SORTIDA A BEGUR

El passat divendres 15 d’abril els alumnes de 4t vam visitar Begur. Aquesta sortida s’inclou dins el projecte interdisciplinar del Baix Empordà.

A Begur ens esperaven les tècniques de turisme de l’ajuntament. Elles ens van fer un recorregut per tot el poble, on vam visitar l’ajuntament, l’església, les torres de guarda i el castell. Des del castell vam gaudir d’unes vistes fenomenals! Es podia observar l’Estartit, les Illes Medes, el Castell del Montgrí… I també veure els Pirineus, que tenien els pics nevats.

Després vam fer una caminada fins a la platja de Sa Riera, on vam dinar i jugar una estona.

Ens va encantar!

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Pirates!!! alumnes de 3r

I ho hem viscut així:

El pirates a Palamós

Aquest matí hem fet una sortida per Palamós per aprendre coses sobre els pirates. L’Alfons ha sigut el nostre monitor i amb molta paciència ens ha fet entrar dins el món dels pirates.

La primera parada ha sigut a la planassa sota el mur i ens ha dit que allò era una platja petita i que allà es va fer el primer port de Palamós. Va ser el rei Pere II el Gran l’any 1279 que va encarregar a Astruc Raballa buscar un lloc a la costa catalana per a fer un port on pugues guardar els seus vaixells. I el lloc triat va ser Palamós.

També ens ha explicat com eren els pirates. Portaven mocador al cap perquè es socarrimaven el cabell amb el canó, molts un parxe a l’ull perquè el perdien al disparar el trabuc, i alguns tenien el braç o la cama amb un garfi o de fusta perquè l’havien perdut lluitant.

La diferència entre un pirata i un corsari és que els pirates són lladres de mar dolents i els corsaris són pirates sota les ordres d’un rei.

Ens hem assegut al costat del canó de Palamós, el que uns submarinistes van trobar sota mar. I l’Alfons ens ha explicat com funcionaven i com es carregaven els canons, posant la pólvora i les bales ben apretades al final del tub i després s’encenia una metxa per poder disparar-lo. Però moltes vegades fallaven.
A la plaça de l’església ens ha fet fixar en una torre anomenada torre de guaita que servia per vigilar la costa i avisar si arribava un vaixell pirata. Feien sonar un corn o amb senyals de fum. Així tot el poble podia fugir cap els pobles de l’interior. Si els pirates arribaven al poble el tresor que més buscaven era segrestar els nens perquè després demanaven un rescat o els subhastaven a Àfrica i els donaven a qui pagava més.

A les escales del perill ens ha dit que per allà passava l’antiga muralla i que en aquell punt hi havia una porta. L’any 1543 el famós Barba-Rossa va atacar Palamós i va poder entrar al poble perquè un traïdor va obrir la porta i els va deixar entrar. Van destruir tot el poble. Van robar les campanes de l’església i van llançar la Creu al mar, uns pescadors la van trobar uns anys més tard i la gent es va pensar que el Crist plorava però només era aigua de mar.

Per últim hem vist un tros de l’antiga muralla. És una paret molt gruixuda i feta de pedra.

Pensem que ha sigut un matí diferent, molt interessant, molt profitós, i a la vegada divertit i xulo. Moltes gràcies a l’Alfons per haver-nos ensenyat tantes coses del nostre poble.

Dimecres, 13 d’abril de 2016

Alumnes de 3rB de l’escola La Vila.

PIRATES A PALAMÓS

Aquest matí els alumnes de tercer de l’escola La Vila hem fet un recorregut pel poble acompanyats per en Raül . Estem fent un projecte sobre Palamós i tenim moltes ganes de saber moltes coses.
Ens hem trobat a la Plaça Murada. Els companys de 3r B han marxat amb l’Alfons i nosaltres ens hem quedat amb en Raül. Allà ens ha explicat la diferència entre un pirata i un corsari: un pirata és un lladre que actua en el mar i un corsari és un pirata “legal”, és a dir que el pagaven per atacar i robar. També ens ha aclarit que el nom de la plaça ve de la paraula mur.
Després hem anat a la plaça de l’església i ens ha fet veure com n’era de complicada la vida d’un pirata. La Maria ha fet de pirata: li ha posat un mocador al cap, l’ha fet posar a pota coixa, li ha amagat una mà, li ha tapat un ull i li ha fet posar la boca com si no tingués dents.
Hem observat la torre que està enganxada a l’església i ens ha explicat que aquesta torre era de defensa, tenia diferents pisos, pujaven per unes escales de fusta que anaven enretirant cada vegada que ho necessitaven. Sempre hi havia algú vigilant a dalt de tot i disparaven per unes finestres molt grans per dins però molt estretes per la part de fora.
Els pirates, quan van atacar, es van endur les campanes perquè eren de bronze i les podien fer servir per construir canons.

El 1543 van entrar els pirates d’en Barba Rossa. La gent del poble es va amagar a les Gavarres. A Palamós només hi van quedar 25 soldats. Els de Palafrugell van voler venir a ajudar però quan van veure que hi havia tant perill, van tornar a marxar.
Els homes d’en Barba Rossa van entrar per les escales del Perill ( per això es diuen així).
Després hem anat a veure el canó de Palamós ( el que és més famós). En Raül ens ha explicat que era un canó de terra, que el van trobar sota l’aigua perquè els francesos els van llençar tots a l’aigua perquè no s’utilitzessin més. També van destruir tota la muralla perquè fos més fàcil tornar-hi a entrar.
Allà hem vist per on s’encenia la metxa,en Raül ens ha dit que no era un canó de massa qualitat, quan disparava molt havien d’esperar que es refredés, tampoc no tenia massa punteria, els soldats , a més de la pólvora i la gran bala de ferro hi posaven de tot: pedres, claus… perquè fes més mal.
Aquest canó és tan famós que fins i tot li han dedicat una cançó.
Ens hem assegut al mur i hem sabut que el mar arribava fins allà. Després hem caminat fins al Padró, ho hem fet per l’únic carrer de Palamós des d’ on podem veure el mar Mediterrani des dels dos extrems.
Al Padró en Raül ha parlat del convent dels Agustins, del seu Claustre, dels Castells…
Hem anat a veure un tros de muralla que van descobrir quan van voler fer uns pisos.
Després de fer un resum de tot el que ens ha explicat, li hem fet preguntes a en Raül per aclarir els nostres dubtes.
Aquest matí ens ha agradat molt la sortida, hem après moltes coses i en Raül ens ho ha explicat molt bé. Estem cansats però molt satisfets.

Alumnes de tercer A de l’escola La Vila.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Tallers d’Esport inclusiu a 3r


I ara algunes opinions dels alumnes:
Esport inclusiu a l’escola

El dia 5 d’abril ens varen venir a visitar uns monitors que es deien Ivan, Paco i Carol. Ens varen preparar tres esports inclusius per experimentar i poder viure una mica la vida d’altres persones que tenen problemes per a poder fer coses.

Va donar la casualitat que tots tres tenien algun problema: en Paco tenia uns ossos de les cames de titani, la Carol una ma una mica malament i l’Ivan anava en cadira de rodes.

Els tres esports eren botja, rugby amb la cadira de rodes i guiar als nostres companys amb una màscara als ulls com si fossin persones cegues.
Tot plegat va ser molt divertit i vam aprendre molt!
Blanca Trias 3rB

El dimarts 5 d’abril van venir una noia i dos nois que es diuen Paco, Carol i Ivan. En Paco ens va ensenyar com caminar si fóssim cecs, hi havia dos maneres, la primera era agafant del braç i l’altra manera seguint la veu.

Després vam anar a on era la Carol que era la botja i al final el de l’Ivan que era amb cadira de rodes. Després de tot el que vam fer va ser una xerrada.

Vaig aprendre com caminen els cecs, també la borja amb la ma esquerra i com jugar amb cadira de rodes. Va ser un dia molt interessant.
Ailin Montenegro 3rB

El dimarts 5 d’abril de 2016 vam fer esport inclusiu. Hi havia tres jocs. Un era aprendre a com veuen els cecs, l’altra era la botja i el rugby en cadira de rodes.

He aprés que hi ha les olimpíades i les paralímpiades. També que cada persona té les seves capacitats i les seves discapacitats perquè tots som diferents.
Samuel Torrents 3rB

El dimarts 5 d’abril de 2016 a l’escola la Vila van venir uns monitors a fer-nos unes activitats.
Ens van ensenyar com ho fan els cecs per poder caminar, per parelles un tenia com unes ulleres de roba i l’altre feia de guia. I ho podien fer parlant o agafant el braç, i nosaltres el guiàvem. El monitor que ens ha ensenyat a fer aquesta activitat es diu Paco.

La següent activitat es diu la petanca que era amb dos equips el blau i el vermell, cada jugador tenia dos boles i hi havia una pilota blanca. Havíem de tenir l’esquena enganxada a la cadira i després tirar la pilota, la que estigués més a prop de la pilota blanca guanyava i qui anava perdent tirava la següent pilota. Gràcies Carol per aquesta activitat!

L’altra era anar amb cadira de rodes Jugàvem a rugby i només podíem tenir la pilota cinc segons, I si plantaves la pilota a la línia contrària era punt. Gràcies Ivan per aquesta activitat!

I també ens han explicat que discapacitats eren coses que no podies fer i una capacitat és el que podies fer. I que per millorar les discapacitats ho fas d’una altra manera. No hi ha gent amb discapacitats. Tothom té diferents capacitats!
Joel Pagès 3rB

Ahir vam fer una cosa de les persones que no poden caminar, que no poden veure i que no poden aixecar-se de la cadira.

Amb l’Ivan hem fet un joc amb la cadira de rodes. Amb en Paco hem fet com es sentia la gent que no pot veure, els cecs poden caminar seguint la veu, amb els gossos o agafant el braç. Amb la Carol hem jugat a la botja sense aixecar-nos de la cadira.

Per últim hem parlat tots junts!
Mohamed Salloum 3rB

L’altre dia, el dimarts, vam fer esport inclusiu i vam fer tres activitats.
Una de cadira de rodes, una altra de cecs i la última un joc semblant a la petanca.

Em va agradar molt la de la cadira de rodes. Els monitors es deien Carol, Paco i Ivan. Després del pati vam fer una xerrada molt interessant.

Vaig aprendre com juga un noi/a amb cadira de rodes a rugby, també a ajudar als cecs com caminar pel carrer i la última com jugaria un coix a la petanca.

Ivan Colomer 3rB

Ha vingut la gent de l’associació ACTIVA´T i ens han ensenyat un munt de jocs per a persones amb altres capacitats. Primer ens hem posat en grups de dues persones, un es tapava els ulls i s’agafava del braç de l’altre, que feia de guia, i caminaven. El guia havia d’explicar molt bé per on passaven i l’altre li havia de tenir molta confiança; després també el guiàvem però només amb la veu, sense contacte físic.
També hem jugat a la boccia, que és una mena de petanca per a persones amb cadira de rodes, hi ha dos equips, el blau i el vermell i dues boles per a cada jugador; consisteix a veure quin equip col·loca les seves boles més a prop de la pilota blanca. També hem jugat a rugbi amb cadira de rodes. Per a puntuar has de plantar la pilota. Ha estat molt interessant. ( Roc Andreu 3r A).

A mi em va agradar moltíssim. Va ser una experiència que mai no oblidaré ( Arwen Garcia, 3r A).

Vaig aprendre moltes coses, que els arbres plantats al mig de les voreres no estan bé perquè no hi poden passar les cadires de rodes, que no es pot aparcar dalt de la vorera, ni un momentet, perquè no deixem passar a les persones amb cadira de rodes, que quan s’ha de pensar en un edifici, s’ha de tenir en compte que a més de les escales hi ha d’haver rampes. Vam aprendre que s’ha de respectar a tothom! ( Laura Muñoz, 3r A).

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Els alumnes de 3r estudiem una cuixa de pollastre!

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Els de 3r ja sabem com és un Verat per fora i per dins!

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Els alumnes de tercer hem dibuixat en Martí Camós en la seva visita per a explicar-nos la seva feina de músic

[youtube]https://youtu.be/L7nQYTgj8pw[/youtube]

Publicat dins de General | Deixa un comentari

En Lluís Palet, pare d’en Dan ens ajuda amb el nostre herbari.

[youtube]https://youtu.be/wcVnQE7l_2Y[/youtube]

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Han nascut pollets!!

[youtube]https://youtu.be/6vDGrzKORBQ[/youtube]

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Els alumnes de tercer hem fet experiments amb ous!

[youtube]https://youtu.be/4C05e6KHeMA[/youtube]

Publicat dins de TERCER | Deixa un comentari

Els Alumnes de tercer varem visitar , el primer trimestre, l’exposició de bolets de Sant Joan

[youtube]https://youtu.be/AVA3ppRUSAs[/youtube]

Publicat dins de QUART, TERCER | Deixa un comentari

Piràmide de lectura i visita a la Biblioteca Lluís Barceló i Bou

[youtube]https://youtu.be/MmVhCextxNM[/youtube]

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Dia internacional de la dona treballadora

Els alumnes de tercer de l’escola La Vila també hem commemorat el dia internacional de la dona treballadora. Primer hem vist un conte molt bonic que es diu Ernest que és de la Lola Casas i en Gusti, sobre un lleó de la Sabana, l’Ernest i la seva dona , la Magdalena.
Hem mirat diferents vídeos per entendre el perquè se celebra aquest dia, frases que han dit dones que han lluitat pels drets de les dones treballadores, i també hem donat la nostra opinió. Després hem fet uns dibuixos molt bonics.

<

Publicat dins de General, QUART | Deixa un comentari

Els alumnes opinen

L’ANNA MANSO SOMRIENT
Dimecres 27 de gener de 2016 l’Anna Manso va venir a l’escola La Vila.
Va venir per ensenyar-nos el seu ofici d’escriptora perquè nosaltres havíem llegit “L’últim violí”, un llibre seu que a mi em va semblar meravellós.
Li varem fer una bona sorpresa , una petita peça musical que la Lourdes, la nostra senyoreta de música va interpretar amb un violí petitet, el va tocar molt però que molt bé i la varem aplaudir tots. L’Anna Manso ens va dir, bé li va dir a la Lourdes que s’havia emocionat. No m’estranya! Amb lo bé que el va tocar!
Després varem anar tots cap a la classe de la Mª Àngels perquè ens varem reunir allà mateix. Llavors l’Anna ens va explicar que no anava enlloc sense la seva caixa d’eines. Hi portava un interrogant, una canya de pescar de joguina, un llibre i no me’n recordo de les altres coses que hi portava. Nosaltres li varem fer una pila de preguntes sobre la seva feina d’escriptora i ella les va contestar totes.
Després, al final, ens va firmar el llibre que cadascú li va portar i se’n va tornar cap a Barcelona.
M’ha semblat tot molt original!

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Ens visita l’Anna Manso

Estaven tan impacients i tan emocionats que reberen a l’Anna Manso a l’entrada de l’escola ( on havíem preparat uns murals i una petita exposició dels seus llibres) en absolut silenci. La Lourdes, la professora de música, ens va obsequiar amb una deliciosa peça interpretada amb el violí. Es va produir un moment màgic que va seguir durant la resta de la sessió.
L’activitat ha estat del tot intensa, emotiva, molt interessant.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Jo menjo peix!

Els nens i nenes de 4t A i B hem anat a l’espai peix a cuinar i menjar fideuà. És una activitat en la qual es fomenta el consum de peix. Ens ho hem passat molt bé i estava boníssim!

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Visitem la depuradora 4t

Una de les activitats que l’àrea de medi ambient de l’Ajuntament de Palamós ofereix a les escoles és la visita a la depuradora. Divendres passat la Carme va venir a l’escola per a presentar-nos la visita i explicar-nos què era el que feríem. Dilluns vam agafar el bus i cap a la depuradora hi falta gent!.
Allà ens esperava l’Olga que ens va explicar el conte de la Wahiva i l’aigua . Després vam fer un recorregut per la depuradora , ens va explicar tot el procés que es fa amb l’aigua des de que arriba fins que torna al mar.Per acabar va entrar un momentet al laboratori.
Vam aprendre com n’és d’important no malbaratar l’aigua i no embrutar-la. També vam aprendre la diferencia entre una potabilitzadora i una depuradora .
Feia una mica de pudor però va ser molt interessant.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Club de lectura 4t

Aquest curs ens hem engrescat moltíssim amb la lectura. Cada dimarts hem fet CLUB DE LECTURA, hem llegit en silenci, ens hem recomanat els llibres els uns als altres… Ja ho sabíem però ens ha quedat encara més clar que llegint entres en uns altres mons meravellosos, plens d’aventures, de tendresa, de riures, d’il·lusions…Què bé!!

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Far de Sant Sebastià i Begur

Els alumnes de Cicle Mitjà de l’escola de la Vila treballem el nostre poble, Palamós a 3r i la nostra comarca, el Baix Empordà a 4t. Aquest curs hem decidit fer dues sortides: la primera al Far de Sant Sebastià i a Begur i la segona a Pals i la desembocadura del riu Daró.
Al Far de Sant Sebastià de la Guarda varem visitar el poblat ibèric i ens van deixar pujar dalt de tot de la torre de guaita. Quines vistes!!!
A Begur, la tècnica de turisme ens va fer una visita guiada: varem visitar l’Ajuntament, perquè és un edifici modernista, ens arribarem fins al castell. Varem veure alguna torre de guaita, les cases modernistes i alguns dels carrers més costeruts de Begur. El dinar el vam fer al parc de l’Arbreda, allà hi ha uns gronxadors mot diferents i divertits.
Varem acabar molt i molt cansats però va valer molt la pena. Us recomanem el mateix recorregut!

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Per Sant Jordi: CONTA -CONTES

Com cada any per Sant Jordi l’escola demana la col·laboració de pares, mares, tiets, tietes, avis, àvies, padrins, padrines, amics o amigues perquè vinguin a explicar contes o llegendes. Aquest any han vingut a quart la Dolors, la mare d’en Pol Gruas de 4t A i la Marga, la mare de la Júlia Adroher de 4tB. Elles ens han explicat un conte i una llegenda molt bonics i interessants. Després nosaltres hem fet els dibuixos corresponents i els hi hem regalat com a mostra d’agraïment. Ens ha entusiasmat la idea i esperem que el curs vinent s’animin molts més adults. Gràcies Dolors i Marga!

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Setmana cultural

Aquest any la setmana cultural de l’escola de la Vila l’hem dedicat a conèixer el món dels castellers. Els minyons de Santa Cristina ens han acompanyat durant la setmana i ens han ensenyat moltes coses. A les aules cada cicle ha treballat un aspecte diferent del món casteller. Cicle mitjà hem estudiat els tipus de castells i la seva estructura, les diferents parts d’un castell. També hem parlat sobre un dels seus lemes: EL VALOR. Ens ho hem passat d’allò més bé, hem après un munt de coses que desconeixíem, ah! i hem fet una maqueta. Sorprenent. Les fotografies són un petit recull de totes les nostres activitats. A veure si us agraden!

Publicat dins de General | Deixa un comentari