Ravel

ravel

País: França

Any i lloc de naixement: Pirineus Atlàntics, 7 de març de 1875

Any i lloc de defunció: París, 28 de desembre de 1937


Biografia: Son pare, Joseph Ravel (18321908), era un enginyer de renom, amb avantpassats suïssos i savoians (Ravez). Sa mare, Marie Delouart-Ravel (18401917), era basca, descendent d’una antiga família espanyola (Deluarte). Va tenir un germà, Edouard Ravel (18781960) amb qui va mantenir durant tota la vida un fort lligam afectiu.

El juny de 1875, la família Ravel es traslladà a París. Així doncs, les llegendes insistents que pretenen destacar un lligam entre la influència d’Espanya sobre l’imaginari musical de Maurice Ravel i els seus “orígens bascos” són exagerades, atès que el músic no va tornar al País Basc abans de complir els 25 anys.

Ravel va ser feliç. Els pares, atents i cultivats, habituals dels cercles artístics, van encoratjar les primeres passes del seu fill, el qual palesava des de ben menut unes dots musicals excepcionals. Va començar l’estudi del piano a l’edat de sis anys, sota el mestratge d’Henry Ghys i va rebre precoçment les ensenyances de Charles René (harmonia, contrapunt, composició). El clima artístic i musical, prodigiosament fecund, del París de la fi del segle XIX no podia més que recolzar la progressió del petit Maurice.

A partir de l’estiu del 1933, Ravel va començar a presentar signes d’una malaltia neurològica que anava a condemnar-lo al silenci durant els quatre darrers anys de la seua vida. Admès al Conservatori de París el 1889, Ravel esdevingué alumne de Charles de Bériot i va fer amistat amb el pianista espanyol Ricard Viñes, que es va convertir en intèrpret entusiasta de les seues millors obres.

Obres:

Bolero

Quadres d’una Exposició

Daphnis et Chloé

Concert en sol

Ma mère l’Oye

Instruments que tocava: Piano

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/H5MLNMgpywk" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Comentari de l’audició: Es una cançó greu, on surt un violi elèctric. El toquen 4 nois joves. El ritme es repeteix sempre, la melodia és molt bonica. És ràpida . Dos estan plantats, i un assentat a una cadira i l’altre agenollat a terra.

I porten un vestit negre, i toquen tots a l’hora.

Treball realitzat per Lluc, Meritxell i Carles.

6 thoughts on “Ravel

 1. aina imajda

  La cançó es bonica.Els compositors van fer be de ferla. També és rapida .

 2. Pep

  Bravo quina canço més guay. Damunt els quatre tocant el mateix instrument.
  Ravel tambe mos va tocar a Pasalamar, a Braian i, a mi.
  La canço es aguda (alguns moments es més greu), animada i sobretot molt diverdida. 🙂
  🙂 🙂 🙂 .

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà