Presentació CEBMC

Destacades

 

ORGANITZACIÓ DE CENTRE I COORDINACIÓ D’EQUIPS DE PROFESSORS

 

CREACIÓ CEBMC

FASES PROJECTE

OBJECTIUS D’APRENENTATGE

 • Sabem diferenciar els diferents cossos celestes?
 • Som capaços de treballar a escala?
 • Som capaços de deslocalitzar qualsevol punt?
 • Coneixem el nostre Planeta
 • Diferenciem les diferents textures, volums i formes?
 • Coneixem què és el clima?
 • Sabem què és la meteorologia?
 • Coneixem les característiques de la vida?
 • Som capaços de crear un noticiari?

FASE 1 UNIVERS I SISTEMA SOLAR

 

 

Diari de tasques

Diari de tasques

Dossier introducció

Dossier escales

Dossier música

FASE 2 ATMOSFERA I TERRA

geosfera

 

Dossier relleu

Dossier maqueta

 

FASE 3 CLIMA I PAISATGE

Sortida a la Ruta verda i pràctica d’una connexió exterior del telenotícies.

Dossier català

Connexions exteriors

 

mapa3

FASE 4 VIDA

dossier cel_lula

Dossier

FASE 5 PRODUCTE FINAL

Storyboard

 

kahoot1C_14

PRODUCTE FINAL

AVALUACIÓ

Valoració de cada fase

002_Valoracio 1a fase

PROGRAMACIÓ

CONCLUSIONS

Després de fer tota la feina ens toca fer una valoració de la realització del projecte. Podem concloure que ha sigut molt profitós, hem aconseguit els objectius que ens proposaven, hem fomentat el treball en grup, el treball col·laboratiu entre els alumnes. Hem respectat els tempos de cada alumne.

Per altra part hem de millorar la  comunicació entre alumne i professorat, disposant, invertint, més temps per fer aquest retorn, que l’alumne sàpiga de quin punt parteix, en quin grau es troba i que pot fer per millorar.
Altre punt a millorar és el fet de fer que els objectius del projecte els han de crear els alumnes a partir de les bones preguntes i de les seves necessitats.
txt_realitatoficció

 

 

 

L’AVALUACIÓ. RECULL D’EVIDÈNCIES.

Hem de vetllar per a que els alumnes arribin a assolir els seus objectius proposats en el projecte, hem de fer revisions amb certa continuïtat per a que els alumnes puguin revisar les seves feines i fer-los conscients del que poden millorar. L’alumne ha de saber en tot moment en quin punt es troba i com pot millorar.

Per poder regular l’avaluació dels alumnes dividim el projecte en fases. A cada fase es farà una revisió del material que entreguin i es donaran les indicacions oportunes per a que puguin millorar. Se’ls explicarà que necessiten per poder acabar de completar o aprofundir les feines entregades.

Tot el grup de professorat és avaluador, és a dir, cada professor és tutor de 2 o 3 grups d’alumnes i es a aquest professor a qui han de lliurar les diferents feines i el professor fer-los un retorn per a que puguin millorar.

Al final del projecte es tornaran a entregar totes les feines. I es farà una valoració final

foto avaluacio 4 foto avaluacio 5 foto avaluacio 6

 

L’AVALUACIÓ. ANALITZEM LES DADES.

Un cop hem recollit les dades, totes les activitats que hem fet amb els alumnes, hem d’analitzar-les i fer que l’alumne entengui i vegi que és el que està fent malament. Durant les fases els grups d’alumnes van entregant diferents activitats i el seu tutor va detectant quines són les coses que no han entès i que poden fer per millorar-les. Les bases orientadores també els ajuda a fer una reflexió de que en quin grau es troben. Amb les nostres indicacions podem fer que l’alumne millori i pugi de grau.

base orientadora

Respecte al treball amb grup analitzarem les rúbriques d’autoavaluació i coavaluació.

L’AVALUACIÓ. PRENEM DECISIONS.

Una vegada hem acabat de fer tota la recollida de dades i la reflexió amb el jove per la seva millora hem de prendre decisions. Hem d’ajudar al jove a prendre la decisió respecte a tota la seva feina feta durant el projecte. S’ha d’invertir molt de temps i és una de les grans mancances que hem tingut nosaltres com ha docents, aquesta part de l’avaluació no l’hem desenvolupada tot el que deuriem. Hem d’aprendre a escoltar al jove i deixar-lo que prengui les decisions que calguin.

Gestió de l’aula i metodologia

Els grups del projectes: en aquest projecte, el professorat no ha intervingut en la definició dels grups.

Els grups es gestionaven de forma autònoma. Cada membre del grup tenia un càrrec associat al centre d’emergències biològiques.

Cada fase tenia diferents tipus de tasques guiades que s’associaven a una temàtica.  Les activitats es feien en grup.

Els grups han d’emplenar el seu diari de tasques, indicant les tasques planificades, el grau d’assoliment i les tasques pendents.

Producte final

Elaboració d’un telenotícies entre tota la classe.

Abans d’elaborar el telenotícies, cada grup de treball s’ha convertit en expert dels temes treballats durant el projecte.  Han redactat i elaborat l’storyboard de la notícia i han fet la gravació de grup.

Un cop els grups tenien les notícies gravades, s’inicia la preparació del telenotícies amb tot el grup classe. Es distribueixen les diferents feines entre tots els grups (caracterització, guió, ordre notícies, attrezzo, so, llums, chroma, etc) i es du a terme la gravació col.laborativa final del telenotícies.

Finalment un grup s’encarrega de la postproducció i edició.

Punt de partida

“Una pluja de meteorits a escala mundial amb signes de vida extraterrestre està posant en perill la vida a la Terra. Els cucs que transporten els meteorits  poden sobreviure a temperatures elevades i la NASA ha alertat de la seva perillositat. Es demana la col·laboració dels governs per la seva localització i captura…”

A partir d’aquest esdeveniment els alumnes han de crear el Centre d’emergències biològiques Montserrat Colomer (CEBMC) on estudiaran l’alerta des de diferents punts de vista per poder donar resposta a la hipòtesi plantejada, perquè no han sobreviscut els cucs.

El projecte s’ha dividit en 5 fases d’unes dues setmanes cadascuna. A cada fase s’ha fixat uns objectius a realitzar amb una sèrie d’activitats.

1ª.  L’espai exterior:  Els sistema solar, meteorits, l’Univers.

2ª. Com és la Terra i atmosfera?

3ª. El clima i el paisatge

4ª. Per què la Terra és un lloc on hi ha vida? Què és la vida?

5ª. Preparació del producte final.

A la primera sessió es projecta el vídeo “La vida. Realitat o ficció. Aprenem a ser crítics” i Escales de l’univers i de l’ésser humà: macroinfinit i microinfinit

“La vida. Realitat o ficció. Aprenem a ser crítics

A partir del visionat dels vídeos es va fer una pluja d’idees i es van plantejar diferents suposicions o hipòtesis.

S’avaluarà el dossier de cada fase i els productes que se’n derivin (tríptic, maqueta, representacions a escala del sistema solar, mapes mentals… ) i el producte final.

Motivem a l’alumnat

Ens ha caigut un meteorit a l’institut!

A dins portava vida d’altre planeta: uns cucs. Però, quan hem intentat analitzar-los al laboratori del nostre Centre d’Emergències Biològiques Montserrat Colomer (CEBMC) s’han mort… Què ha passat?

Els professors vam fer la gravació d’un vídeo on representem la caiguda d’un meteorit a l’INS i aquest meteorit portava vida d’altre planeta al seu interior.

Açò ens va portar a fer les bones preguntes per començar el nostre projecte.

 

 

Com ens organitzem nosaltres

 • Som 8 matèries les que en formem part: 2 h de Socials, 2 h d’Experimentals, 1 h de Matemàtiques, 1 h de Tecnologia, 1 h de Música, 2h de Català, 1 h de Castellà i 1h de Visual i plàstica.
 • Ens reunim un dia a la setmana, mitja hora, dintre de l’horari escolar.
 • Els dilluns a la tarda formem part del grup impulsor
 • I, voluntàriament, les hores que calguin (tardes, Nadal…)

reunio01