Esquiadeta al Montmalús

Després de molts dies de no agafar els esquís, tocava aprofitar les últimes neus a peu de cotxe. A partir d’ara també es pot anar a esquiar, però caldrà anar a trobar la neu muntanya amunt. Com que aquesta sortida era també una petita prova de foc després d’un període de convalescència, calia escollir un cim facilet, d’aquells que es poden fer en un pim pam: el Montamalús (Andorra). Sortida sense dificultat, sota un bon sol, i una baixada amb aires de descoberta. Al migdia, a dinar a casa. Això sí, sortida desmerescuda per les motos de neu que et fan sentir com si estiguéssim en plena Diagonal de Barcelona.

Sortida realitzada amb el Miquel, la Marga i el Manel.

En plena pujada Dalt del cim

Gran baixada

Finlàndia o el país de la neu

Finlàndia és el país de la neu i un paradís per als amants de l’esquí de fons. Ho vam poder comprovar aquesta Setmana Santa, durant la qual vam visitar aquest país nòrdic. Vam arribar sota una gran nevada i vam marxar sota una altra gran nevada. Entremig, vam poder gaudir d’un temps esplèndid que ens va permetre contemplar uns paisatges completament blancs sota una fred intens.

Els primers dies vam estar a Ruka, a la Lapònia. Allà hi ha unes pistes d’esquí alpí i de fons. Les pistes d’alpí són aparentment petites. En realitat estan en una muntanyeta molt ben explotada pels quatres costats: pistes de vamps, un half-pipe impecable, dos trampolins i pistes per a tot tipus de modalitats il·luminades fins tard, per poder esquiar al màxim. No les vam tastar, perquè la nostra idea era fer esquí de fons. En vam fer tres dies seguits, fins que el cos va dir prou. (De fet el cos va dir prou el primer dia, la resta de dies l’arrossegàvem!) El Miquel i la Marga, que són uns matxaques, el van fer treballar un dia més que nosaltres.

La pistes de fons són una joia: ben innivades, evidentment, ben traçades, ben indicades i senyalitzades. Vaja, un caramel! A més la qualitat de la neu és excel·lent: és una neu seca que es manté igual al llarg de tot el dia. També hem pogut veure com a Finlàndia l’esquí de fons és un esport nacional: el practica tothom, petits i grans; el nens que encara no caminen van a l’esquena del pare en motxilles o en trineus lligats a la cintura. El nivell es altíssim, i teníem feina per seguir-los.

La varietat d’itineraris era gran, i amb dificultats per tots els gustos (i jo que em pensava que Finlàndia era una país pla!). I per si te’ls acabes tots, pots anar seguint camins traçats que porten cap a altres zones, i així arribes potser a travessar aquest país sense treure’t els esquís. Això sí, el més interessant de tot eren les cafeteries que hi havia situades estratègicament a mig itinerari. Hi feien unes xocolates calentes i hi tenien uns pastissets boníssims! Vam acabar muntant el itineraris en funció de les cafeteries que hi trobàvem.

La segona meitat de la setmana la vam passar a Helsinki. Sortir a passejar per allà demanava moral, perquè el fred et calava dos minuts després d’haver deixat l’alberg (per cert, és impressionat com de ben aïllats estan els edificis). Solució: entrar a alguna cafeteria a fer una xocolata calenta! Molts d’aquests espais tenen wi-fi, i hi ha força gent que ho aprofita per connectar-se amb un portàtil.

Helsinki és una capital gens agobiant, és petita i tranquil·la en comparació amb la majoria de capitals europees. Té petits punts d’interès aquí i allà, i es visita fàcilment en un dia o un parell si decideixes entrar als museus. Per això el segon dia vam anar a Tallin, la capital d’Estònia. Per arribar-hi vam agafar un catamarà que travessava el mar Bàltic en una hora i mitja. L’anada va ser tranquil·la, però la tornada… El centre històric de Tallin és acolorit i s’hi barregen diferents estils, això sí, amb una arquitectura adaptada a les dures condicions meteorològiques d’aquest país.

I per acabar la nostra estada a Finlàndia, via crucis pel centre de Helsinki, al vespre, amb fred i neu, però interessant tanmateix.


BubbleShare: Share photos – Powered by BubbleShare

Una mica d’escalada, una mica d’atletisme i un bon dinar

Avui hem fet una cosa poc habitual: passar-nos el matí d’escalada i, després, anar a fer un bon dinar.

A les 10 del matí ens hem trobat l’Oriol, la Pepi, el Manel, l’Aniol, la Núria, el Jordi, la Irene i jo a l’aparcament del santuari del Montgrony.

Després de la mútua i pertinent posada al dia dels esdeveniments de les darreres setmanes, tot cruspint-nos l’entrepà d’esmorzar, ens hem dirigit cap a una de les zones d’escalada que hi ha a l’entorn del santuari.

Els més experimentats, és a dir, l’Oriol, el Manel i el Jordi han instal·lat tres cordes en vies que anaven des del 5+ al 6a i hem grimpat per totes elles fins que els braços no donaven més de si.

dsc01794.jpg dsc01802.jpg dsc01806.jpg dsc01807.jpg

Després d’unes quantes hores alguns estàvem cansats i hem canviat d’activitat; els altres han fet més vies.

Jo, aprofitant que feia un dia esplèndid, he anat a córrer en direcció a Castellar de n’Hug. No hi he arribat per manca de temps, però no m’ha faltat gaire. La Irene i la Pepi han pujat al coll Roig, i l’Aniol s’ha quedat llegint la darrera història del Harry Potter.

No sabem estar-nos quiets!

Hem acabat la jornada amb un esplèndid dinar al restaurant del santuari. Exquisit i molt bé de preu.

Un cap de setmana intens

El cap de setmana del 2 i 3 de febrer va ser un cap de setmana ben aprofitat. Vam sortir el divendres dia 1 després de la feina en direcció a la Vall d’Aran. Com que arribar-hi són unes quantes hores de cotxe, valia la pena quedar-s’hi tot el cap de setmana i aprofitar les muntanyes d’allà, que tenen més neu que les del Pirineu oriental.

dsc01739.jpg

dsc01764.jpgCim del Baciver

A més, la sortida era una mica peculiar, perquè anàvem a trobar-nos amb un grup de gent que no coneixíem, però amb qui compartim una pàgina web sobre esquí de muntanya. La gent hi participa penjant sortides, fotos i escrivint al fòrum. Nosaltres no hi participem, però la consultem setmanalment. La pàgina és gestionada pel Marc i la Clàudia, uns experts de l’esquí, que viuen a la Vall d’Aran i que es coneixen aquelles muntanyes com casa seva.

Vam arribar al pàrquing de Vaquèira cap a les 11 de la nit. Queia una nevada feble i vam dormir a la furgoneta ben abrigats dins el sac i amb un nòrdic de plomes a prova de temperatures gèlides. L’endemà ens vam llevar amb boira baixa i amb la nevada que continuava. Ens vam anar presentant amb tothom. En total érem 20 esquiaires. Vam sortir a mig matí; no és l’hora habitual per anar a fer un cim, però ja va anar bé perquè així el dia tindria temps d’obrir-se. Vam pujar al Baciver (2640 m), un cim sense dificultats sobre les pistes d’esquí. Tant la pujada com la baixada van ser d’allò més tranquil·les, i vam poder gaudir d’una capa de neu nova.

En acabat alguns van marxar i d’altres ens vam quedar per fer una altra sortida l’endemà. Va estar bé, perquè els que ens havíem quedat vam sopar junts a casa del Marc i la Clàudia, i això va servir per conèixer-nos més i passar-nos-ho molt bé. El menú va sortir molt bo, per ser que tot havia estat molt improvisat. I en acabar… cap a la furgoneta una altra vegada. Però aquella nit va estar serè i això vol dir que les temperatures van baixar molt i molt. Ho vam comprovar l’endemà, quan vam veure que l’aigua de la garrafa que teníem dins el cotxe s’havia convertit en un granisat. Estàvem a -14º i fer les operacions habituals del matí va ser doncs molt dur. Quan va arribar la resta del grup, que havia dormit més calentó, nosaltres ja estàvem mig congelats.

dsc01761.jpg
Cim del Parros des del Baciver

Aquell dia vam fer el Parros (2727 m), un altre cim a la zona de Vaquèira, però cap a la banda de Montgarri. La pujada va ser tranquil·la al començament, hi havia alguns trossos sense neu i això ens obligava a fer una mica de gimcama. A poc a poc va anar arribant el canvi de temps anunciat, i abans d’arribar al coll, el panorama havia canviat força: feia vent i estava tapat. Però vam fer el cim. A la baixada el temps ja s’havia complicat molt: el vent era intens, feia molt fred i no es veia el terreny per on esquiàvem. El Marc va passar davant, i tots el seguíem. I així vam arribar al cotxe cap a les 4 de la tarda. La nostra primera experiència de sortir amb internautes va ser bona, i no ens faria res repetir-la. I des del nostre bloc agraïm sincerament al Marc i la Clàudia la seva hospitalitat, i també la categoria que van demostrar guiant-nos per la muntanya. I si voleu altres punts de vista sobre la sortida, aquí teniu l’enllaç de dos blocaires més que van venir a la sortida: el Jordi i el Danima. dsc01786.jpgCim de Parros

Una volteta en BTT

Quan volem agafar la bici i no tenim ganes de matinar ni d’agafar el cotxe, acostumen a fer alguna volta pels entorns de casa. Anar amb bici a l’hivern no és molt agradable, perquè a les baixades et peles de fred, i t’has d’estar traient i posant roba constantment. Avui, però, el dia era quasi primaveral, i convidava a agafar la bicicleta. Ens hem posat els pantalons curts i tot, i érem els únics, tothom anava més abrigat (o som uns agosarats a la recerca d’un refredat, o hem sortit més tard que ningú, quan el sol ja escalfava. En fi…)Bé, tornant a la sortida, hem fet un itinerari clàssic (Matadepera – Can Torras – Sant Feliu del Racó – Castellar – Sant Julià d’Altura – Matadepera), però l’hem variat per poder passar per l’aeròdrom de Castellar del Vallès. A l’Albert li agraden aquest tipus d’enginys, i veure volar i aterrar tota mena de models d’avions i helicòpters el captiva força. Per arribar a l’aeròdrom no hem baixat a Castellar, sinó que hem agafat un camí pel qual no havíem passat mai, però que ens ha agradat força, que et baixa de Sant Feliu a la carretera de Castellar a Matadepera, prop del trencant de l’aeròdrom. Després, hem anat a buscar el riu Ripoll i, resseguint l’itinerari habitual, hem remuntat cap a Sant Julià d’Altura, on s’arriba després d’haver superat una pujada “temible” que posa a prova les nostres forces. En total, 24 km que no ens han fet cansar gaire.

A Can Torres A Can Torres Aeròdrom de Castellar del Vallès Aeròdrom de Castellar del Vallès Sant Julià

Esquí al pic de Mortiers (2605 m)

Ben d’hora hem sortit de casa amb la idea fixa d’anar a la zona del Capcir. No sabem quin cim hi anem a fer, però hem llegit que és on hi ha neu per fer una bona esquiada. Així que a les 5 del matí estem en marxa. A Terrassa ens trobem amb el Xavi, l’Oscar el Miquel, la Marga i el Josep Maria.

Encara de nit arribem a l’estació d’esquí de Formigueres (1760m) amb la carretera encara no del tot netejada de la nevada del dia anterior. Per sort no hem hagut de posar cadenes, però ha anat de ben poc!

Comencem un tram de pista d’aproximadament 1,5 km amb lleugera pujada i descendim, també per una pista de fort pendent, als plans de l’Orriet (1625m) a la vall de Galba. Aquest tram encara no l’ha fet ningu i tinc la sort d’estrenar la neu (quin goig!). Al pla de l’Orriet ens posem les pells, seguim uns quilòmetres més de pista fins arribar al refugi de la Jaceta i, després, al refugi de la jaça de la Llosa (1750m). Aquí es deixa la pista.

Seguim aproximadament una hora de pujada fins a tenir davant la pala cimera del Puig Terrers. Més al fons hi tenim el Mortiers que veiem per primera vegada. A la pala del Terrers s’hi veu força gent que puja i decidim anar cap al Mortiers. El cim es veu força lluny, però prenent com a referència uns catalans que ens havien abans (més tard sabrem que un d’ells és L’Oriol Guash) calculem que hi podem ser amb aproximadament una hora i mitja. Així que som-hi! Cap a la 1 del migdia arribem al pic de Mortiers (2605).

Panoràmica

Panoràmica des del cim feta pel Miquel

Al cim no ens hi estem gaire, ja que fa vent i fred. Iniciem el descens aproximadament pel mateix itinerari de pujada, però agafem algunes pales dretes que ens han marcat uns altres catalans que esquiaven de meravella.Retornem als plans de l’Orriol, posem pells i iniciem la pujada cap a l’estació de Formigueres. Després d’aquesta pujada descobrim que un dels catalans que ens havien obert traça en direcció al Mortiers és l’Oriol. Xerrem una estona i fem el darrer tram junts.

Després d’algunes hores de marxa arribem al cotxe a les 4 de la tarda. Cal anar de pressa a marxar per no trobar massa cua a la carretera.

En resum, ha estat una molt bona sortida d’esquí. L’estat de la neu era a zones pols i a zones dura. Per fer l’itinerari de neu no en faltava, però els entorns es veien pelats en alguns dels vessants. Per ser la primera de la temporada no ha estat gens malament!

Albert a la Jaceta En direcció als refugis
El nostre grup cap el Mortiers Pic de Mortiers al fons
De pujada cap el Mortiers Dalt el cim

Àlbum de fotos

Sortida a Benasc

Els dies 29, 30, 31 i 1 anem a tocar una mica de neu a Benasc.

30/12 – Pujada al refugi de la Renclusa

El dia no acompanya massa, per tant una passejada des del Pàrquing de l’Hospital de Benasc al refugi de la Renclusa és una bona alternativa. Des del refugi recordem les vegades que hem pujat a l’Aneto amb esquís. Constatem que fer-ho amb les condicions actuals no és massa factible degut a la manca de neu i a enormes vessants gelats. Serà millor deixar-ho per a la primavera!

Pujada al refugi de la Renclusa Refugi de la Renclusa

31/12 – Esquí de fons als Llanos del Hospital

Avui fa un dia esplèndid i decidim fer una mica de fons a Llanos de Hospital. Així que lloguem dos parells d’esquís de patinador i ens hi posem de ple. Comencem amb molta energia per les pistes planeres de la zona baixa. Després de tot aquest temps sense fer-ne sembla que no ho haguem oblidat. Quan ens posem a pujar en direcció a Besurta la cosa es complica i les pujades són molt més feixugues. De tota manera arribem a Besurta i encara ens queden ànims per donar algunes voltes per allà hi pujar-hi una altra vegada després d’haver iniciat el camí de retorn.

01/01 – Esquí de pista a Cerler

L’any comença amb un dia assolellat i tranquil. Una esquiada a Cerler és del tot aprofitada. Per tant, fem un dia d’esquí sense fer ni una cua Guai!. Fantàstic! Llàstima que només hi ha neu a les pistes i no podem fer ni un sol fora pista que és el que més m’agrada a mi Plor.

Les Penyes Altes del Moixeró

Perquè encara no hem acabat els turrons, tot i la cursa de la Mola i la del Bolet, avui dia 27 hem anat al Penyes Altes del Moixeró amb l’Eduard, el germà gran de l’Albert, i el Cesc, un amic de tots dos. Ens ha fet molta il·lusió acompanyar-los en aquesta sortida, perquè feia molt temps que no fèiem cap escapadeta amb ells.

El dia ha estat bo: sol, però amb una temperatura fresca. Hem sortit de Gréixer i hem pujat pel coll de l’Avet, les Roques Negres i el coll de la Cabrera fins al coll del Moixeró. Allà, algú s’havia deixat la porta oberta i bufava un vent que “tombava”. Un cop aquí hem resseguint la carena nevada fins arribar sota les penyes que configuren el cim i que hem pujat per un camí dret i serpentejant. Dalt del cim no hi feia gaire aire, però el fred apretava. L’Eduard, que és un xicot que pensa en tot, ha portat un termòmetre i l’ha penjat uns moments a la creu que hi ha dalt del cim mentre fèiem un mos. En un no res, el termòmetre ha baixat de 0 graus. Després d’haver assaborit el mos i la magnífica vista de què ens permet gaudir aquest cim, hem desfet el camí de pujada fins a trobar la canal de la Serp. D’aquí hem anat baixant fins al punt d’inici.

Per celebrar que tot havia anat molt bé, ens hem parat a fer una cerveseta a Guardiola.

L’època més atlètica de l’any

Com ja és tradició el dia de Nadal hem pujat a la Mola amb la cursa que organitza el Club Muntanyenc de Terrassa. Aquest any sembla que m’ha anat una mica millor que l’any passat, però com sempre he arribat a dalt exhaust. Aquesta cursa és un bona ocasió per retorbar-te amb un munt d’amics i coneguts.

Per Sant Esteve, com també va sent tradició, toca la cursa del bolet d’Ullastrell.

A l’arribada

Continue reading