lo amb LaTex. Jo utilitzo LyX, que em serveix tant per a windows com per a Linux. Treballant amb windows he fet una instal·lació prèvia del Miktex.
3) Al Firefox copio tot el text dels contes amb ‘Edita | Selecciona-ho tot’ o fent Ctrl-A.
4) Obro el LyX, creo un nou fitxer i empego el contingut del portapapers:

Ho faig triant ‘Editar | Pegado Especial | Texto Simple’. Hem de triar aquesta opció, sinó no ens respectarà els punts i apart.

5) Ara he de definir el format de sortida per a què el document es compili al nostre gust. A Lyx, trio l’opció ‘Documento | Configuración’ i li vaig donant les mides que m’interessa:

A les fonts, trio Roman de 12 punts com a família predeterminada i li concreto amb la font Bookman –m’agrada l’aspecte arrodinit i antiquat d’aquesta font-
A la secció ‘Diseño de texto´ li dono un espaiat vertical d’Un i mig i un salt entre paràgrafs ‘SaltoMedio’: no ens cal estalviar, amb l’Iliad no gastarem paper.

El disseny de pàgina el deixem ajustat a les mides de l’Iliad: 12,4×15,2 cm:

I els marges els fem una mica més estrets de l’habitual: el marc de l’Iliad ja ens emmarca el text. El poso a 1x1x0,5×0,5:

Finalment trio l’idioma: els contes que m’han passat estan en castellà:

Ja està, el LyX recordarà aquestes característiques de format la propera ocasió que el necessitem; així ens estalviarem haver de definir-los cada cop.
6) Ja podem generar el nou fitxer PDF: Al LyX pico, a la segona fila de botons, sobre ‘Ver PDF’. S’identifica perquè té dibuixada la marca de l’acrobat. Si tot ha anat bé, ja tenim el nou document formatat a la ‘LaTex’; es tracta d’un text amb una composició gairebé perfecta:

Si el carrego a l’Iliad té aquest aspecte:

Perfecte, ni fet a mida!
Això sí, si no volem ser tan puristes, també podem optar per fer la conversió directa entre PDF i PRC, el format propietari de MobiPocket, l’Iliad el llegeix perfectament. Amb el Creator i menys d’un minut aconseguim un fitxer que es llegeix així a l’Iliad:

Sense ser perfecte i amb una font menys confortable, està ben dimensionat i adaptat a la pantalla del lector. Més que suficient per a llegir amb comoditat.