Països “pobres”

En aquest capítol del programa “Afers exteriors”, Miquel Calçada s’endinsa en un dels països més pobres del món, Haití, en què la pressió demogràfica, la situació política convulsa i la manca de recursos són els principals esculls per millorar la vida dels haitians.

Un cop vist el següent audiovisual, busqueu informació d’Haití. A partir d’aquesta informació, seleccioneu-la i elaboreu una fitxa bàsica d’Haití (situació geogràfica, demografia, clima, economia, cultura, etc).

A continuació exposeu les diferents problemàtiques que té aquest país i que s’han mostrat en el documental.

Si tens problemes per visionar el vídeo fes clic aquí

[kml_rm movie="http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/tvc/afers/001_793251.rm" width="352" height="288"/]

Fórmula 1: A favor o en contra?

La Fórmula 1 és un esport seguit de forma massiva arreu del món. Tot i així és una disciplina que té un important col·lectiu en contra,  gent que sobretot estan força conscienciats de la important despesa econòmica i energètica que comporta i  que fa que sigui molt poc sostenible ara per ara.

En el següent enllaç trobareu un manifest elaborat per uns ciutadans que estaven “en contra del circuit urbà de Fórmula 1 a València i a favor d’una ciutat sostenible i una nova cultura urbana”. Llegiu les deu raons que presenten per argumentar les seves idees.

10 RAONS CONTRA EL CIRCUIT URBÀ DE FÓRMULA 1 A VALÈNCIA I A FAVOR D’UNA CIUTAT SOSTENIBLE I UNA NOVA CULTURA URBANA

A  continuació elaboreu un manifest en contra de que s’emplaci un nou circuit de Fórmula 1 al mig del vostre poble aprofitant algunes de les raons al·legades pels manifestants de València.

Per acabar, feu un comentari al bloc. Esteu a favor o en contra de la Fórmula 1 ara que coneixeu els  aspectes negatius que comporta? Defenseu el vostre posicionament en el comentari, presentant les raons pertinents, tant si esteu a favor com si esteu en contra.

 

 cursa Fórmula 1

L’automobilisme

El passat 29 de març va començar la temporada 2009 de Fórmula 1 al circuit d’Albert Park a Austràlia. La Fórmula 1 és una disciplina de l’automobilisme, actualment seguida de forma massiva per televisió. Amb aquest pretext treballarem diversos aspectes de l’automobilisme i el seu entorn.

L’automobilisme és un terme que es refereix a la utilització de l’automòbil en competicions esportives, a les que els pilots competeixen segons les normes establertes pels reglaments dels diferents tipus de fórmules i categories en circuits, en carreteres o pistes.

L’automobilisme va néixer a França el 1895, aquell any es va celebrar la primera cursa de la història que va fer el recorregut París – Bordeus – París. Durant aquesta primera època es van estendre i popularitzar les curses sobre carretera i entre ciutats. No seria fins els primers anys del segle XX que es va començar a disputar curses en circuits tancats.

(Font Viquipèdia http://ca.wikipedia.org/wiki/Automobilisme)

Ara treballarem amb més profunditat la història de l’automobilisme a Catalunya; els logotips de marques conegudes de cotxes i d’on són originàries; farem càlculs de velocitats a la Fórmula 1 i situarem els principals circuits de Fórmula 1 en el mapa. Clica en el següent enllaç:

L’automobilisme

Ford T 1920

Ford T (model del 1920)

L’euro ens empobreix?

Potser alguna vegada heu sentit alguna persona dir: Amb l’euro tot és més car que quan hi havia la pesseta!

Aquesta persona segurament es refereix a que quan es va fer el canvi de moneda de la pesseta a l’euro, molts dels preus habituals es van arrodonir a l’alça, encarint-se tot en general.

Ara toca fer balanç de tots aquests anys amb l’euro. Creus que ha estat positiva o negativa la introducció de l’euro en les nostres vides?

Llegiu aquest article publicat a Escoles en Xarxa i elaboreu un comentari. Esteu d’acord amb el que argumenta l’autor de l’article? En el comentari heu d’explicar els avantatges i els inconvenients de la introducció de l’euro en la nostra vida quotidiana (a l’hora de comprar, quan anem de viatge, etc.)

“L’euro ens empobreix o no?”

euro vs pesseta

L’eurozona al Google Maps

Ara que ja hem treballat amb els estats europeus, elaborarem un mapa digital de les capitals dels estats que conformen l’eurozona.

Per crear un mapa, utilitzarem el Google Maps. Si no teniu compte de Google (per ex. gmail), haureu de registrar-vos primer.

El títol del mapa serà “capitals de l’eurozona” i haureu de marcar totes les capitals de l’eurozona amb el seu nom, posant-hi també l’estat al qual pertanyen i una foto de la ciutat.

Un cop acabat el mapa, m’enviareu  l’URL del mapa per correu electrònic, perquè pugui comprovar la feina feta.

Mireu el vídeo tutorial següent per saber com crear un mapa a Google Maps.

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/Crit77f0WWg" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

L’euro i l’eurozona

Avui treballarem amb una activitat relacionada amb l’euro i l’eurozona.

Situarem els diferents països d’Europa en el mapa, pintarem les seves banderes, coneixerem els països de l’eurozona, veurem la cotització de l’euro respecte d’altres monedes,etc.):

10 anys de l’euro

Apa nois i noies, de cara a la feina!

Aquí teniu un vídeo de les banderes d’Europa que us ajudarà a resoldre una de les activitats:

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/jutETvpxinw" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

L’euro fa 10 anys

Hola!

En motiu del desè aniversari de l’euro, farem algunes activitats per treballar amb aquesta moneda.

Abans que res, un article de l’euro per situar-nos en el context històric i econòmic que volem.

GIRONA | EUROPA PRESS
La divisa europea complirà deu anys el pròxim 1 de gener de 2009 després d’un any en el qual la moneda comuna europea va assolir la seva major fortalesa enfront del ‘bitllet verd’, ja que l’estiu passat va arribar a cotitzar a un rècord d’1,6038 dòlars, mentre que en les últimes jornades pràcticament ha assolit la paritat amb la lliura esterlina, que arribava a canviar-se per 1,02 euros.

Per continuar llegint l’article feu clic aquí

Quin ha estat l’últim país que el passat 1 de gener va adoptar l’euro?

Fes un llistat dels 16 països que conformen l’eurozona i al costat l’any en què van adoptar la moneda. 

moneda commemorativa desè aniversari euro

Article d’opinió

Hola!

Llegiu el següent article d’opinió sobre l’efecte hivernacle, el canvi climàtic i els seus efectes sobre la zona mediterrània.

Article d’opinió canvi climàtic

A continuació feu les següents tasques:

– Feu un comentari breu al bloc sobre l’article que acabeu de llegir.

– Elaboreu el vostre propi article d’opinió sobre el canvi climàtic i els efectes a casa nostra.