El Diari de Semmelweis

Com què el proper febrer hem de fer unes competències bàsiques d’aquesta matèria, la senyo ens ha donat un dossier amb diferents temes i preguntes per practicar abans de fer-les.

La primera unitat és “el Diari de Semmelweis”. Aquesta està composta per 2 textos i  4 preguntes.

En el text 1 ens expliquen que Semmelweis era director del primer pavelló d’una clínica de marteninat a l’Hospital General de Viena. Malauradament, es va assabentar que en aquell pavello havien mort 36 de 208 mares que acabaven de parir per febre puerperal.

El nou director va fer un diagrama amb el nombre morts del seu pavelló, i del pavelló 2.

img-20170118-wa0045

Per què moren més al 1 que al 2? Inicialment, van creure que es devia a canvis a l’aire, influències extraterrestes o un moviment de terra.

No obstant, Semmelweis creia que això no era la causa.

La primera pregunta ens demana per quin motiu és improbable que els terratrèmols siguin la causa de la febra i la nostra resposta va ser aquesta:

-El terratrèmol és un fenòmen físic natural i la febre és una evidència de l’existència d’una infecció de bactèria. No hi ha cap relació.

En el text 2, explica que en una part de l’hospital es fan disseccions de cadàvers per part dels estudiants, però això ho feien abans d’examinar les dones i sense rentar-se les mans per orgull de poder dir on havien estat treballant.

Un amic del Semmelweis va morir al tallar-se fent disseccions. Amb símptomes  com els de les mares mortes per febre. I va tenir una idea:

La segona pregunta demana: quina era la idea que va tenir després de relacionar les morts amb el comportament dels estudiants:

-La seva idea va ser que els estudiants es rentessin les mans després de les dissecions i així disminuir la febre.

I va funcionar!

Ara bé, per què els llençols rentats a temperatures elevades redueix el risc de patir febre?

– Elimina els microorganismes que puguin causar malalties!

Bé, i després d’això… Sabem que moltes malalties es curem amb antibiòtics però l’èxit d’aquest va disminuir sobre la febre en els últims anys, per què?

-Doncs, es causa de què un us continuu d’antibiòtics fan resistents als bacteris.

Per sort, gràcies a la idea de Semmelweis, la febre va disminuir notablement.

I com a reflexió, els antibiòtics s’han d’utilitzar quan realment són necessaris ja que amb el temps podem perjudicar-nos.

1 thought on “El Diari de Semmelweis”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *