Per què els globus es desinflen amb el temps?

Fa dues setmanes a classe vam inflar un parell de globus per fer una activitat, i en acabar-la, els vaig ficar sota el calaix de la meva taula totalment inflats i vaig marxar cap a casa. El dia següent, continuàven igual, però a mesura que passaven els dies, la seva mida era menor. Això em va fer qüestionar per què s’encongeixen.

Vaig pensar que pot ser es van foradar una mica, o que pot ser les molècules, al no haver-hi canvis de temperatura es van anar ajuntant (tal com ja sabeu, si la temperatura baixa el globus es fa més petit perquè les molècules d’aire que hi ha dintre tenen menor velocitat, mentres que si augmentem la temperatura s’expandeixen i el globus creix, arribant a explotar).

La primera hipòtesi la vaig descartar al moment, perquè si s’hagués fet un forat s’hauria desinflat molt més ràpid, però per poder descartar/acceptar l’altra teoria vaig haver de fer una recerca, on vaig veure que vaig equivocar-me totalment pensant en la temperatura i el volum del globus; els culpables de que el globus no conservés el seu tamany eren la pressió i el seu propi material.

globoDesprés de la recerca, vaig trobar dues teories:

  • El material del globus es desgasta.
  • La propia pressió de l’aire de dintre del globus fa sortir una mica d’aire cada dia -> La diferència de pressió a l’interior del globus i la de fora provoca que es desinfli, encara que el nus estigui totalment apretat o que l’haguem inflat totalment.

2 thoughts on “Per què els globus es desinflen amb el temps?”

  1. Per cert… Acabo de veure el globus del cumple de l’Albert (novembre 2016) i està igual que aquell dia (juny 2017). El material sí és un component determinant en l’escapament de l’aire.

    Mireia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *