Benvinguts/es

Acabeu d’entrar al bloc que han realitzat els alumnes i les alumnes de 5t de l’escola Ramón y Cajal d’Ulldecona al taller d’informàtica musical.

El bloc tracta de diferents Compositors, que han treballat els alumnes de 5t del curs 2009-2010, on podreu trobar informació sobre compositors, un vídeo amb la seua música i un comentari de l’audició.

Esperem que gaudiu amb tota la informació i la música!

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/Dt6tLgijyUQ" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Ravel

ravelPaís: França

Any i lloc de naixement: 7-3-1875 (Ciboure)

Any i lloc de defunció: 28-12-1937 (Paris)

Biografia: El juny de 1875 la família Ravel es traslladà a París. La infantesa de Ravel va ser feliç. Va començar l’estudi del piano a l’edat de sis anys, sota el mestratge d’Henry Ghys i va rebre precoçment les ensenyances de Charles René (harmonia, contrapunt, composició). El clima artístic i musical, prodigiosament fecund, del París de la fi del segle XIX no podia més que recolzar la progressió del petit Maurice. Des de ben menut, era sensible a la música.

Amb el naixement del nou segle, el jove Ravel ja era un compositor reconegut, i les seues obres es prenien en consideració. Amb tot, el seu ascens a la celebritat no seria cosa fàcil. L’audàcia de les seues composicions i la seua admiració declarada cap als revolucionaris Chabrier i Satie li comportarien moltes enemistats entre el cercle dels tradicionalistes.

El 1897 Ravel accedí a la classe de contrapunt d’André Gédalge. El mateix any, Gabriel Fauré esdevingué el seu professor de composició. A la fi dels seus estudis va veure la llum l’ Obertura de Shéhérazade (estrenada al maig de 1899 entre els xiulits del públic; cal no confondre amb la versió per veu de dona i orquestra), i de la famosa Pavana per una infanta difunta que continua sent la seua obra per piano més interpretada pels melòmans afeccionats, tot i que el seu autor no se l’estimava massa.

Les quatre candidatures de Ravel al Prix de Rome (1901, 1902, 1903, 1905) van concloure en notables fracassos.

La seua melodia obsessiva i la riquesa orquestral l’han convertit en una de les obres musicals més cèlebres i més difoses arreu del món. Suscitant en els oients una mescla d’estupor i fascinació, el Bolero de Ravel sempre ha magnetitzat els públics i ha desconcertat la crítica. Però la seua immensa popularitat tendeix a encobrir l’amplitud de la seua originalitat i les intencions de l’autor.

Obres:

Quadres d’una Exposició

Daphnis et Chloé

Concert en sol

Ma mère l’Oye

Bolero

Instruments que tocava: Piano

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/dckOerDVTa8" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Comentari de l’audició: És trista però bonica, la cançó és molt aguda, té molts instruments com ara: el violi, la viola el contrabaix, la trompeta el violoncel; és molt tranquil·la. Hi ha una orquestra que toca molt be.

A l’audició assisteix molt de públic.

Treball realitzat per Pep, Braian i Àlex.

Gershwin

gershwin

País: Estats Units

Any i lloc de naixement: Nova York 26 de setembre de 1898

Any i lloc de defunció: Nova York 11 de juliol del 1937

Biografia: El 1910 la família Gershowitz va adquirir un piano per a les lliçons musicals del seu germà menut però George, va començar a tocar-lo d’oïda i va demostrar un talent innat..

Va tenir diversos professors de piano fins que va ser presentat a Charles Hambitzer per Jack Miller. Hamblitzer va actuar com a mentor de Gershwin fins a la seua mort.

El seu primer treball com a pianista el va trobar en una companyia publicitària. El 1916 dóna a conèixer el ragtime “Rialto Ripples”, amb gran èxit, i el 1918 aconsegueix el seu primer hit nacional amb la cançó “Swanee”. També el 1916 va començar a treballar per a la companyia Aeolian Company and Standard Music Rolls a Nova York, gravant i component rolls de pianola. Va produir dotzenes si no centenars de rolls sota el seu nom vertader o amb pseudònims . També va gravar rolls de les seues composicions per a la companyia de l’inventor de la pianola,Welte-Migton a Nova York.

Gershwin va fer una breu estada a París on va compondre Un americà a París.

A principis de l’any 1937, Gershwin va començar a patir migranyes i una impressió recurrent d’estar olorant cautxú cremat: havia desenvolupat un tumor cerebral.

Va morir a Hollywood, on estava treballant en la música de Goldwyn Follies, l’11 de juliol de 1937, al quiròfan, mentre l’estaven operant del tumor cerebral.

Tenia només 38 anys. Va mantenir una relació amorosa durant 10 anys.

Després de la mort de Gershwin, Swift va arranjar algunes de les seues composicions i va col·laborar amb el seu germà Ira en diversos projectes. Gershwin va morir sense deixar testament, i tots els seus drets van ser heretats per sa mare. Està soterrat al cementeri de Westchester Hills Cemetery, a Hastings-on-Hudson, Nova York.

La música de Gershwin continua produint diners. Els drets d’autor de les seues obres expiren l’any 2007 a la Unió Europea i entre 2019 i 2027 als Estats Units d’Amèrica .

