Projecte: informàtica i psicomotricitat

En aquest projecte presento diverses activitats per a treballar en sessions d’informàtica relacionades amb l’àrea de descoberta d’un mateix i dels altres.

Les activitats presentades les treballaria a P5. Com a objectiu del projecte em proposo connectar les sessions d’informàtica amb les de psicomotricitat. Són activitats que poden ajudar-nos a introduir el treball d’aspectes com: el treball de la tombarella, la dansa, la coordinació de les mans i altres parts del cos… Més concretament:

. Podem escoltar l’audio “Fer la tombarella”; dir als infants que preguntin com diuen el mot (“tombarella”) els seus avis, pares … si coneixen una altra manera de dir-ho… En sessions de psicomotricitat practicar la tombarella…

. Podem veure i escoltar el conte “Vull una corona”; observar i parlar sobre l’expressivitat de les parts del cos (en aquest cas de les mans); en sessions de psicomotricitat fer exercicis amb les mans: comptar amb el polze els altres dits, estripar papers i fer confetti…

. En “blocs i altres pàgines web” he apuntat diversos enllaços on hi ha activitats, jocs… per a treballar a psicomotricitat… és un apartat més adreçat al/la docent, encara que també podem visualitzar amb els infants fotografies i altres imatges per a presentar activitats, materials,… de psicomotricitat.

. Podem primer escoltar la sardana del bloc, i després introduir la pràctica d’aquesta dansa tradicional a psicomotricitat (amb això intoduïm el treball de la lateralitat, del ritme, tradicions populars catalanes…) A “Una mà de contes” també hi ha el conte “Txa-txa-txa” que també podem escoltar i veure per a introduir altres balls.

. Podem escoltar i veure el conte “La llei de Moctezuma” i després, en una sessió de psicomotricitat, mentre el/la docent l’explica, l’anem representant tots amb el gest, simbòlicament…

Considero que són activitats que no presenten dificultat per presentar-les a la diversitat de l’alumnat. En l’activitat de la sardana es pot preguntar als infants d’altres regions i països quines danses coneixen… com diuen amb la seva llengua fer la “tombarella”… En els casos d’infants nouvinguts també els ajuda a entendre i conèixer millor la llengua catalana el fet que aquesta estigui acompanyada d’imatges. (Quan es porten a la pràctica les activitats a l’aula de psicomotricitat, si hi ha algun infant amb algun tipus de dèficit motriu s’han d’adaptar les activitats a les seves possibilitats, observant i tenint en compte més allò que pot realitzar que no pas el què no pot fer…)

Són activitats que realitzaria amb la PDI (o amb el projector); com a criteris d’avaluació tindria en compte el fet que els infants estiguin atents, que escoltin,  que contestin alguna qüestió sobre el que han vist, escoltat… que mostrin interès i, sobretot, que gaudeixin en les sessions d’informàtica i en la pràctica de la psicomotricitat. Aquest últim aspecte també el tinc en compte com a autoavaluació de la meva pròpia tasca.

(Activitats incloses al bloc del dia 5 al 14 de març)

Bon Nadal

postalferrendiz3