Accident laboral

Accident initinere

Especialitats tècniques de la prevenció (principis): seguretat, higiene industrial, ergonomia i psicosociologia i medicina del treball (vigilància medica)

Treballadors especials: discapacitats físics i psíquics, embarassades i gent gran.

El treball i la salut. Factors de risc i danys per la salut.

  • Baixa formació professional i excés de confiança.
  • Insuficient preparació en matèria de seguretat i salut el el treball. Obligacions de l’empresari en tenir el necessari pel bon desenvolupament de la feina.
  • Deficient informació (cartes informatives que es dona al treballador) del lloc de treball que ocupen i baixa sensibilització.

Danys derivats del treball.

Marc Normatiu bàsic de la Llei de Prevenció de riscos laborals. Drets i deures bàsics.

  • Llei de 1900
  • Llei de 1971
  • Llei de prevenció de riscos laborals de 1995. Modificada la llei de 2002. Millorar les condicions de treball i la seguretat. Estan implicats treballador, empresari, fabricants i Admó publica. Concepte de risc (possibilitat de…) i prevenció (mesures que es prenen…). Obligacions de l’empresari:avaluació dels riscos a traves d’empreses especialitzades i aplicació de mesures correctores. Drets i obligacions dels treballadors. La formació dels treballadors ha de ser immediata i i inicial quan s’incorporen al lloc de treball i anualment de reciclatge en d’algun aspecte concret. Revisió mèdica cada dos anys a excepció de si el lloc de tall requereix “apte mèdic”. Delegats de prevenció que representa els treballadors i el decideixen ells. Comitè de seguretat i salut (grup de delegats). Treballador designat per compte de l’empresari (jo).
  • Llei 2203. Pla preventiu que elaborarà empresari i que ha de signar i posar en marxa. Recurs preventiu es un treballador designat però en casos de lloc de treball amb risc elevat.

Coordinació de les activitats empresarials.

  • Quan es contracta un servei extern cal demanar que tinguin actualitzat tot el tema en materia de riscos laboral (els autònoms no).

RISCOS GENERALS I LA SEVA PREVENCIÓ (pág 10)

Riscos relacionats a les condicions dels llocs de treball

  • Els llocs de treball han de tenir les disposicions mínimes: construcció de lloc, espais, terres, parets, portes …
  • Condicions ambientals de temperatura i humitat (14-27 sedentaris / 15-25 lleugers), il·luminació, higiene (WC i vestidors).
  • Seguretat contra incendis (empresa contractada). Revisió anual i reomplenament cada 5 anys. Farmaciola.
  • Senyalització: visual, sonora, acústica…

Riscos relacionats amb el medi ambient de treball (contaminants físics, psíquics i biològics).

Sistemes de control de riscos. Protecció col.lectiva i individual.

Ergonomia. Higiene postural. Manipulació de carregues. Moviments repetitius.

  • Cal previndre i protegir la columna vertebral (hernies discals, lumbàlgies, ciàtica).
  • Prevenció postural i reeducació.
  • Pes recomanat 25 kg per homes i 15 per a dones i menors i grans. En casos excepcionals pot ser de 40kg.
  • Obligacions empresari: evaluar, evitar el risc i informar i formar el treballador.
  • Penositat de la carrega.

La càrrega de treball, fatiga i la insatisfacció laboral (Factors psicosocials)

  • Per detectar-los només podem utilitzar mètodes grupals (qüestionaris) i anàlisi de resultats.
  • Derivats de l’organitzacio de l’empresa.

Pla d’ emergència i evacuació.

Control de la salut dels treballadors (vigilància mèdica).

RISCOS ESPECíFICS I TÈCNIQUES PREVENTIVES SEGONS SECTORS.

ELEMENTS BÀSICS DE GESTIÓ DE LA PREVENCIÓ DE RISCOS

Organismes públics relacionats amb la Seguretat i Salut en el treball.

Organització del treball preventiu.

Documentació. Manual de gestió elaborat per Servei Prevenció ACTIVA.

PRIMERS AUXILIS

  • En cas d’accident cal Protegir- Avisar-Socórrer PAS
  • Consciencia, respiracio i pols
  • Esquelet- músculs- sistema circulatori- sistema respiratori -sistema nerviós (central i perifèric).

HIGIENE INDUSTRIAL

  • Intoxicació química (dèrmica, digestiva, respiratòria, parenteral)
  • Intoxicació física
  • Intoxicació biològica

Senyalització nova a partir del 2015/2016 SGA. Tots el productes han de tenir etiqueta identificativa i la fitxa tècnica.