Obres:

El 1924, musical Lady Be Good , jazz “Fascinating Rhythm” i 1926 “The Man I Love.” Oh, Kay! ,Funny Face 1927 Strike Up the Band (1927 i 1930); Strike Up the Band (1927 i 1930); “I Got Rhythm” Of Thee I Sing (1931).

Instruments que tocava: Piano

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/9azR5V8efUc" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Comentari de l’audició: És alegre, ràpida, lenta i suau. Sobre tot és molt bonica. I és també relaxant, tranquil·la, molt aguda, sorprenent, divertida, surten molts instruments com:el piano, l’arpa ,violi, els platerets, violoncel, la trompeta.

El video es de disney de la pel·lícula fantasia 2.000.

Treball realitzat per Jennifer i Júlia.

Falla

Manuel de Falla

País: Espanya

Any i lloc de naixement: Cadis 23 de novembre de 1876

Any i lloc de defunció: Alta Gracia, Argentina 14 de novembre de 1946

Biografia: El seu pare era d’origen valencià, mentre que sa mare, María del Carmen Matheu Asturias, era catalana. Dels tres germans del matrimoni només tres van arribar a l’edat adulta: Manuel, Germán i Maria del Carmen.

Va rebre les primeres lliçons musicals de la seva mare, una excel·lent pianista que no va dubtar a posar-lo en mans dels millors professors de Cadis: Alejandro Odero i Enrique Broca, comptant també amb el suport i l’alè del melòman gadità Salvador de Viniegra.

Als 15 anys ja mostra alguns trets de la seua personalitat; somniador, sensible i amb una feble salut.

L’excel·lent pianista José Tragó, professor del Conservatori, va adonar-se de les excel·lents capacitats del gadità i va ser un important suport per al jove pianista que, a banda, començava a mostrar interès per la composició.

La situació de Falla a Granada comença a presentar-se insostenible cap a 1933. Per una banda s’aguditzen el problemes de salut, amb multitud de símptomes d’etiologia fins ara desconeguda, a més de l’empitjorament de l’estat emocional.

Falla es va retirar a la ciutat d’Alta Gracia. Els últims vint anys de la seva vida els va passar treballant en la que considerava que havia de ser l’obra de la seva vida: la cantata escènica Atlàntida, sobre el poema de Jacint Verdaguer.

La imatge més difosa de Manuel de Falla, el seu retrat a un antic bitllet de 100 pessetes .

Obres: El amor brujo, el sombrero de tres picos, noches en los jardines de España.

Instruments que tocava: Piano.

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/L5vHUODzcJ8" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Comentari de l’audició: Algunes vegades és greu i d´altres és aguda, és molt tranquil·la i relaxant. És fa amb una orquestra en la que entren els següents instruments: el violí, el violoncel, la viola, el contrabaix, el clarinet, la flauta travessera, la percussió i el trombó. El director, que dirigeix, els compassos, ho fa molt ràpidament. És una obra molt difícil, a la vegada bonica i apassionant.

Treball realitzat per Jandry i Enric.

Bizet

bizet

País: França

Any i lloc de naixement:1838 Paris

Any i lloc de defunció: 3 de juny de 1875 Bougival

Biografia:

Als nou anys va entrà al Conservatori de París.

Als 18 anys compongué el seu primer èxit, la Simfonia en Do Major.

La controvertida estrena de la qual es diu que va precipitar la mort del compositor que morí a Bougival el 3 de juny de 1875 , d’un càncer de gola.Nasque entre una família de músics a París

Compositor francès. Estudià amb Antoine François Marmontel, Jacques François Halévy i Charles Gounod, el qual influí en les seves primeres obres, com la Simfonia en do major (1855). Amb la cantata Clovis et Clotilde guanyà el premi de Roma (1857),

Morí pocs mesos després de l’estrena de Carmen, òpera acollida amb una certa fredor, acusada de wagnerisme i de naturalisme en l’argument, bé que convertida en una de les més populars després de la mort del seu autor.

Molt exigent amb si mateix, la seva producció és relativament escassa i compta amb moltes obres inacabades i retirades pel mateix compositor i només recuperades pòstumament, com és el cas de la Simfonia en do major (1855).

Fou un compositor francès d’òperes.

Obres:

 • L’Arlésienne, suite No.

 • L’Arlésienne, música incidental (1872)

 • Carmen, òpera (1873-4), estrenada l’any 1875, acollida amb fredor pel públic i la crítica, actualment una de les òperes més representades arreu del món.

Instruments que tocava: Que participa tota l’orquestra alguns instruments son el violi,el fagot,el clarinet,la trompeta,la flauta travessera,el flautí,el violoncel,el platerets…

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/SP4k55L9GgA" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Comentari de l’audició: Es molt alegre a vegades es rapida i a vegades es lenta es entretinguda es forta es molt bonica,a vegades es un poc avorrida, la toquen tota l’orquestra amb molts d’instruments,es molt llarga,es molt difícil de tocar es molt repetitiva.

Treball realitzat per Denisa, Sorina i Sara.

Txaicovski

Txacovski

País: Rússia

Any i lloc de naixement:7 de maig de 1.840 Kamsko-Votkinsk, Rússia,

Any i lloc de defunció: 6 de novembre de 1.893 Sant Petersburg,

Biografia:

Taikovski va nàixer a Kamsko-Votkinsk, Rússia, una petita ciutat situada en els Urals. Era fill d’un pare enginyer de mines ucrainès i de la seua segona muller, Aleksandra Andreevna d’Assier. Entre els seus avantpassats també es poden trobar antecedents polonesos, cossacs i alemanys.Als cinc anys va començar a estudiar piano.

L’any 1850 va superar l’examen d’admissió a l’Escola de Jurisprudència de Sant Petersburg. en la qual va estudiar durant els següents nou anys i que suposava un destí, el de buròcrata, molt habitual entre els joves de la petita noblesa.

Una ex-alumna, de qui ell se’n recordava poc o gens, Antonina Ivanovna Miliukova, nascuda l’any 1849, li va escriure una carta amb una declaració d’amor. El lligam entre la realitat i l’art, entre la vida i l’ideal, va ser immediat per al músic, tant que tot i no estar massa convençut i contra el parer d’amics i parents va decidir-se per un matrimoni fulminant.

Vers 1880, la reputació de Txaikovski es va reforçar considerablement. En el termini d’un any rebia innombrables peticions d’arreu d’Europa i de Rússia, el que li va ajudar a vèncer la por escènica que havia arrossegat tota la vida, així com a enfortir la seua auto-seguretat

El 6 de novembre de 1893, nou dies després de l’estrena de la sisena Simfonia, “Patètica”, obra en la que el compositor s’havia despullat emocionalment, Txaikovski va morir de còlera després d’haver begut aigua del riu Neva sense esterilitzar

Obres:

El llac dels Cignes, Op. 20 (1875-76)

La bella dorment, Op. 66 (1888-89)

El trencanous, Op. 71 (1891-92)

Obertura 1812, op. 49 (1880)

Marxa Eslava, op. 31 (1876)

Francesca da Rimini, op. 32 (1876)

Instruments que tocava: Piano

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/vjO_q0zYnQs" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Comentari de l’audició: Es una cançó trista i lenta a vegades fort però al principi és tranquil·la i després va pujant a més rapida. Els dibuixos son de la pel·lícula La princesa cigne,la cançó és de Txaicivski”El llac dels cignes.

Treball realitzat per Aleix, Pau i Eddy.

Grieg

grieg

País: Noruega

Any i lloc de naixement: 15 de juny de 1843 Bergen

Any i lloc de defunció: 4 de setembre de 1907 Bergen


Biografia: Edvard Grieg va ser un compositor i pianista noruec. És conegut principalment per la composició de la música incidental de l’obra Peer Gynt del dramaturg Henrik Ibsen. Grieg és considerat com un compositor nacionalista que s’inspirà en el folklore de la seva terra.

El 1862 va realitzar un concert a Bergen on va executar algunes obres molt tècniques, incloent la sonata Patètica de Beethoven.

Com que Grieg tenia bones relacions amb l’Orquestra Filharmònica de Bergen des de 1880 fins a 1882 en va ser el seu director musical.

L’11 de juny de 1867 Grieg es va casar amb la seva cosina germana, Nina Hagerup, a qui havia conegut a Copenhague. L’any següent va néixer Alexandra, la seva única filla.

A l’estiu de 1869 Alexandra va emmalaltir i posteriorment va morir, amb tan sols 13 mesos. Poc desprès Edvard i Nina van marxar a Roma, on van ser convidats a una reunió amb Franz Liszt, qui va expressar el seu gust pel Concert de piano de Grieg.

Edvard Grieg va morir la tardor de 1907 amb 64 anys, desprès d’un llarg període de convalescència. El seu funeral va conduir a milers de persones pels carrers de la seva ciutat natal, per tal d’honorar l’artista.

Obres:

L’obra més important i coneguda és Peer Gynt.

Altres obres són:

obertura de concert ”Im herbst”.op.11

Sonata per a violoncel i piano en La menor, op. 36 (1882–1883)

Trio per a piano en La major, (inacabat) (1878)

Instruments que tocava: Piano i violoncel


[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/gH1JMdWpJ54" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Comentari de l’audició: Al començament la musica és aguda ,és tranquil·la, també molt coneguda, es diu Morning ,que és  mati, els instruments que toquen son: la flauta, oboè i els violins. A vegades augmenta el volum de la cançó. És una musica molt agradable i molt suau i que pot fer adormir una persona perquè és molt relaxant.

Treball realitzat per Iman, Adelina i Marius.

Strauss

strauss

País: Alemanya

Any i lloc de naixement:11 de juny de 1864 Munic

Any i lloc de defunció:8 de setembre de 1949 (amb 85 anys) Munic


Biografia: Va néixer a Munic, Alemanya, fill de Franz Strauss que era el primer trompa a l’Òpera de la Cort de Munic. Es formà a Munic i es perfeccionà amb Hans Von Bülow. Va començar a compondre molt jove. El 1882 entrà a la Universitat de Munic, per anar un any després a la de Berlín. Per aquest temps les seves composicions eren molt conservadores, dins l’estil de Robert Schumann, o Felix Mendelssohn, d’acord amb l’ensenyament rebut del seu pare. Compon les primeres peces que mostren la seva maduresa com ara el poema simfònic Don Juan, pel que va ser premiat 1889.

Després va escriure una serie de poemes simfònics com el famòs Also sprach Zarathustra (Així parlà Zaratustra, 1896), molt conegut avui per haver estat usat a la banda sonora del film 2001, A Space Odyssey de Stanley Kubrick.

Obres:Aus Italien (1886), Macbeth (1888/90), Tod und Veklarüng (Mort i Transfiguració (1891), Don Quixote(1898), Also sprach Zarathustra (Així parlà Zaratustra) (1896) Salomé (1905) Elektra (1909)

Instruments que tocava: El violí

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/SLuW-GBaJ8k" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Comentari de l’audició: La música és molt forta, un poc lenta, molt greu i misteriosa.

En aquesta orquestra es toquen instruments de corda, tambors, trompa, arpa, trombó,trompeta i tuba..

En el vídeo escoltem una orquestra que els músics que toquen ho fan amb diferents instruments i el vídeo dura 1 minut i 47 segons.

Treball realitzat per Viorel i Reduan

Rossini

rossiniPaís: Italia

Any i lloc de naixement: Pesaro 29 de febrer de 1792

Any i lloc de defunció: Passy,13 de novembre de 1868

Biografia: Rossini va passar els anys d’infantesa amb la seua àvia. Va compondre la primera obra el 1808 amb el titol La cambiale di matrimonio.

Va ser principalment a Bolonya on va poder-se iniciar en la música. Amb a penes vint anys ja havia estrenat tres òperes i, només un any després, el nombre va ascendir-ne a 10. L’any següent, torna a gaudir d’un gran triomf a Venècia amb l’estrena de Tancredi, que marca un punt d’inflexió en la seua carrera: en efecte, Rossini abandona els llargs recitatius tradicionalment utilitzats en l’òpera seria en profit d’una declamació lírica.

Rossini, home de mil facetes, ha estat descrit pels seus biògrafs de mil maneres diferents: hipocondríac, colèric o víctima de profundes depressions, o tot plegat alegre, vividor, enamoradís i amant de les dones; sovint tatxat de peresós, però amb una producció musical que al capdavall es revela incomparable.

Rossini havia pres el costum de compondre al llit. Després d’escriure un Preludi per a piano, li va caure la partitura al terra, i en lloc de recollir-la va estimar-se més començar-ne una de nova.

Obres:

Tancredi

Guillem Tell

El Barber de Sevilla

Instruments que tocava: era cantant. Va ser contralt a l`Acadèmia Filharmònica

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/OpBh-SC11XA" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Comentari de l’audició: Comença forta i és alegre.

Instruments: trompa, violi, fagot, clarinet, tambor,trompeta, flautí,arpa

violoncel, bombo, plats, flauta travessera,viola.

És ràpida i és una orquestra.

Treball realitzat per Òscar i Eduard

Borodin

borodinPaís: Rússia

Any i lloc de naixement: 12 de novembre 1833 Sant Petersburg,

Any i lloc de defunció: 27 de novembre 1887 Sant Petersburg


Biografia: Va rebre una bona educació incloent-hi classes de piano.

Va treballar en la composició de la seva òpera El Príncep Ígor que es considera per alguns la seva obra més important.

Borodìn es va guanyar la seva vida com a químic amb intermitències que dedicava a la composició.

Aquesta òpera conté les àmpliament conegudes Danses Polovotsianes, sent aquest un fragment comunament interpretat, tant en la seua versió coral com orquestral. A causa de la gran càrrega de treball com a químic, l’òpera va quedar inacabada al moment de la seua mort, sent completada posteriorment per Nikolai Rimski-Kórsakov i Aleksandr Glazunov.

Obres:

Bogatyri

L’esposa del tsar

Mlada

El príncep Igor

Instruments que tocava: el piano.

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/T3A1Gv44oAA" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Comentari de l’audició: És forta, animada, alegre, greu i aguda.

Alguns instruments son: Timbales,violins, platerets, flautí, trompetes, oboès…

La musica es va gastar la cançó per posar-la a una pel·licula i es pot veure com ballen.

Treball realitzat per Paula, Alba M. i Mariam.

Mozart

mozart

País:Àustria.

Any i lloc de naixement: 27 de gener de 1756 a Salzburg

Any i lloc de defunció: 5 de desembre de 1791 a Viena

Biografia: Fou un compositor de música clàssica. Les seves primerenques gires per Europa el van fer molt famós. Va ser el primer compositor important que va establir una carrera musical independent. Actualment la seva casa és un museu.

Als 4 anys ja tocava el clavicordi i ja començava a compondre cançons i minuets. Als 6 anys tocava el clave i el violí. També llegia música a primera vista.

Era intel·ligent, orgullós i també religiós.

El setembre de 1967 va anar a Viena acompanyat pel seu pare i la seva germana Nannerl.

Mozart, es va instal·lar a Viena i va viure un any feliç.

Pare i fill, van viatjar a Itàlia per última vegada a l’any 1772.

Wolfgang Amadeus Mozart va romandre a París entre el 23 de març de setembre 1778, sense aconseguir millors beneficis monetaris, però arribant a estrenar obres com la Simfonia París.

Obres:

41 simfonies, entre les que destaquen:

Simfonia núm. 40 en sol menor, KV 550, (juliol-agost 1788) i

Simfonia núm. 41 Júpiter en do major, KV 551, ) (juliol-agost 1788);

Don Giovann, El rapte en el Serrall, Cosí fan tutte, La flauta màgica

Instruments que tocava: Clave, violi i piano.

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/h018rMnA0pM" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Comentari de l’audició:

És una cançó alegre i moguda de vegades. Hi han molts de violins, violes, violoncels i contrabaixos, també hi han flautes, fagots, flautins, trombons, bombardins, clarinets, oboès, tubes.

Té dues parts, la melodia la tenen els violins, al final es senten molt les tubes i el instrument greus.

Treball realitzat per Laia i Georgiana

Chopin

chopin

País: Polònia

Any i lloc de naixement: 1 de març,1.810 a ?elazowa Wola, Polònia,

Any i lloc de defunció: Morí de tuberculosi a París, el 17 d’octubre de 1849.

Biografia: Chopin va començar a ser un virtuós del piano des de ben petit.

El 1822, va acabar les seves lliçons amb ?ywny i va començar a prendre classes privades amb el silesià Józef Ksawery Elsner (1769-1854), director de l’Escola Superior de Música de Varsòvia; probablement va rebre lliçons d’orgue irregulars però valuoses i piano amb el pianista Wilhelm Würfel (1791-1832). Elsner, (també amant de Bach), es va encarregar de perfeccionar-lo en teoria musical, sota continu i composició.

Va arribar a París a la tardor de 1831; inicialment es va allotjar en un bonic apartament al cinquè pis del Bulevard Poissonière 27. La ciutat era el centre mundial de la cultura, i molts dels més grans artistes del món hi vivien: Victor Hugo, Honoré de Balzac i Heinrich Heine entre els escriptors. Aviat el jove polonès coneixeria a algunes d’aquestes llegendes, i arribaria a formar una part important d’aquesta intensa activitat cultural.

Obres: Pràcticament totes les composicions de Chopin són per a piano. Encara que expatriat, sempre va ser lleial a Polònia, un país malmès per les guerres. Les seves masurques reflecteixen els ritmes i melodies del folklore polonès i les poloneses estan marcades per l’esperit heroic de la seva pàtria. La influència que sobre ell va exercir el compositor d’òpera italià Vincenzo Bellini també es pot apreciar en les seves melodies.

.Instruments que tocava: Piano.

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/asDXpfFMKNA" width="425" height="350" wmode="transparent" /]


Comentari de l’audició: És lenta i a vegades ràpida .

Toca el piano , és animat i divertida . Toca molt ràpid , és un poc trista . En el vídeo podeu veure que els puntets, son les notes que toca Chopin unes més agudes i les altres més i més greus .

Treball realitzat per Joel, Laura i Brando.

Häendel

häendel

País:Alemanya

Any i lloc de naixement: 23 de febrer de 1685 a Halle, Alemanya

Any i lloc de defunció: 14 d’abril de 1759 a Londres, Regne Unit

Biografia: De ben petit va donar mostres de posseir facultats musicals.

Als 11 anys, en ocasió d’un viatge a Berlín per conèixer de prop la cort de Frederic III, es va guanyar fins a tal punt l’aplaudiment i l’admiració de tots pel seu domini del teclat, que el rei va pregar al seu pare que el deixés sota la seva protecció per proporcionar-li una formació musical adequada.

Händel va tornar a Halle per continuar els seus estudis. L’any següent va morir el seu pare.

Zachow era un músic obert als nous corrents que ell mateix va arribar a plasmar en algunes composicions. Al seu costat Händel va descobrir tècniques i mètodes de composició que es repetirien constantment a les seves obres de maduresa i que apareixen ja en unes Àries alemanyes per a tenor, soprano, dos oboès i baix continu compostes en la seva infantesa.

Tanmateix, aquesta vida rutinària d’estudi i pràctica de la música no omplia les seves ànsies musicals per més que en ocasions comencés a substituir a Zachow a l’orgue de l’església i que, el 1702, obtingués un contracte com a organista de la catedral de Halle i s’inscrigués a la Universitat de Halle

Obres:

Música aquàtica

Music fur the Royal Fireworks

Instruments que tocava: L’orgue, el clavicèmbal, el violí i l’oboè

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/gor3p4OtLfQ" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Comentari de l’audició: L’obra de música aquàtica ens ha paregut molt bonica, alegre, divertida, ràpida, a vegades tranquil·la,

i a a vegades ràpida

Hi ha varis instruments: piano (clavecí), corda, trompa, tuba, flauta i clarinet.

Es un poc de fantasia, i es veu que les imatges son baix l’aigua.

Treball realitzat per Juan i Alba

Beethoven

beethoveenPaís: Alemanya

Any i lloc de naixement: 16 de desembre de 1770 a Bonn

Any i lloc de defunció: 26 de març de 1827 a Viena

Biografia: Va néixer a Bonn al sí d’una família humil d’origen flamenc. El seu mateix nom indica la procedència dels seus avantpassats. La partícula van no és signe de noblesa i Beethoven, en alemany, vol dir “remolatxa”, element que indica que procedia dels antics camperols de Flandes.

Era el segon fill de Johan van Beethoven, originari de Mechelen als Països Baixos austríacs i de Magdalena Keverich. El seu pare era pianista, violinista i cantant a la capella del príncep-arquebisbe Clemens. La seva mare era filla d’un inspector de les cuines del príncep.

L’avi de Beethoven, Ludwig, era un violinista virtuós, que es converteix de molt jove, en director dels cors de l’església de Sant Pere

El 26 de març de 1778, quan tenia 7 anys, Beethoven va realitzar la primera actuació en públic a Colònia . El seu pare va afirmar que l’edat de Ludwig era de 6 anys, perquè així la seva actuació semblés més prodigiosa. Per això, sempre es va creure que Beethoven era més jove del que era en realitat.

El seu pare no guanya suficient amb la seva ocupació a la cort, i la infantesa de Ludwig transcorre en una atmosfera bohèmia i sòrdida,

El 1782, quan comptava amb 11 anys d’edat, Beethoven va publicar la primera composició titulada 9 Variacions sobre una Marxa d’Erns Christoph Dressler.

Beethoven troba una via d’escapatòria de la pressió familiar quan la primavera de 1787, amb 17 anys, sota el patrocini del príncep elector i del comte Ferdinand Waldstein, viatja a Viena per conèixer Mozart. L’atzar va disposar que la trobada entre aquests dos grans esperits es produís en un mal moment. El jove Mozart acabava de perdre el pare i vivia una crisi de malenconia.

Beethoven va passar els últims anys de la seva vida gairebé totalment aïllat per la sordesa, relacionant-se només amb alguns dels seus amics a través dels “quaderns de conversa”, que li van servir com a mitjà de comunicació.

I estava sord i ho sentia amb un corn de bou.

Obres:

9 simfonies

5 concerts per a piano

1 concert per a violí

1 triple concert per a violí, violoncel i piano

32 sonates per a piano

16 quartets de corda

La Missa Solemnis

L’òpera Fidelio

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/_4IRMYuE1hI" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Comentari de l’audició: Al començament de l’obra és molt forta. És una obra molt famosa, sonen molts instruments, és una orquestra, sonen aquests instruments: el violí,la viola, el violoncel , el contrabaix ,el clarinet, l’oboè,la flauta travessera i el fagot.

Hi ha moments de la música que són lents i/o ràpids.

Treball realitat per Miquel i Yassin.

Vivaldi

vivaldi

País: Itàlia

Any i lloc de naixement: 1.678 a Venècia.

Any i lloc de defunció: El 28 de juliol de 1.741 (amb 63 anys).A la ciutat de Viena.


Biografia: Va nàixer a Venècia, en aquell temps capital de la República de Venècia, un 4 de març de 1678. Aquell dia hi hagué un terratrèmol. Com que tenia la salut delicada, van haver de batejar-lo urgentment perquè estava en perill de mort. El seu pare Giovanni Battista Vivaldi, fou qui inicià Antonio en la carrera musical i qui més tard el va fer entrar a l’orquestra de la Cappella di San Marco. La seva mare es deia Camilla Galicchio, i va tenir 7 fills dels quals Antonio n’era el primogènit.

Vivaldi podia cobrar per les seves obres perquè era un compositor reconegut.

Cap el 1717 van oferir-li un altre càrrec de prestigi: ser mestre de capella a la cort del governador de Màntua, el príncep Felip de Hessen-Darmstadt. I l’any 1722, la fama de Vivaldi, especialment com a compositor d’un nou estil d’òpera, el va portar a Roma convidat pel Papa Benet XIII.

La influència que va tenir en el panorama musical del Barroc és d’una gran transcendència. Consolidà el concert per a solista, forma musical que encara avui en dia és vigent. El seu estil és brillant, amb una gran força rítmica, contrastos sonors molt clars i harmonies simples però suggestives. Va ser un model molt imitat pels seus contemporanis i, entre tots, destaca amb llum pròpia el nom de J. S. Bach.

Obres:

El cimento del l’armonia és del l’invenzione, 12 concerts per a violí, op. 8 (1725).

Les Quatre Estacions.

A més a més va fer moltes obres instrumentals, òperes i música de cambra.

Instruments que tocava: Violoncell i violí

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/iSw7CcAXPWk" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Comentari de l’audició: L’audició és sobre la primavera. La primavera és molt bonica. Surten instruments com: Contrabaixos, violoncels, violes, violins primers i violins segons, oboès, flautes…. La primavera és agradable amb el Sol i esta cançó també.

Treball realitzat per Eva, Darcy i Laia.

Wagner

WagnerPaís: Alemanya

Any i lloc de naixement: 22 de maig de 1813 Leipzig, a Saxònia

Any i lloc de defunció: 13 de Febrer de 1883 Venècia

Biografia: Director musical alemany. Creador del drama musical i renovador del gènere operístic, Wagner va ampliar l’horitzó del teatre líric en establir les bases d’una òpera alemanya, en la qual l’acció dramàtica preval sobre el virtuosisme vocal.

Després de traslladar-se el 1828 a la Nicolaischule de Leipzig, va acabar la primera de les seves obres que s’ha conservat, Leubald und Adelaide, que, a fi de proveir-la de música, el va impulsar a estudiar la teoria de la composició.

La seva carrera professional va començar als 20 anys, com a director de cor a Würzburg. Des d’aquell moment Wagner va treballar en alguns teatres provincians, escassos de diners i amb un públic modest en les seves exigències.

El 1834 comença una llarguíssima sèrie de viatges per Europa dirigint concerts i òperes. El 24 de novembre de 1836, Wagner es casa amb l’actriu Minna Planer.

Wagner s’instal·la, a Dresden on hi visqué sis anys, exercint amb energia el càrrec de director d’orquestra del gran teatre.

El principal problema de Wagner era d’índole financera. però va aconseguir crear el festival de Bayreuth

Obres:

Tannhäuser (1845), Lohengrin (1850 Rienzi (1842), L’holandès errant (Der fliegende Holländer), (1843) Les noces (Die Hochzeit), Les fades (Die Feen) (1834 )

Parsifal (1882) La Valquíria (Die Walküre) (1870) Tristany i Isolda (Tristan und Isolde) (1865) Obertura de Tristany i Isolda

Els mestres cantaires de Nuremberg (1868)

La Tetralogia titulada L’Anell del Nibelung (Der Ring des Nibelungen) , estrenada l’any 1876

Instruments que tocava: Piano

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/7AlEvy0fJto" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Comentari de l’audició: Un poc ràpida, alegre i hi han molts instruments com per exemple:trompeta, violi, tuba i trombó. Es com si anessen a buscar un tresor, primer puja i després baixa la intensitat, sempre és el mateix.

És per a una pel·lícula de pirates, és molt misteriosa.

Trobem que és molt bonica i molt alegre.

Treball realitzat per Nourdine i Arantxa.

Ravel

ravel

País: França

Any i lloc de naixement: Pirineus Atlàntics, 7 de març de 1875

Any i lloc de defunció: París, 28 de desembre de 1937


Biografia: Son pare, Joseph Ravel (18321908), era un enginyer de renom, amb avantpassats suïssos i savoians (Ravez). Sa mare, Marie Delouart-Ravel (18401917), era basca, descendent d’una antiga família espanyola (Deluarte). Va tenir un germà, Edouard Ravel (18781960) amb qui va mantenir durant tota la vida un fort lligam afectiu.

El juny de 1875, la família Ravel es traslladà a París. Així doncs, les llegendes insistents que pretenen destacar un lligam entre la influència d’Espanya sobre l’imaginari musical de Maurice Ravel i els seus “orígens bascos” són exagerades, atès que el músic no va tornar al País Basc abans de complir els 25 anys.

Ravel va ser feliç. Els pares, atents i cultivats, habituals dels cercles artístics, van encoratjar les primeres passes del seu fill, el qual palesava des de ben menut unes dots musicals excepcionals. Va començar l’estudi del piano a l’edat de sis anys, sota el mestratge d’Henry Ghys i va rebre precoçment les ensenyances de Charles René (harmonia, contrapunt, composició). El clima artístic i musical, prodigiosament fecund, del París de la fi del segle XIX no podia més que recolzar la progressió del petit Maurice.

A partir de l’estiu del 1933, Ravel va començar a presentar signes d’una malaltia neurològica que anava a condemnar-lo al silenci durant els quatre darrers anys de la seua vida. Admès al Conservatori de París el 1889, Ravel esdevingué alumne de Charles de Bériot i va fer amistat amb el pianista espanyol Ricard Viñes, que es va convertir en intèrpret entusiasta de les seues millors obres.

Obres:

Bolero

Quadres d’una Exposició

Daphnis et Chloé

Concert en sol

Ma mère l’Oye

Instruments que tocava: Piano

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/H5MLNMgpywk" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Comentari de l’audició: Es una cançó greu, on surt un violi elèctric. El toquen 4 nois joves. El ritme es repeteix sempre, la melodia és molt bonica. És ràpida . Dos estan plantats, i un assentat a una cadira i l’altre agenollat a terra.

I porten un vestit negre, i toquen tots a l’hora.

Treball realitzat per Lluc, Meritxell i Carles.

Verdi

verdi

País:Italia


Any i lloc de naixement: 1813 Roncole (Itàlia)

Any i lloc de defunció: 1901 Milà (Itàlia)

Biografia: Els seus pares Carlo i Luigia eren pobres. A l`any 1824 es va traslladar a Busseto. Va compondre òpera durant tota la seva vida. Verdi va enviar a el seu fill a que estudiés a una casa parroquial.

Amb la mort de Ferdinando Provesi, Verdi torna a Busseto, on hi va romandre durant tres anys, de 1836 a 1839.

Tot just obtingut el càrrec de director, es va casar amb Margherita i va formar una llar, en la qual al cap d’un any va néixer Virgínia, seguida al poc temps per un segon fill, Icilio. Després de dimitir a Busseto, va tornar el febrer de 1839, recolzat una vegada més per la generositat financera del sogre.

Una nit d’hivern, es va trobar casualment amb Merelli, que es dirigia al teatre. Queien grans flocs de neu i ell el va acompanyar al camerino de La Scala. Mentre anaven caminant li va explicar que estava preocupat per la nova òpera que havia d’oferir i que havia encarregat a Nicolai, però aquest no estava content amb el llibret.

Obres:

Nabucco

Falstaff

Rigoletto

Il trovatore

Otello

La Traviata

Aïda

Instruments que tocava: el serpentó

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/AssDQbaIP_I" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Comentari de l’audició: comença ràpida i forta després va començant a anar més fluix i després més fort…

Ens ha agradat molt, no és molt tranquil·la. La interpreta una orquestra.

Surten trompetes, timbals, pianos i violins.

Treball realitzat per Aina i Majda.

Schubert

shubertPaís: Àustria


Any i lloc de naixement: Viena, 31 de gener de 1797

Any i lloc de defunció: Viena, 19 de novembre de 1828


Biografia: Franz Peter Schubert va demostrar des dels primers anys un innata facilitat musical per a la qual aviat van ser insuficients els ensenyaments que li proporcionava la família.

Schubert, va compondre des de l’any 1810 fins al 1828. Ell va a aprendre a tocar el violí amb el seu pare, i el piano amb el seu germà a l’any 1802.

La seva primera obra mestra va ser el lied titulat Gretchen am Spinnrade (Margarideta a la filosa) al 1814.

Es va convertir en mestre d’escola des de l’any 1815 fins a l’any 1818.

Va acabar la simfonia nº 5, i més de cent cançons, inclosa Der Wanderer (El caminant).

Ingressa a l’hospital de Viena i allí composa el cicle de cançons La bella molinera al 1823.

Portador de la torxa en el funeral de Beethoven; compon la primera part de Viatge d’hivern.

No publicita el seu concert públic per l’arribada de Paganini a Viena; acaba la simfonia núm. 9 La Gran i Viatge d’hivern, a l’any 1828.

El seu desig era ser enterrat al costat de Beethoven, finalment s’ha complit.

Obres:

Schubert va fer 10 simfonies.

I nombrosos lieds, paraula alemanya que vol dir cançó per a piano i veu

Instruments que tocava: El piano

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/53t1XhddWD4" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Comentari de l’audició: La cançó comença tranquil·la però cada vegada va més rapida, hi ha 3 instruments de corda, que són la guitarra, el violí i el violoncel i 1 instrument de vent que és la flauta travessera.

Hi ha vegades que es sent tocar només la guitarra o el violoncel.

Aquesta cançó ens transmet alegria i a vegades tristor, és una mica aguda però de vegades és més greu.

Treball realitzat per Achraf i Maria Elena.

Haydn

haydnPaís: Àustria


Any i lloc de naixement : 31 de març de 1732 a Rohrau, Baixa Àustria

Any i lloc de defunció: 31 de maig de 1809 (amb 77 anys) a Viena

Biografia: Joseph Haydn va néixer el 1732 en el sí d’una família modesta. El seu pare, Mathias, era constructor de carros i músic aficionat. La seva mare, Anna Maria Koller, era cuinera a la casa del comte Harrach, senyor de Rohrau. Era el segon dels dotze fills que va tenir la parella, només sis dels quals van arribar a adults.

Als sis anys es va introduir en l’aprenentatge de la música de la mà del seu oncle, Johann Mathias Franck, mestre d’escola i mestre de cor a Hainburg, el qual s’havia compromès a formar-lo.

Un cop fora de la capella de la catedral, van començar uns anys de vida difícil per a Haydn, fins i tot de pobresa, a Viena, tocant música ocasionalment en els balls i en els enterraments.

Al començament del segle XIX, a mesura que es desenvolupa el romanticisme, la seva obra i la seva memòria estan una mica oblidades. Haydn és percebut com un compositor superat, com un precursor de Mozart i de Beethoven.

Obres:

És autor de 104 simfonies, el mateix nombre de quartets i multitud d’obertures, concerts, sonates i trios, així com de diverses òperes, misses i oratoris.

Destaquen les obres; Les Quatre Estacions i La Creació

Són molt importants els últims quartets i les simfonies que va escriure a Londres,que ja anuncien ja l’estil del primer Beethoven, que va ser deixeble seu i on va exercir una gran influència.

Instruments que tocava: Tocava el voli.

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/8dUZfBTbI0k" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Comentari de l’audició: La cançó és llarga, el seu instrument principal és la trompeta també hi ha el violi. Quan la sents tens ganes de dormir. La cançó és aguda, ràpida i bonica

La trompeta quan sona és molt alegre, i quan toca el violi es tranquil·litza el teu cos, i a la cançó no es senten veus de dones, homes ni infants.

Treball realitzat per Mireia, Khadija i Wissal.

Bach

bach

País: Alemanya


Any i lloc de naixement: 21 de març de 1685 a Eisenach, Turíngia, Alemanya

Any i lloc de defunció: 28 de juliol de 1750 a Leipzig.

Biografia: El 1700, amb quinze anys es traslladà a l’Escola de Sant Miquel de Lüneburg (Baixa Saxònia), a 340 km de distància i que Bach haurà de fer a peu, on és acceptat i canta al cor i a la vegada completa els seus estudis.

El 1710 neix Wilhelm Friedemann, primer fill de Bach i també compositor cèlebre. Fou el fill predilecte del seu pare.

El 17 d’octubre de 1707 Bach va contraure matrimoni amb la seva cosina Maria Bàrbara, amb qui tingué 7 fills. Bach roman a la presó durant 3 setmanes (del 6 de novembre al 2 de desembre)

A Leipzig el 22 de maig de 1723 es trasllada a viure a aquesta ciutat, on hi restarà fins al final de la seva vida.

Obres:

  Concerts de Brandenburg,

  Concerts per a clavecí

  Suites orquestrals

  Ofrena Musical

  L’art de la fuga

Instruments que tocava: Orgue i clavecí

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/zWH6L9SBDJw" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Comentari de l’audició: Canten homes i dones i canten molt fort

Toquen el trombó, violins, trompetes, oboè i violoncels

Canten ràpid però dóna sensació de tranquil·litat, canten fort i fluix, toquen els intruments i és bonica i alegre.

Treball realitzat per Soufian i Joan