Fotografia Matemàtica 2015

Observar el fons matemàtic del nostre entorn no és tasca fàcil. Les fotografies participants han estat nombroses i molt bones!

La tria ha estat força difícil. Aquí us presentem les fotografies que han estat seleccionades i que optaran a premi el dia de Sant Jordi.

Des del departament de matemàtiques us animem a continuar fent fotografies matemàtiques. Endavant!

La visita del escritor Ignasi García

El pasado martes 17 de febrero, el escritor y guionista, Ignasi García Barba, visitó a los alumnos de primero del Bisbe Berenguer con el fin de resolver cualquier duda sobre el libro que estos han leído, El chip experimental.

Los alumnos disfrutaron de la compañía de Ignasi García, guionista de series como ”Los Serrano” y “Amar es para siempre” y escritor de El Chip Experimental, una obra de teatro que han estado leyendo en Lengua Castellana. Los alumnos hicieron una actividad en clase que consistía en escribir un final distinto y, los más valientes, lo compartieron con el escritor.

Ignasi muy amable, contó, escuchó, y respondió a todas las preguntas y cuestiones que tenían los alumnos. Tambien leyó un fragmento de El diario de Ana Frank, con el fin de transmitir que no hace falta ser adulto para escribir ya que: ”Los niños también pueden escribir y triunfar”.

El autor compartió e hizo pensar muchas cosas, comenzó a escribir por necesidad, la necesidad de expresarse. Dialogó sobre la magia de los libros, la diferencia que hay entre la pantalla y las hojas, pero sobre todo, una frase que tocó mucho a los lectores fue: ”Un escritor proyecta en sus libros su vida y sus preocupaciones.”

Tras compartir dos horas con los dos grupos que se hicieron, el escritor y guionista Ignasi, dio las gracias a todo el alumnado por haberle permitido entrar en su imaginación con sus relatos fascinantes.

El chip experimental ha impactado mucho y los alumnos parecen haber disfrutado con la lectura. Al finalizar el encuentro Ignasi dejó un Blog ”www.ignasigarciabarba.com” para que los alumnos puedan y podamos seguir disfrutando de sus obras.

Redactora: Karen Morera

Fotógrafa: Farah Achqra

La física a les nostres vides

Els i les alumnes de Física i Química de 1r de batxillerat hem anat a la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona a veure l’exposició «La física a les nostres vides».
Allà, en una visita guiada, ens han explicat, d’una manera senzilla, en què consisteix la Física de Partícules i ens han explicat moltes de les aplicacions tecnològiques d’aquesta disciplina, així com les limitacions actuals i les incògnites a resoldre en un futur.

Visita escritor Fernando Marias

El día 4 de febrero de 2015, vino al instituto, Fernando Marías, autor del libro “Cielo Abajo”, (libro que han leído este segundo trimestre los alumnos de cuarto). El lugar de encuentro con el autor fue en la biblioteca de 9:15 a 10:15 para los alumnos de cuarto C y de 10:15 a 11:15 para los alumnos de cuarto B.
El libro trata sobre la historia de un huérfano durante la Guerra Civil. Cómo de la nada, pasa a ser espía del bando franquista y llega a pilotar un avión. La casa a la que lo mandan a espiar es la casa del piloto del bando enemigo. En esa casa conoce a una chica llamada Constanza y personas que, más tarde, serán sus amigos. El libro trata mucho sobre los combates aéreos.
También, el autor explicó cómo le llegó “la chispa” para poder escribir el libro: Fernando estaba interesado en aviones, así que decidió alquilar una avioneta. En el aeródromo había un señor que parecía que vivía allí, con tres aviones viejos y que parecían que se iban a desmontar. Al final acabó subiendo de copiloto, dejando los mandos al responsable del aeródromo.
Resulta que el avión, que parecía romperse, despegó perfectamente. Al final acabó pilotando el avión. De ahí, refleja la historia en la que el sueño del huérfano de montar en un avión, se acaba haciendo realidad de una manera sorprendente.

Redactor: Marc Sánchez
Fotógrafo: Iván Raquer

Visita de la escritora Ana Alcolea

Los alumnos de 2º de ESO han recibido la visita de Ana Alcolea, autora de la novela El medallón perdido. La escritora aragonesa les ha estado hablando del oficio de escritora, de la importancia de la imaginación a la hora de dar vida en nuestra mente a los personajes que los escritores inventan para nosotros, los lectores.
Los alumnos y alumnas le han formulado muchas preguntas sobre la novela, las aventuras en África y los rituales y costumbres de Gabón, país en el que se sitúa la acción de la obra.
Les ha sorprendido especialmente que algunos elementos de la novela, que creían fruto de la imaginación, hubieran ocurrido en la realidad en el entorno familiar de la escritora.
Finalmente, han podido observar el objeto que inspiró el título de la novela: el medallón con un diente de leopardo.
Una alumna, en representación de los compañeros le ha entregado una libreta con textos de los chicos y chicas que han querido expresarle lo que les ha parecido el libro, lo que han imaginado y sentido con su lectura y las emociones que ha despertado en ellos.
Esperamos que Ana Alcolea vuelva de nuevo el próximo curso para contarnos más aventuras.

Jornada de Formació de Consellers

El passat 30 de gener al Centre Cultural La Bòbila l’Ajuntament va organitzar les Jornades Anuals de Consellers i Conselleres. A elles van assistir els alumnes del Consell de Nois i Noies, els delegats i subdelegats de 3r d’ESO i els representants del Consell Escolar.

Les Jornades Formatives per a Consellers i Conselleres, Delegats i Delegades son un espai, no només formatiu, si no relacional entre joves que estan implicats de forma activa amb el seu centre. Son partícips en la presa de decisions a les seves aules i , en conseqüència, molts cops es converteixen en portaveus dels seus companys i companyes. És una jornada de trobada entre representants i alumnes significatius de cadascun dels Instituts de la ciutat, per a compartir experiències i formar-se com a part fonamental del funcionament i organització dels centres d’ensenyament.

consell

Proves anuals per completar els ensenyaments d’ESO

Proves anuals per completar els ensenyaments d’ESO

Cada any es convoquen proves per a l’obtenció del títol de graduat en educació secundària obligatòria, per als alumnes que no l’hagin obtingut en finalitzar l’etapa.

El termini de presentació de sol·licituds d’inscripció és del 2 al 16 de febrer de 2015 i els continguts de les matèries ho podeu trobar en l’apartat “Continguts i criteris d’avaluació de 4t d’ESO” en la secció dreta d’enllaços d’aquesta mateixa pàgina.

En aquest enllaç hi trobareu tota la informació necessària per a l’organització d’aquestes proves.

Alumnes que poden presentar-s’hi. Els tres requisits que han de reunir els alumnes per poder presentar-se a aquestes proves l’any 2015 són: Continua llegint

Ens anem de Fira de Robòtica

Els alumnes de 4t presenten aquest dissabte els seus treballs a “Impulsem la robòtica. Tecnologies creatives a l’aula”, un programa conjunt del Departament d’Ensenyament i de la Fundació La Caixa, que té per objectiu afavorir l’aprenentatge competencial de tecnologies creatives fonamentades en l’ús de dispositius electrònics programables.

  • Data: 31 de gener de 2015.
  • Horari: 11 a 13.30
  • Lloc: CosmoCaixa
  • La Fira és oberta a tot el públic.

Aquesta fira vol ser una mostra dels projectes i els treballs realitzats per l’alumnat en el marc d’aquest programa, que es presenten a la comunitat educativa i a la societat, per mostrar la riquesa de les produccions generades, i alhora esdevenir un estímul per a l’alumnat implicat.

La Fira comptarà amb la presència de David Cuartielles, cocreador d’Arduino, que ha intervingut a formador i orientador tècnic del projecte.

Dpt Tecnologia

Visita a TV3 i Catalunya Ràdio

Aquest mes de gener, els alumnes de 3r d’ESO de l’institut han visitat les instal.lacions de TV3 a Sant Joan Despí. Allà han pogut descobrir les entranyes dels platós i estudis de televisió. Posteriorment, s’han desplaçat fins als estudis de Catalunya Ràdio, a la Diagonal de Barcelona, per comprovar in situ com és el dia a dia dels periodistes i locutors de ràdio d’un dels mitjans de comunicació més rellevants de Catalunya.

3rESO_Visita a TV3 i Catalunya Ràdio

Xerrada Internet Segura

El proper dijous 15 de gener a les 18:00h es farà a la Biblioteca de l’Institut una xerrada per a mares i pares sobre els riscos de les xarxes socials i per aprendre a fer un ús correcte de les noves tecnologies de la informació i la comunicació.

logo_mossosesquadra

La xerrada la duen a terme els Mossos d’Esquadra i desitgem que sigui del vostre interès.

Equip Directiu

Recomanació de lectura

Els alumnes de 1r A ens fan una recomanació de lectura, es tracta del llibre “Historia de una gaviota y del gato que le enseñó a volar” de Luis Sepúlveda. Aquest vídeo l’han fet en la matèria optativa de Lectura amb la professora Natàlia Flo del Departament de Castellà.