LA CAPA D’OZÓ

L’altre dia a clase vam tractar un tema força interessant: ‘La capa d’ozó’.

Vam estar parlant de la diferència entre les molècules d’ozó i les molècules d’oxigen, que es la següent: les d’ozó están formades per 3 àtoms d’oxigen. També, de les utilitats de l’ozó, que segons el funcionament de la seva ubicació pot ser bo o dolent per la vida a la Terra. I es que, l’ozó pot danyar els teixits pulmonars i les plantes. D’altra banda, és beneficiós perquè absorbeix la radiació ultraviolada procedent del Sol. Sense aquesta capa d’ozo els éssers humans seríem més sensibles a certes malalties provocades per la incidència dels raigs ultraviolats del Sol, com per exemple: el càncer de pell, entre d’altres.

Així mateix, hem llegit que s’han eliminat  de forma progressiva l’ús dels clorofluorocarbonats (CFC) ja que aquests compostos es descomposen als ser irradiats amb les radiacions ultraviolades. Finalment, el clor reactiu que s’obté destrueix les molècules d’ozó, donant el forat de la capa d’ozó.

Finalment, vam veure una tira còmica que il·lustra la manera de com es forma l’ozó.

ciencies

1) En aquesta vinyeta, es veu com la radiació ultraviolada del Sol trenca les molècules d’oxigen en dos àtoms d’oxigen.

2) En la segona, es veu com un àtom es combina amb una molècula d’oxigen per donar una mol·lècula d’ozó.

3) I per últim, en aquesta s’observa que l’ozó està format per 3 àtoms d’oxigen.

1 thought on “LA CAPA D’OZÓ”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *