Biografia d’un compositor modernista català: Enric Granados


ENRIC GRANADOS

Va néixer a Lleida el 27 de juliol de 1867 de pare cubà i mare santanderina. Ja des de petit va demostrar una gran aptitud per a la música i va rebre les classes de solfeig i piano del director de la banda militar (el seu pare ho era). Es van traslladar a Barcelona i va continuar els seus estudis amb Felip Pedrell, compositor i teòric del nacionalisme musical espanyol, que va marcar-lo profundament. Gràcies a l’ajut de diversos mecenes, Granados va poder continuar la seva formació, que ja es va concretar en un premi de piano als 13 anys i el llançament com a concertista de piano. El 1887 va traslladar-se a París on va conèixer a Ricard Viñes.

El 1905 dóna recitals per tot Europa col.laborant amb els millors intèrprets de l’època com violoncel.lista Pau Casals. El 1914, però, les coses van començar a canviar ja que, mentre l’estrena de les seves obres, especialment les pianístiques, eren un èxit de públic i crítica, va declarar-se la 1a Guerra Mundial. Aquest fet va provocar que l’estrena de l’òpera Goyescas prevista inicialment per París, s’hagués de fer al Teatre Metropolitan de Nova York. Granados, malgrat el seu terror al mar, va embarcar-se cap als Estats Units on va tenir un èxit sense precedents.
Precisament a conseqüència d’això, una invitació del president Wilson a la Casa Blanca va retardar un viatge de tornada que, en un principi, havien de fer en un vaixell espanyol. A l’arribar a Liverpol unes setmanes més tard, el compositor i la seva dona van embarcar en un vaixell anglès que els havia de dur a França però un submarí alemany, el 24 de març de 1916 va enfonsar-lo. Granados, dins d’un bot, va veure com la seva esposa lluitava contra les onades i va llençar-se al mar per salvar-la. Malauradament van morir els dos.

Com a compositor cal destacar el conjunt de la seva obra per a piano (Goyescas, 1911), equilibri musical entre, el llegat romàntic de la música del segle XIX i les influències del nacionalisme.

 

Quant a VICTORIA

Hola em dic Victòria, sóc professora de música de secundària i violinista.
Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *