Tots dos són líquids: un mulla i l’altre no.

Ahir mirant les xarxes socials em vaig creuar amb un vídeo on es veia que el mercuri no mulla. Això em va sorprendre, ja que es un líquid totalment igual a l’aigua, o bé… Això pensava.

He estat investigant força, ja que no hi ha molts articles fiables on s’expliqui aquest fet, però entre pàgina i pàgina, he pogut extreure les meves pròpies conclusions i, sobre tot, entenent-les.

Segons varies pàgines, els líquids tenen forces, i dues d’elles són: la d’adherència i la de cohesió.

  • FORÇA DE COHESIÓ: fan que el líquid es mantingui junt i uniforme.
  • FORÇA D’ADHERÈNCIA: fa que el líquid actuï sobre altre material/cos.

El mercuri, a part de ser un metall, posseeix molta més força de cohesió que d’adherència, és a dir: posseeix molta més facilitat per mantenir juntes totes les molècules que per expandir-se sobre un altre cos. A l’aigua li passa el contrari, té molta més adherència sobre altres cossos.

El vídeo que vaig veure on el magnesi no mullava és el següent, a partir del minut 00:54.

Després de les conclusions que vaig extreure, vaig voler investigar més, ja que en el vídeo no es veia clar si mullava el got o no, i hi ha varis articles on es poden veure les següents imatges:

Resultado de imagen de porque el agua moja y el mercurio noResultado de imagen de porque el agua moja y el mercurio no

Aquí podem comprovar com l’aigua, en qualsevol recipient queda de forma còncava, deixant el líquid més a dalt a les zones enganxades al vidre, mentre que el mercuri queda de forma convexa, evitant el màxim tocar el material.

1 thought on “Tots dos són líquids: un mulla i l’altre no.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *