LA DENSITAT DELS OSSOS – RESULTATS DE LA NOSTRA INVESTIGACIÓ

Aquesta setmana ja hem acabat el nostre experiment i us volem informar del què ha passat i de les conclusions a les quals hem arribat.

Recordeu que vam deixar durant 10 dies un os de pollastre en vinagre i un altre en coca-cola?

El que hem vist és el següent:

  • L’os que estava cobert amb coca-cola s’ha tenyit de color marró, però conserva la seva duresa i el seu pes ( 20 g ).
  • L’os que estava en vinagre, s’ha tornat tou i flexible! El podem doblegar amb els nostres dits. A més a més, ara  fa molta olor de vinagre i pesa menys. La seva massa ha passat de 20 grams a 12, o sigui que ha perdut 8 grams.

I això per què passa?

Estudiant l’aparell locomotor i l’esquelet, hem descobert que els ossos estan fets de calci i proteïnes. El vinagre ha dissolt el calci i ha quedat la proteïna, per això s’han tornat flexibles.

Sabem que els ossos estan formats majoritàriament per sals de calci que són les responsables de la seva duresa. Per això és important introduir aliments rics en calci en la nostra dieta, sobretot quan som petits o ja entrem en la vellesa.

Ha estat un experiment molt interessant i que ens ha ajudat a entendre una mica més la composició dels nostres ossos.

Maria, Ian, Unai i Jordi

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *