El Nadal

El Nadal es una tradició que hi ha a la majoria del mon . El nadal es celebra amb la familia o tambe amb les persones que mes te importen .

Sant Esteve és el dia que ve després de Nadal, això és, el 26 de desembre, festivitat de Sant Esteve màrti. En l’estructura social patriarcal dels segles precedents, la festivitat de l’endemà de Nadal (igual que el Dilluns de Pasqua Florida) responia a la necessitat funcional de disposar de temps suficient per tornar a peu, generalment, des del mas pairal on s’havia celebrat la festa fins al domicili de cadascun dels diversos membres de la família. L’extrema dificultat de viatjar de nit obligava, sempre, a ajornar el viatge de retorn fins l’endemà, i per tant quedava com un dia no-útil a efectes laborals; i així fins a derivar en dia festiu. La dita popular “Per Nadal, cada ovella al seu corral; per Sant Esteve, cada ovella a casa seva” descriu molt bé aquest fenomen social, gregari o de clan, entorn del mas pairal en les festes assenyalades.

 

les vacances d´estiu

Aquet estiu ha sigut diferent per què ha fet mès calor que l’any passat . Per aixo hi ha hagut més incendis que l´any pasat , sobretot a  Catalunya a l´Empordà  .

La Sandra ha anat a Valencia y ha estat a cullera a una ciutat molt gran que hi ha molt de turistes . Les platjes estan plenes de persones que disfruten de les vacances . A Valencia parlen el Valencià  que es una mica diferent al català que parlem nosaltres .

La Maria va estar de vacances a Arago . El camping esta situat a prop de Ainsa , un poble medieval que estava ple de turistes . hi havia un cinema per nens i nenes , i que el camping esta dividit en dos parts : l´hotel y bungalows.

L’ESTIU

Aquest estiu he anat a la platja a sopar  i a pescar també he estat fent un prototip d’unaFDS i d’ una honda les dos ya estan acavades i funcionat. També  vaig  anar a Huesca de vacances, però  nomes vaig estar tres dies perque havia de treballar aquí a Cataluña.

He sortit de festa amb els meus amic i  m’he anat a comprar roba al Bershka. Alguna estona  tanbé vaig sortir amb bici i vaig  estar amb la familia sopant .

El Dia De La Castanyada A L’institut

La Castanyada.

Hola ma dic Evelyn Lopez i binc a parlarvos una mica de la castanyada a l’institut . 😀  El dia 27-10-11 , bam marchar pel poble de La Selva Del Camp , per comprar tot lo necesari  per la fabricasio  del panellets, primer vam anar  al vazar xines i vam comprar azafates petites per posar el panellets un cop estiguesin fets , despres al supermercat DIA vam combrar  : Codony , Atmetlla picada, Chocolata, Coco Ratllat, Ous, i  Sucre.

cuan bam comenzar a elaborarlos:

El primer pas va ser la massa  vam agafar bols i vam mesclar sucre, atmetlla , ous, i moniato.

un cop feta la massa la van deicha reposar fin al dia seguent , al seguent dia bam cumenzar a dunarli forma als panellets i ferlos de diferents gustos hi havia de coco i chocolata , de membrillo,  atmetlla, i de cafe. bam acabar en una hora en ferlos, un cop fets els bam ficar al forn trenta minuts  aprocsimadament i la adelina la directora del menjado es va oferir a vijilar el temps que estababen al forn perque no es cremesin, i aichi mentrestant nosaltres bam aprofitar per deichar neta la clase i bam fer joc de taula per la espera dels penellets . per fi quan van aribar el panellets els i vam portar un par de asafates al professors per que el tastesin i a la adelina tambe iles critiques ban ser molt bones ia que la Angeles de recumpensa ens va regala un chupacup a cadascun , despres bam menjar els panellets i per que els tastesin a casa ens vam emportar uns cuants panellets cadascun i aichi ba terminar el dia de la castanyada a l’institud.

 

QUE VAM FER AL DIA DE LA CASTANYADA ?

El dia de la castanyada , vam estar buscan les reseptes dels panallets a internet  .Despres vam anar a comprar als ingredients dels panallets . Quan vam aribar ens vam preparar per començar a fer els panallets . Despres vam estar preparan la masa per els panalletes. La masa era de sucre , moniato , l’ametlla i ou  .

Els panallets eran de cafe , coco , xocolata , atmella i de nous .

 

 

un problema en una font del la selva del camp

fa anys que el poble esta passam problemes amb aquesta fon perque havia un vee en 30 animal sueltos . els animals destrusaben tot el lloc on anaven fisn i tot hi ha aver discusions entre veisn dels massos i denuncies fis que va vindre els mossos hi van ficar un cartell de que allo no era una deixalleria i continuaven lançan escompraries fis que la senyal que hi havia la van treure allabors van ficar una senyal que deia aixo: no estaciónar , no tirar les despeses dels cotxes a la font , no rentar els cotxes ni passar el pont per anar a veure els trossos fis que avui el meu avi que tenim el tros alli ha vis que la font estava tapada en ciment i la escala no hi era el meu germà anat a la ajuntament hi ho ha denunciat el de la ajuntament en trucat el de l’aigua hi ha vingut i ara ho estan arreglan

TALLERS DE NADAL

Ara que ja els temps de Nadal ja s’han volatilitzat i la rutina del dia a dia torna a acompanyar-nos, us volem fer partíceps d’algunes de les activitats que hem anat realitzant a finals del primer trimestre.

I ja sabeu que si voleu fer algun comentari, ho podeu fer.

Salutacions!!!

ESTILS D’IDENTITAT

Salutacions!!!

Aquest trimestre ens vam proposar parlar d’un tema que “ens digués alguna cosa”, que fos del nostre interès i que també fos representatiu de l’edat i l’època en la que ens ha tocat “moure’ns”.

Al principi vam proposar diverses qüestions i la que més ens va cridar l’atenció va ser el tema d’estils d’identitat, ja que cadascú de nosaltres som, vestim i ens manifestem també en funció del que vivim, del que sentim, del que escoltem, del que veiem i en definitiva del que vivenciem.

Ara us proposem que feu un cop d’ull a alguns dels estils d’identitat més coneguts. Jugueu-hi una mica imaginant-vos a quin estil us veieu més propers i si no us reconeixeu en cap d’ells, comenteu-nos-ho per què és així.

Ho podeu fer al nostre bloc; ZEITNIMERO, just a la pàgina principal. Podeu deixar el vostres comentaris.

Si voleu podeu llegir tot l’article clicant aquí