Els Serveis Territorials de la borsa

El Departament d’Educació divideix Catalunya en 7 zones diferents, els Serveis territorials, per gestionar millor les baixes i altes que puga haver. Cadascun d’aquests serveis territorials gestiona la seua borsa d’interins de manera quasi independent. Per això cal saber quin servei territorial ens interessa més en el moment d’apuntar-nos.

El servei territorial de Terres de l’Ebre, per la seua proximitat, és un dels que té més valencians. Tot i que si allò que ens interessa és treballar prompte no és la millor opció ja que hi ha pocs centres i per tant aquesta borsa es mou poc.

La millor opció per començar a treballar abans de fer-nos vells és Barcelona-Comarques ja que és la zona que té més centres, però també la més extensa de territori. No tot pot ser tan fàcil. Si tenim sort podem agafar una substitució ben a tocar de Barcelona (on fins i tot puguem desplaçar-nos amb metro, per exemple a Badalona, L’Hospitalet, Sant Adrià del Besòs o Santa Coloma de Gramenet) o si en tenim de dolenta podem anar a parar a llocs molt mal comunicats on probablement ens veuríem obligats a quedar-nos a dormir  (per exemple a Berga, Gironella, Puig-reig i altres poblacions de noms encara més exòtics, bàsicament tot allò que cau dins el Triangle de les Bermudes que formen Bagà-Manresa-Ripoll). Tot i això sempre hi ha valents que s’aixequen molt de matí per poder arribar al lloc desplaçant-se des de Barcelona i semblen zombis agafant el primer metro a les sis del matí. Bé, les opcions allunyades existeixen, però en són menys ja que estadísticament hi ha molts més centre a comarques com el Vallès Oriental o el Maresme. Les millors opcions depenen dels gustos de la gent. Per mi són les més properes; els voltants de Barcelona, tot i que tenen “mala fama”, o el Maresme perquè pots desplaçar-te amb tren mirant la mar.

Altres serveis territorials interessants són el Baix Llobregat-Anoia o el Vallès Occidental perquè estan ben comunicats amb trens en quasi tots els pobles amb institut. Però ací el nostre quarter general hauria de ser fora de Barcelona. Com a fet positiu en aquests serveis territorials ens avisen i ens diuen quines vacants hi ha per telèfon. Açò ho haurien de tindre en compte a la resta de serveis territorials ja que si estem al País Valencià i ens convoquen més d’una vegada fem el viatge i quan ens presentem no hi ha res per poder agafar. Hem fet un viatge d’unes quantes hores per res.

Les altres opcions són Tarragona, Lleida o Girona. Per proximitat i extensió Tarragona sembla la més apta. Girona no té tant de perill, però potser ens pelem de fred. El mateix que quasi ens assegurem a Lleida.

Ahh i se m’oblidava el servei territorial “desitjat”: Barcelona. D’aquest no deia res perquè generalment la gent que hi treballa són autèntics dinosaures amb bastant de temps treballat i per tant potser arribem a fer alguna substitució depenent del nostre número a la borsa, però és difícil que siga sense haver-ho fet abans en algun altre servei territorial.

És molt recomanable a l’hora d’anar als nomenaments de dur un mapa a sobre i si duem a més els pobles on arriba el tren encara millor mai se sap on ens podem menjar els tarrons.

Quan ens inscrivim a la borsa assenyalem una primera opció i totes les que vulguem de segones opcions. D’aquestes segones opcions només ens telefonaran si han esgotat tota la gent que la van assenyalar com a primera opció i no han cobert la vacant.