Institut Gorgs (1er)

Hola nois i noies de Cerdanyola!

Som els mestres del Camp d’Aprenentatge de les Valls d’Àneu i us donem la benvinguda en aquest espai que pretén ser un espai per poder conèixer-nos abans de que vingueu a fer l’estada.

Ens agradaria que ens escrivíssiu allò què US PASSA PEL CAP quan rumieu sobre l’estada que vindreu a fer al cor del Pirineu. Quines coses penseu què aprendreu en aquestes valls  pirinenques? I quines són aquelles coses que seran tant diferents del paisatge i la vida diària de casa vostra?

A cada estada presentem algun animal i aquesta vegada hem escollit la granota roja o pirinenca (Rana temporaria). Segur que molts de vosaltres ja la coneixeu i és que a Catalunya la trobem en ambients de muntanya mitja o alta muntanya. És una granota de coloració variable, bruna, vermellosa, sobretot les femelles en època reproductora. Un tret característic és aquesta taca negrosa molt marcada que li surt temporalment i que va des de la part anterior de l’ull fins a ultrapassar el timpà. Què la veieu a la imatge?

Durant l’època de reproducció és una espècie aquàtica, però fora d’aquesta època pot allunyar-se’n una mica, sempre i quant es mantingui en un ambient humit. Prefereix les aigües calmades amb fons de llot. Quan arriba el fred la granota roja hiverna, al Pirineu sol fer-ho del mes d’octubre fins a l’abril. Just quan desperten té lloc el procés de reproducció. Cada femella pon uns 4000 ous! Ho fan en paquets de 500 ous de 2mm de diàmetre cada ou. Ens haurem de fixar si trobem alguna d’aquestes postes ja que ara és el moment en que les fan!

granota roja

La granota roja s’alimenta de: gasteròpodes, dípters, aràcnids, larves de papallona, himenòpters i oligoquets. Els captura amb la seva llengua protàctil,  ja sigui saltant sobre ells a certa distància, o atrapant-los amb aquesta quan estan a prop seu.

Esperem les vostres respostes i també dubtes que se us plantegin a l’hora de preparar la bossa o sobre les activitats que veniu a fer amb nosaltres.

Ens veiem en uns dies!

Professores Camp d’Aprenentatge de les Valls d’Àneu

Save

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *