70 anys desembarcament a Normandia. Dia D.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aniversari desembarcament aliat a Normandia, França.

http://life.time.com/history/after-d-day-unpublished-color-photos-from-normandy-summer-1944/?iid=lf%7Ceditors-pick#7

http://es.wikipedia.org/wiki/Batalla_de_Normand%C3%ADaUn segle de la I Guerra Mundial

El 2014 es commemora els 100 anys de l’inici de la Gran Guerra, de la Guerra europea, que suposà la irrupció de nous invents mecànics, químics, etc., al servei de la massacre en les guerres de trinxeres.

Més informació.

Fotos.

Vídeos.

 El pantocràtor de Taüll ja és virtual

 La projecció de la pintura mural sobre l’absis de Sant Climent de Taüll pretén oferir un producte cultural de qualitat que sigui un reclam turístic d’alta gamma per a dinamitzar la Vall de Boí, considerada Patrimoni Mundial de la Humanitat des del 2000. El visitant ara pot observar el programa iconogràfic que decorava l’església originàriament, segons els resultats recents de recerca.

L’església.

 El Born, centre cultural

El Born Centre Cultural és un espai singular i excepcional que relliga tres segles de la nostra història. Sota l’estructura d’un mercat emblemàtic de l’arquitectura del ferro del segle XIX, trobem la Barcelona del 1700, la ciutat pròspera que va patir el setge del 1714, d’èpica i heroica resistència, abans de derivar en la pèrdua de les llibertats nacionals de Catalunya, encara no restituïdes tres segles després.

més informació

 Barcelona promociona la commemoració del 1714 amb el lema ‘Viure lliure’ i 80 activitats

La commemoració començarà el 9 de setembre amb l’obertura del Centre Cultural del Born i s’allargarà fins a setembre de 2014, quan es tancarà amb una festa a l’Estadi Olímpic que pilotarà Lluís Danés: Es vol mostrar que la Barcelona de 1714 no era decadent, i als 80 actes amb participació municipal faltarà afegir els de la Generalitat.

Ampliar informació.

Web 11 setembre 1714

La Guerra de Successió

vídeo L’Onze de Setembre

 La missió catalana d’Oxirrinc (Egipte)

El jaciment d’Oxirrinc es va identificar durant l’expedició de Napoleó Bonaparte i ha estat excavat des de 1897. L’any 1992 s’hi va trobar una important necròpolis (664 a C a 640 dC), per això, es va iniciar un programa conjunt entre la Universitat de Barcelona i el Servei d’Antiguitats d’Egipte per fomentar l’estudi de la societat de la zona. Aquestes intervencions van rebre el suport econòmic de la Societat Catalana d’Egiptologia així com subvencions del Ministeri de Cultura.

Més informació.

 Descoberta una mina d’or romana a Galícia

Es tracta d’una mina amb canals, basses i dipòsits per al rentat i la decantació del mineral. Ningú abans no havia sospitat que a A Mariña s’hagués extret or. És la primera mina que apareix i podria arribar a unes dimensions enormes: 150 Ha de terreny repartides entre Foz (50 Ha) i Barreiros (unes 100). Segons això, es tractaria del aurífer romà més gran de Galícia.

Ampliar informació

 

 Troballa d’un tumor ovàric a l’esquelet d’una dona d’època romana

Un equip d’investigadors de la UAB ha trobat les primeres restes d’un tumor ovàric calcificat a la part dreta de la pelvis d’un esquelet d’època romana que correspon a una dona d’entre 30 i 40 anys. L’enterrament procedeix de la necròpolis romana del jaciment de La Fogonussa, a Sant Martí de Maldà (Urgell).

 

la notícia

 Ramsès III va ser degollat en un intent de cop d’Estat

Una nova anàlisi forense de la mòmia de Ramsès III suggereix que el faraó de l’antic Egipte va ser degollat en un intent de cop d’Estat fa més de 3.000 anys. Els raig X han revelat una profunda ferida al coll de Ramsès III que s’havia mantigut oculta fins ara per una capa de benes que mai s’han retirat per no empitjorar l’estat de conservació de la mòmia.

 

La notícia.

Ramsès III

visita virtual tomba.

la tomba.

vídeos sobre Ramsès III.

 El primer vaixell iber?

Una nau al Cap de Creus -que va naufragar entre l’any 10 aC i el 10 dC- construïda amb tècniques inèdites sorprèn als arqueòlegs. La seva conservació i estudi fa pensar que no era un vaixell romà sinó iber.

La notícia