CARRERS-TOLTES

Aquesta setmana ha estat moguda a l’institut. Totes les classes hem estat preparant durant les hores de tutoria, murals per guarnir el nostre centre per l’arribada del Carnestoltes.

El tema escollit ha estat els herois, les heroïnes i els personatges de còmic. Hem decorat tota l’entrada amb aquests personatges i hem seguit dia a dia les recomanacions proposades pel rei d’aquesta festa: venir amb corbata o mocador un dia, amb pijama un altre…. Han estat uns dies entretinguts amb els que hem gaudit molt!

A més a més, nosaltres hem presentat els nostres propis herois: l’Spiderman i en Goku.
I ens han quedat genial!

ARRIBA EL CARNESTOLTES!

Aquesta setmana és el Carnestoltes de Vilanova i el seu rei ens ha donat tant a professorat com alumnat, unes consignes a seguir.

Els manaments pels professors són:

Dimarts: portar un complement al cap ben original.
Dimecres: anar vestits de negre amb un complement al coll.
Dijous: vestir amb un outfit ben esportiu
Divendres: anar ben elegants per acabar la setmana!

I pels alumnes:

Dimarts: anar vestits d’un sol color.
Dimecres: portar un pentinat ben original.
Dijous: portar un mocador o una corbata ben xula.
Divendres: anar vestits amb el pijama.

Aviat en veureu fotos! 🙂

CADA QUINZENA…UNA PETITA HISTÒRIA!

  • A partir d’ara, l’Ian ens escriurà cada 15 dies una petita història.  Són històries inventades per ell mateix i ja veureu que en trobareu de tots tipus: històries boges, històries divertides, històries de por, etc….

Esperem que us agradin!

DIA PSIQUIÀTRIC

Que passa ? On sóc ? Què està passant?  Per què estic lligat a una llitera? … Tinc por!

Estic desorientat , què em passa ? Ve un noi amb bata blanca… que em vols fer ?

No em facis mal! Per què porta una xeringa tan gran? No m’aniràs a punxar amb això?  Estic boig ?  … Ajuda!  Em vol punxar!  Ve un altre amb una bata blanca …

Que ha sigut això?  S’ha partit una rajola…. Explica’m què passa,  començo a marejar-me i a veure coses rares… tinc visions!  Ajuda !!!! 

Escolto passos… que passa?

Ve un altre cop un noi amb bata blanca… Corre. em vol tornar a punxar!… No puc escapar!  Començo a posar-me nerviós!   Que passa?  Estic en una habitació amb molts quadrats…. Una altre vegada veig coses rares…  Ostres,  s ‘ha apagat el llum… es torna  a encendre… m’estic tornant boig! 

Què fa el noi aquest?  Em vol adormir ? No hem dormis. eh?   Què fas?  Vull sortir ja al carrer! M’estic tornant boig…  Quan podré anar cap a casa?

Puc marxar ja? Tinc gana !

Ian S.

LA DENSITAT DELS OSSOS – RESULTATS DE LA NOSTRA INVESTIGACIÓ

Aquesta setmana ja hem acabat el nostre experiment i us volem informar del què ha passat i de les conclusions a les quals hem arribat.

Recordeu que vam deixar durant 10 dies un os de pollastre en vinagre i un altre en coca-cola?

El que hem vist és el següent:

  • L’os que estava cobert amb coca-cola s’ha tenyit de color marró, però conserva la seva duresa i el seu pes ( 20 g ).
  • L’os que estava en vinagre, s’ha tornat tou i flexible! El podem doblegar amb els nostres dits. A més a més, ara  fa molta olor de vinagre i pesa menys. La seva massa ha passat de 20 grams a 12, o sigui que ha perdut 8 grams.

I això per què passa?

Estudiant l’aparell locomotor i l’esquelet, hem descobert que els ossos estan fets de calci i proteïnes. El vinagre ha dissolt el calci i ha quedat la proteïna, per això s’han tornat flexibles.

Sabem que els ossos estan formats majoritàriament per sals de calci que són les responsables de la seva duresa. Per això és important introduir aliments rics en calci en la nostra dieta, sobretot quan som petits o ja entrem en la vellesa.

Ha estat un experiment molt interessant i que ens ha ajudat a entendre una mica més la composició dels nostres ossos.

Maria, Ian, Unai i Jordi

 

XERRADA SOBRE LES TORTUGUES MARINES

A l’institut estem fent un projecte sobre les tortugues.

Avui la Berta, una professora de biologia del nostre centre, ens ha fet una xerrada molt interessant  sobre una ONG on ella participa, on cuiden i protegeixen a les tortugues marines de l’arxipèlag de Cap Verd.

Hem après moltes coses noves com per exemple que les tortugues ploren per hidratar i netejar-se els ulls o que no poden amagat el cap dins de la closca com les tortugues terrestres.

També hem entès que cal cuidar el nostre planeta ja que d’ell en depenem tots, persones i animals.

Hem passat un matí divertit i diferent escoltant a la Berta i descobrint el món de la tortuga babaua.

Gràcies Berta!

Ian, Unai i Jordi

EXPERIMENTEM! LA DENSITAT DELS OSSOS

Aquests dies estem estudiant l’aparell locomotor i avui hem fet un experiment. Hem descobert que els ossos estan formats per calci, proteïnes i d’altres minerals, que són els que els proporcionen força i duresa.

Però..que passarà si submergim un parell d’ossos de pollastre en coca-cola i en vinagre? Canviaran les seves propietats? El seu pes, la seva duresa…?

Els deixarem 10 dies en remull i aviam què passa. Us anirem informant de les novetats!

Jordi, Ian i Unai

Agafa una estrella i gaudeix d’aquest Nadal!

Amb aquesta frase hem volgut donar el Bon Nadal a tots els professors i professores, personal del PAS, conserges, secretaries i encarregades de la neteja.

Hem passat uns quants dies fent estrelles de purpurina. Molts de vosaltres ens heu ajudant portant-nos rotllos de paper de wc i ens heu facilitat la feina. Moltes gràcies!

La Maria, l’Ian, el Jordi, l’Unai, el Manuel i l’Àlex us desitgen unes molt bones festes i us envien els millors desitjos pel 2021.

Fins aviat!

TREBALLEM ELS SENTITS!

Aquests dies a l’assignatura de biologia estem estudiant els òrgans dels sentits. Avui hem fet un experiment a l’aula per veure’n la seva importància.

Haviem d’endevinar què tastàvem amb els ulls tancats, saber què tocàvem dins d’una caixa i desxifrar què hi havia dins de cada pot només amb l’ajuda del nostre nas.

Hem provat suc de llimona, coco, llet condensada…

Hem olorat menta, cafè, mandarina, all…

I em tocat una gominola, una pinça de la roba, un globus…

I ens hem adonat què no és tant fàcil saber-ho sense l’ajuda de tots els nostres sentits!

Hem après i ens hem divertit alhora! 🙂