La pluja àcida

Aquests dies a classe estem treballant un dossier on surten tot tipus de temes diferents. Avui ens ha tocat treballar sobre la pluja àcida, però en el dossier no ens ho explicaven d’una manera qualsevol sinó que utilitzant unes estàtues van descobrir que amb la pluja àcida s’erosionaven.
La pluja àcida està composta per òxid de sofre i òxid de nitrogen que surten dels combustibles fòssils que desprenen els cotxes, de les fàbriques.

En el tema que avui hem treballat també ens deien que la pluja àcida i el vinagre tenen quasi bé el mateix nivell d’acidesa, per això les estatuetes que estan fetes de marbre (CaCO3) es desfan (s’erosionen) quan els cau pluja àcida (com si fos vinagre).

Quan posem trossets de marbre en vinagre, es formen bombolles de gas i per a que ho poguéssim entendre millor la senyo ens ha posat tres vídeos. En el primer, introduïen vinagre en una botella on hi havia trossets petits de marbre i per tancar-la posaven un globus que poc a poc anava inflant-se. En el segon, feien lo mateix però afegien bicarbonat (com si fossin trossets de marbre molt mes petits) i aleshores el vinagre feia molt mes efecte i el globus s’inflava a major velocitat. I en el tercer vídeo, era un experiment en el qual posaven un ou en un got i l’omplien de vinagre i el deixaven reposar.  Després, l’ou tenia com una capa flexible que el permetia botar sense que es trenqués.

En conclusió podem dir que el vinagre i la pluja àcida son bastant semblants i que aquestos components ataquen al marbre produïnt la seva erosió.

1 thought on “La pluja àcida”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *