Etiquetes ambientals a Barcelona

0

Alumne: Joan Borràs

Foto: Danny Caminal

La DGT (Direcció General de Trànsit) crea una llei per reduir la contaminació a Barcelona. Aquesta llei es posara en pràctica en cas d’un episodi d’alta contaminació atmosfèrica i afectarà les ciutats de Barcelona, Sant Adrià de Besòs, Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Cornella de Llobregat.

Han separat els vehicles en 4 grups diferents segons el grau de contaminació de cada un. Per saber quina etiqueta et pertoca entra al següent link: http://www.elperiodico.com/es/sociedad/20161125/etiqueta-medioambiental-dgt-coche-5649766. Si al teu vehicle no li correspon cap etiqueta vol dir que no podrà circular pels municipis esmentats durant els dies prèviament enunciats i a partir del 2020, no podran circular dins la Zona de Baixes Emissions de l’àmbit de les Rondes de Barcelona els dies feiners de 7 del matí a 8 de la tarda. Els vehicles que infringeixin la llei seran sancionats amb una multa de 100 euros o de 50 euros si ho paguen a l’acte. Fins a 48 patrulles de la Guàrdia Urbana vigilaran que els vehicles portin l’adhesiu i en un futur volen instal·lar un sistema automàtic de càmeres que ho detecti, amb un cost aproximat de 1,5 milions d’euros.

Per què són més estrictes amb els dièsel? Quins contaminen més, els motors de gasolina o els dièsel? Tant el gasoil dels motors dièsel com la gasolina, són combustibles derivats del petroli que s’obtenen a partir del procés de destil·lació fraccionada. És cert que els motors dièsel consumeixen menys, però també és cert que contaminen quatre vegades més degut a la seva alta emissió de CO2 i de partícules en suspensió, dos dels principals contaminants de l’aire.

El 95% de la població de Barcelona està exposada a nivells anuals de contaminació superiors als nivells de referència de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Hi ha un excés de contaminants que posen en risc la salut dels habitants: la pols en suspensió (asma, bronquitis crònica, emfisema pulmonar), l’ozó (afecta a l’aparell respiratori i irrita les mucoses) , el benzè (irritació d’estomac, marejos, somnolència…) i els benzopirens (problemàtics per la seva intercalació amb l’ADN). La ciutat de Barcelona també està exposada a uns alts nivells de diòxid de carboni i d’òxids de sofre que provoquen un augment de l’efecte hivernacle i la pluja àcida. Cal dir que no tot prové del fum dels vehicles, també contaminen l’aire les indústries que cremen combustibles fòssils (gas, petroli i carbó) ja siguin fàbriques o centrals per produir energia.

Aquesta llei és un pas més per reduir la contaminació però, segons la meva opinió, pels pocs dies a l’any que s’aplicarà no canviarà gaire la situació i que al 2020 canviarà més tot i que pot molestar a la gent que s’hagi de canviar de cotxe i no s’ho pugui permetre.

Què en penseu de la contaminació de Barcelona? Creieu que canviarà alguna cosa aquesta llei? Per més informació podeu consultar la pàgina web de l’Ajuntament de Barcelona.

Joan Borràs

Austràlia planeja un megaparc eòlic-solar de 6000 Megawatts de potència

0

Alumne: Albert Angulo

Austràlia es planteja acollir un megaparc a la regió de Pilbara que produirà energia elèctrica mitjançant l’energia eòlica i solar. El projecte anomenat AREH (Asian Renewable Energy Hub) està sent desenvolupat per la companyia danesa Vestas entre d’altres companyies, i tindria com a objectiu exportar l’energia produïda a l’Àsia, concretament a Indonèsia a través de cables submarins d’una longitud d’uns 2.000 quilòmetres.

Recorregut dels cables submarins. Font: https://www.energias-renovables.com/eolica/australia-planea-un-megaparque-eolicosolar-de-6-20171202

Actualment Indonèsia s’abasteix d’energia a partir de combustibles fòssils (88%) i d’energia hidroelèctrica i geotèrmica. Avui dia s’està intentant impulsar l’ús d’energia geotèrmica ja que té moltes possibilitats degut a la gran quantitat de volcans a la zona.

Aquest parc produirà 6.000 MW de potència, dels quals 4.000MW proveiran de la potència eòlica i 2.000 MW de la solar. Aquest projecte tindrà un cost de més de 10.000 milions de dòlars americans. Gràcies als avenços de la tecnologia en els cables submarins, la pèrdua energètica en aquests 2.000 quilòmetres de transport serà aproximadament de tan sols un 6%! L’estimació és que aquesta instal·lació duri uns seixanta anys, cada any hauria d’exportar més de quinze TWh, això suposaria més de 900 TWh durant tot el seu funcionament, tenint en compte que el consum per any és, aproximadament, de 1970 TWh això suposaria un gran ajut.

Les energies eòliques i solars estan en creixement continu, ja que són energies renovables, no s’esgotaran mai i en certa manera proporcionen un bon rendiment. L’energia eòlica aprofita el vent per fer girar les aspes i transformar l’energia de rotació en energia elèctrica. Mentre que l’energia solar aprofita el sol i les seves radiacions a través d’unes plaques fotovoltaiques que capten aquestes radiacions i les transformen en energia elèctrica que en el cas del projecte AREH és el que ens volem. L’avantatge d’utilitzar aquestes energies és que no té cap cost en combustible, ja que aprofita “fenòmens meteorològics” i els costos que té són bàsicament de manteniment, un altre avantatge és que la contaminació és mínima; no és nul·la, ja que les dues contaminen el paisatge i afecten la flora i fauna locals, a part el desavantatge de l’eòlica és que també produeix contaminació acústica a causa del moviment de les aspes. (més…)

Una planta energètica d’Islàndia es converteix en la primera del món en tenir «emissions negatives»

0

Alumne: Berta Expósito

L’emmagatzematge subterrani de CO2 és una opció, a dia d’avui, poc viable; encara que és una solució a l’efecte del canvi climàtic. Tenint en compte això, la planta geotèrmica de Hellisheidi, a Islàndia, podria canviar aquesta percepció ja que és capaç d’enterrar molt més CO2 del que produeix i a més el confina sota terra durant milions d’anys.

Les fonts energètiques d’Islàndia es basen en energies renovables (geotèrmica, hidroelèctrica i un percentatge molt petit de combustibles fòssils). Hi destaquen les centrals geotèrmiques ja estan situades en regions volcàniques, amb temperatures internes elevades, d’on és fàcil obtenir-ne calor per produir electricitat.

Central geotèrmica de Hellisheidi, al sud-est d’Islàndia, la més gran del país amb producció combinada d’energia elèctrica i tèrmica. Font: United Nations Photo # 554850

El CO2 es troba dispers per tot arreu, ja pot ser dissolt o per l’aire. La central de Hellisheidi, de 300 MW (de les més grans del món), utilitza una tècnica que denominada «captura directe d’aire». A partir d’un sistema de ventiladors absorbeix l’aire, filtra el CO2 que conté i injecta aquest gas en aigua dolça (en una proporció d’1 kg de gasos hivernacle per cada 27 kg d’aigua dolça). Tot seguit és bombejada a 700 metres sota terra. I allà es filtra dins les roques.

En reaccionar CO2 amb la roca de basalt, característica de la geologia local d’allà, s’ha mostrat que el procés de mineralització s’ha produït molt més ràpid. La formació de minerals afavoreix que el diòxid de carboni un cop hi queda bloquejat, no pot tornar a l’atmosfera durant milions d’anys.

D’aquest tipus de roca de basalt no només n’hi ha a Islàndia, sinó en altres localitzacions de tot el món, cosa que permet fer aquest procés en més llocs. El cost d’aquesta tècnica és inferior a 40 € per tona de CO2, encara és car però assumible.

Hi ha esperança que a mesura que la tecnologia continuï avançant i progressant, es vagi reduint el seu cost i per tant augmenti la utilització d’aquesta tècnica arreu del món.

Crec que és realment impressionant que es pugui fer això amb el CO2 i tant de bo això pugui solucionar l’impacte de l’efecte hivernacle, almenys una mica.

Pot ser que acabem de trobar la solució d’un dels problemes actuals mediambientals més importants al planeta Terra? Ho veieu ara més viable, aquesta captura de CO2?

Berta Expósito

Prestige “77.000 tones de petroli al mar”

0

Alumne: Pau Pujol

El Prestige va ser un petrolier monobuc de propietat liberiana, construït al Japó el 1976 que es va enfonsar davant les costes gallegues el 19 de novembre de 2002, produint una immensa marea negra de fuel (un combustible pesat, usat per a les calderes, altament contaminant) que va afectar una àmplia zona compresa des del nord de Portugal fins a les Landes de França (600 km de costa afectada i 400 platges sotmeses al fuel), provocant el major desastre ecològic de la història de Galícia.

Prestige en el moment de l’enfonsament. Foto: Ethic La Vanguardia de la sostenibilidad

El 13 de novembre de 2002, el capità va sentir un fort cop, com una explosió, i va adonar-se que el vaixell començava a escorar ràpidament, observava la sortida de combustible a través de les escotilles de coberta. Una via d’aigua afectava els dos tancs de llast d’estribord. Tement que el vaixell s’enfonsés, va demanar ajuda als serveis de rescat espanyols, amb l’esperança de poder refugiar-se en un port.

Quan el Centre de Rescat de Finisterre rep el missatge “Mayday, Mayday” que emet el vaixell, es posa en marxa l’operatiu de rescat amb l’objectiu d’evacuar la tripulació.

Prestige en el moment de l’enfonsament Fuel que hi havia al 2002 a les costes de Galícia. Foto: Del blog Mundo Animalia.

Poc després, els 24 membres de la tripulació estan ja fora de perill, a bord dels helicòpters, i són traslladats a Vigo i la Corunya. Només es queden al vaixell el capità, el primer oficial i el cap de màquines. Un decisió política equivocada es cometrà al donar l’ordre que el vaixell anés mar endins, pensant així que allunyarien el problema. Fet que va provocar escampar la marea negra a més zones. En aquest moment, el capità ordena omplir els tancs de llast de babord per equilibrar el pes i aconsegueix corregir l’escora, però aquesta solució sotmet el vaixell a un gran sobrecàrrega i en debilita l’estructura, poc temps més tard el vaixell es parteix en dos deixant anar 77.000 tones de petroli al mar, provocant així el desastre ecològic més gran de Galícia. El responsable del problema minimitza la solució dient que el que havia passat a Galícia eren ‘pequeños hilillos solidificados con aspecto de plastilina’. (més…)

Reobre la platja més popular de Fukushima, després de 7 anys tancada

0

Alumne: Albert Bosch

La platja d’Usuiso, que va reobrir el passat 17 de juliol, es troba a 40 km de la central accidentada de Fukushima, i passa a formar part de les tres platges de les 18 que hi ha a Fukushima, que han reobert després del terratrèmol i posterior tsunami l’11 de març de 2011 que va afectar la central. Aquesta obertura conclou amb el procés de descontaminació radioactiva que s’ha dut a terme durant aquests gairebé 7 anys.

L’accident de Fukushima, es va produir l’11 de març de 2011 quan un terratrèmol i posterior tsunami va inundar els sis reactors de la central. En el moment del terratrèmol però, només estaven funcionant els reactors 1, 2 i 3 ja que els tres restants estaven apagats perquè es trobaven en manteniment. L’afectació dels sistemes de refrigeració va provocar la fissió d’alguns nuclis i posteriors incendis explosions, incendis i fuites radioactives. Aquest accident va ser considerat de nivell 7, segons l’Escala internacional d’accidents nuclears (INES), com l’anterior accident nuclear de Txernòbil.

Escala internacional d’accidents nuclears

Durant i després d’aquest accident van haver de ser evacuades més de 80.000 persones. Les emissions i abocaments radioactius que s’han fet després de l’accident al voltant de la central, fan que sigui impossible la vida humana, i una exposició continuada a aquesta radiació pot provocar càncer i malformacions a les generacions següents.

L’accident també va afectar greument a l’economia del país, les indústries del sector energètic i nuclear van quedar molt ressentides i també en les tres principals marques d’automoció del país (Nissan, Honda i Toyota) hi va haver una gran davallada en les vendes. A més, el cost de la reconstrucció dels desperfectes de l’accident van suposar un equivalent al 8% del PIB del país. També va disminuir considerablement el nombre d’exportacions, ja que es temia que els productes estiguessin afectats per la radioactivitat.

(més…)

El ‘dieselgate’ causa 5.000 morts prematures a l’any a Europa

0

Alumne: Llorenç Ayuso

Els estudis asseguren que els països més afectats són Itàlia, Alemanya i França

El dieselgate o frau de les emissions contaminants en els motors dièsel, va sortir a la llum després del frau dels motors dièsel trucats dels Volkswagen, el programa es va instal·lar en alguns vehicles dièsel venuts entre 2008 i 2015, que causen la mort prematura a 4.560 persones a l’any a Unió Europea (UE), Noruega i Suïssa, el que eleva la xifra de morts de 4.560 a 9.830, segons un nou estudi realitzat el 2015 per entitats acadèmiques i d’investigació de Noruega, Àustria i Suïssa.

Font: Getty – contributor

Des de 1990 els cotxes dièsel en UE han augmentat un 50%, fins arribar als 100 milions de vehicles. De les 425.000 morts prematures associades a Europa amb el nivells actuals de contaminació de l’aire, més del 90% es deuen a la combinació de malalties respiratòries o cardiovasculars i l’exposició a les partícules fines.

Què són les partícules fines? Les partícules fines són la suma de totes les partícules de matèria sòlida i líquida en suspensió en l’aire, moltes d’elles perilloses per a la salut de les persones amb predisposició genètica, nens, joves i vells que ja han desenvolupat certa sensibilitat . Tenen un diàmetre menor o igual a 2.5 µm , com per exemple l’ozó (03) , el diòxid de nitrogen (NO2).

El ‘cas Volkswagen’ o ‘Dieselgate’, ha reobert el debat sobre el control de les emissions dels automòbils, sotmesos a la pressió d’unes normes d’homologació que estan en entredit des del punt de vista tècnic per no ajustar-se a la realitat. El mecanisme s’encarregava d’alterar les dades de emissions en laboratori, cosa que no es pot fer en el cicle de conducció real.

Què en penseu de Volkswagen? Tu com a ciutadà quin automòbil compraries, un que funcionés amb dièsel o amb gasolina? Quins són els inconvenients del dièsel?

Llorenç Ayuso

Protección y control del personal sanitario expuesto a radiaciones

0

Alumna: Daniela Paz

Es necesario establecer medidas de protección y control para los trabajadores expuestos a radiaciones ionizantes, una radiación ionizante son radiaciones con energía suficiente para ionizar (penetrar) la materia, se diferencian de las radiaciones no ionizantes ya que estas tienen frecuencias mucho menores y son demasiado débiles para producir daño a las moléculas que forman nuestras células. El tratado de la Comunidad de la Unión Europea de energía atómica (Euratom) estableció en Roma el 27 de marzo de 1957 disponer de normas sanitarias para los trabajadores y para la población contra los riesgos de las radiaciones ionizantes.

A diario estamos sometidos a radiación, los casos más comunes son por ejemplo: el radón, es un gas radioactivo generado por la desintegración del uranio en las rocas y el suelo. A medida cae va filtrándose en los edificios, más de la mitad de nuestra exposición a la radiación proviene del radón.

La tecnología inalámbrica, ¿realmente supone esto un peligro? La radiofrecuencia es la energía que utiliza la tecnología inalámbrica, el único daño que puede causar, es el mismo que una taza de té, ya que las ondas de radio son radiaciones no ionizantes, aun así, muchos científicos dicen que los teléfonos móviles pueden aumentar la posibilidad de cáncer.

El tabaco, todos sabemos que el tabaco puede causar cáncer pero esto no solo es por la combustión del mismo, sino por la inhalación de la radiación absorbida por la planta durante su etapa de crecimiento en el campo. Los materiales radiactivos de la atmósfera se adhieren a las hojas del tabaco, permaneciendo en la planta durante todo el proceso de fabricación.

(més…)

Fracking en Burgos

0

El fracking (o fracturación hidráulica) es un procedimiento que permite extraer el petróleo y el gas que se encuentran en bolsas a gran profundidad. Este método de extracción es relativamente moderno (se inventó en 1947) y hoy en día se calcula que ha permitido la explotación de más de dos millones y medio de pozos de petróleo en el mundo.

Para llevar a cabo la fracturación se emplea un complejo sistema de bombas que permiten disponer de un chorro de agua a presión tan fuerte como para poder taladrar la roca y alcanzar la bolsa que contiene el petróleo y el gas. Para evitar el cierre accidental de la fractura una vez que se corta el chorro de agua a presión, se enriquece el agua con entre un 0,5 y un 2 por ciento de aditivos químicos que fijan y asientan las paredes de la fractura que, cabe decir, puede ser vertical u horizontal.

Recientemente, la petrolera BNK está llevando a cabo la fracturación hidráulica para la extracción de hidrocarburos en Burgos, Castilla y León.

Esta técnica no convencional de extracción petrolífera se caracteriza por su gran impacto medioambiental, ya que produce contaminación de acuíferos, contaminación acústica y contaminación del aire además de la utilización de productos altamente tóxicos, inflamables, contaminantes del agua y cancerígenos. Como ejemplo, cada perforación requiere aproximadamente 20.000.000 sí, veinte millones de litros de agua que quedan contaminados y no se pueden reutilizar. Por ello, estas perforaciones en las tierras del Cid están rodeadas de no poca polémica. (més…)

SolarCity és el futur!

0

Si realment volem acabar depenent de l’energia solar i d’altres renovables hem de seguir millorant la tecnologia que utilitzem per obtenir-la. Un gran exemple d’ella és l’empresa SolarCity que té com objectiu cobrir totes les teulades dels EUA amb panells solars, permetent als propietaris de les cases pagar menys per l’electricitat i, de passada, millorar el medi ambient.

Segons uns estudis realitzats pel Centre de Proves d’Energia Renovable els nous mòduls de panells creats per SolarCity, aconsegueixen una eficàcia del 22,04 %, encara que per una màquina normal aquest rendiment seria molt baix, en el cas de les plaques solars és un avanç molt important ja que abans el seu rendiment estava entre 10% i 15%.

Actualment als EUA hi ha més de 600.000 llars que utilitzen panells solars SolarCity, gràcies a ells, el consum de l’energia elèctrica ha baixat entre un 10% i 15%, però aquestes dades no pararan de créixer ja que SolarCity fabricarà més de 10000 panells solars per poder donar el màxim rendiment aquesta font d’energia.

Aquest gran descobriment per produir un impacte molt gran sobre la societat, als EUA ja n’és una gran proveïdora, però falta adaptar-ho a Europa. Tot i que l’empresa Panasonic, més utilitzada en les llars d’Europa, ha dit que ha desenvolupat un model amb una eficàcia del 22,5%, encara que moltes competències entre grans marques mai siguin bones pel comprador, aquest cas va a part, ja que és per un bé molt més important que els diners, disminuir l’impacte ambiental que produeixen les energies no renovables.

-Què opineu sobre aquesta font d’energia?

-Creieu que l’energia solar aconseguirà ser més important que altres fonts d’energia no renovables?

Aquí us deixo un enllaç de l’empresa SolarCity en què parla sobre l’energia solar i els seus avantatges

https://www.youtube.com/watch?v=mjBk2A6fdO4 (VO)

Guillem Correro

Apple inverteix en una planta solar fotovoltaica

0

Comencem amb el tema d’energies renovables, i que millor que escriure una notícia on l’energia solar sigui protagonista juntament amb l’exitosa companyia americana Apple. El passat mes de febrer, el conseller delegat de Apple, Tim Cook, va revelar el major pla de la història de l’empresa: una central d’energia renovable valorada en 751 milions d’euros.

Apple_Campus_2_rendering

Campus Apple 2, Cupertino.

El seu pla és construir una gran planta solar de 520 hectàrees que doti d’energia el Campus de Cupertino, la seu actual, les seves botigues a Califòrnia i algunes dependències menors dins del mateix estat. A més, l’excedent es vendrà a Pacific Gas & Electric. Per aconseguir-ho, l’acord l’han fet amb First Solar, empresa líder mundial en solucions d’energia solar fotovoltaica, que s’encarregarà de construir la planta al comtat de Monterrey.

No obstant això, no serà la primera vegada que l’empresa inverteix en temes d’energia. Els seus centres de dades utilitzen energies renovables gràcies a una planta eòlica i hidroelèctrica. A més a més de l’existent planta solar a Arizona, fa dos anys que van arribar a un acord amb una central combinada, solar i geotèrmica a Nevada. I és que d’ençà que Tim Cook està al poder, les inversions per reduir les seves xifres de contaminació han estat bastant bones.

Ho fem perquè és el correcte. En Apple sabem que el canvi climàtic és real” va dir Cook, convençut que és el moment d’actuar per frenar-lo, i aprofitant la reputació que té Apple donarà exemple i enviarà un missatge al món. De fet, van assegurar que aquesta jugada la feien també per temes financers, i només cal que ens fixem en què els ha ajudat en augmentar nombre de títols i que també va ser ben vist per part dels accionistes de la companyia fundada per Steve Jobs.

Maria Gómez

Go to Top