La dilatació dels sòlids

Fa qüestió de dues setmanes, quan les temperatures van augmentar considerablement, vaig veure per la televisió una notícia transcorreguda a San Sebastián, on apareixia un home queixant-se de que una carretera s’havia aixecat. El cas és que aquest apartat ja l’havíem treballat a la classe de Ciències Aplicades, i llavors jo vaig saber per què ocorria aquest fenomen. Es tracta que amb les altes temperatures els sòlids es dilaten, degut a que quant més energia tèrmica rebin, més ràpid es mouen les partícules dels sòlids (en aquest cas de la carretera) ja que aquesta els dóna energia per vibrar amb més intensitat i més de pressa. Això es tradueix en que demanen un espai més gran del que realment ocupen.

Una de les petites proves que fem puntualment a l’assignatura, va estar relacionada amb les juntes de dilatació, que clarament són la solució per aquest problema. Aquestes actuen de la següent manera: (fetes d’un material plàstic), les juntes de dilatació permeten precisament la dilatació dels materials sòlids a costa de la seva compressió.

1 thought on “La dilatació dels sòlids”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *