Y SE ACABÓ WEY

“ANALISI CALENT” (un resum d’allò abaix)

A finals del curs passat ens van fer escollir entre una sèrie d’optatives per al curs següent. Però ens vam trobar amb una sorpresa, que encara que estigues camuflada entre les optatives, hi havia una assignatura que era obligatòria: Ciències Aplicades. I com a bons alumnes que som ens vam indignar ja que si fèiem el humanistic-social era per a evitar, per damunt de tot, les ciències que durant tants anys ens havien ensenyat a odiar.

Al arribar a aquest curs ens vam trobar amb una professora mai vista en el centre, i que encara que vam entrar tots indignats per la porta, va saber com connectar amb nosaltres cada primera hora, tres cops a la setmana durant 9 mesos, com un embaraç per a parir 25 duendecillos que han après a estimar les ciències.

Hi han hagut dies de tot: dies amb exàmens infinits, d’altres amb exàmens de 10 minuts, però també molts cops hem après de forma activa, com amb les gimcanes, al laboratori o fent presentacions. I no només hem après ciències en sí, també ha treballar millor en grup, confiar els uns amb els altres, ser competents i aprendre a la vegada que ens divertíem.

Crec que aquesta forma de aprendre és una de les millors que hem tingut durant la nostra ensenyança i que ens emportarem dintre de la nostra memòria. I diria que aquesta assignatura la hauria de tenir tothom almenys un cop en la vida, però es que això es impossible ja que encara que fos la mateixa professora, aquestes classes les hem fet nostra, per a aprendre el que ens ha interessat i com millor hem sabut.

 

“ANALISI FRED” (versió llarga que la senyo demanava…)

 • Ciències Aplicades és una assignatura, a la que, com la senyo deia, se l’hi pot treure molt de suc. Nosaltres aquest curs hem après més coses amb aquestes tres hores a la setmana que en totes les altres classes juntes. Ja que no ens han fet sentar-nos en un pupitre a llegir temes, fer exercicis, memoritzar per al examen i desprès oblidar-ho tot… El que hem fet aquest curs ha estat fer-nos preguntes i buscar respostes, aprendre d’una forma en la que tots hi participàvem, alguns més desperts que d’altres però tant per unes coses com per altres tots recordarem alguna cosa d’aquest curs, tant com si es la cromatografía, la lixiviació, els efectes visuals o el que s’aprèn pescant fruita o botant pilotes.
 • Personalment aquesta assignatura ha estat un paradís i un infern: Per una banda, els dies en els que fèiem classes actives on podíem parlar i fer coses en moviment, que ens fessin preguntes en veu alta o fer coses diferent eren genials. Per una altra banda els dies que eren seure al pupitre a escriure en un foli com a totes les altres assignatures es feien monòtoms i no eren tant entretinguts. Penso que he après més amb els dies que podíem participar activament que en els que no. Jo respecte a la classe he intentat estar el més activa que he pogut, encara que molts dies tingues més son que una altra cosa, s’ha de dir que en aquesta vida et trobaràs a pocs alumnes que parlin més que el professor, amb aquest mateix i al damunt a primera hora..
 • Mireia, s’ha de dir que encara que estiguis a vegades una mica boja, això sempre va be. Ens has mantingut ocupats un curs sencer sense parar i treballar amb els zombis de primera hora s’ha de dir que ha de ser un treball molt dur. La teva creativitat i espontaneïtat encara ens sorprens a tots quan ens treus treball a fer de davall de les pedres. Ningú oblidarà els teus exàmens de deu minuts per a que arribéssim a la hora (que segueixo insistint en que ets tu qui arriba massa d’hora). Des de la cromatografía fins a com extreure l’ADN de les fruites aquest any hem après molt i no només coneixements científics, sinó a passar-nos-ho bé, a editar vídeos, fer relats i esforçar-nos en exprimir la nostra imaginació al màxim. Ets una gran profesora encara que a vegades la paciència se t’acabi seño!
 • Ufff… Parlar de tots els continguts que hem treballat aquest any seria molt difícil, així que parlaré dels que més recordo…
  • Cromatografia: Quan el primer dia ens vas entrar per la porta amb gotets amb aigua, paperets i permanents va ser el primer que vaig pensar: “Aquesta tia està boja!”.
  • La contra marxa (o com se digui): Ja hem va quedar molt clar com està més segur el nen i cap a on besarà el got d’aigüa a l’autocar, ja puc dormir tranquil·la… Es broma senyo, com sempre ensenyant-nos coses que no sabíem, que puguessim relacionar amb la nostra vida quotidiana.
  • Lixiviació: Maleïda lixiviació, mai l’olvidaré. No te la tornaré a explicar, però ara cada cop que em bec un cafè me’n recordo de tu i dels mètodes de separació. RELACIONEU CONCEPTES! La frase de l’any…
  • Els nens de desembre: Que jo sóc de setembre, i per ser de la segona meitat no tinc menys possibilitats de arribar a ser la gran actriu que seré… Una estrella a Hollywood tindré i tot… (Soñar es gratis -.-)
  • Gimcana: Com explicar-ho, entre el Dani mig ofegat, la Isa y sus naranjas i el Jeff i jo amb la moneda… Va ser inolvidable…
  • Ciencia al carrer: Resumen? Ja sé de memòria com s’extreu l’ADN de la fruita i calor, molta calor…
 • Ara vull ja juntar-ho tot en un punt final ja que els següents punts ja els he anat mencionant durant les línies anteriors. Una assignatura, única, irrepetible i que se que mai més ningú podrà tenir perquè per molt que el nom estigues implantat i la professora tingués unes pautes a seguir, nosaltres hem fet la assignatura nostra. Em faltaria parlar del blog que hem utilitzat, bé, una gran eina, encara que al principi ens resistíem més a utilitzar-lo va arribar un punt que en mig de qualsevol lloc soltaves la frase de… “Amb això podria fer una entrada al blog”. Encara que desprès se t’oblidava i no la feies. Però la intenció és el que conta, no?
 • Bé, volia fer-ho tot una mica més serio, però és que si no no era jo. I senyo, espero que aquesta barreja de carta/observacions/jo xerrant massa, et serveixi com a comiat. Només em queda dir, bon estiu, poseu-vos crema, no com jo, que us cremareu, i que senyo espero que no t’oblidis de nosaltres i que ens aprovis a tots i totes…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *