MÚSICA URBANA La música Rap IV

Al segon article sobre el rap i la cultura hip-hop, explicàvem com l’any 1979 es donava a conèixer el rap a tots els Estats Units, gràcies a l’èxit de la presentació del disc Rapper’s Delight.

A Espanya, però, es dona a conèixer una mica més tard. L’any 1984 és clau, perquè el programa “Un, dos, tres!” de TVE, presenta el grup Break Machine i el seu èxit internacional “Street Dance”. D’aquest mateix any és la pel·lícula Beat Street. El rap i el break dance entren a totes les llars espanyoles, i la cultura hip-hop inspirarà a molts artistes.

 

Break Machine – Street Dance (1984)

 

PEL·LÍCULA Beatstreet – 05 – Breakers Revenge (Roxy’s Breakdance)

 

A finals dels anys 1990 i inicis dels 2000, l’escena hip-hop espanyola s’havia consolidat amb grups com 7 notas 7 coloresCPV (Club de los Poetas Violentos)Doble V (Violadores del Verso)Mala RodríguezTriple XSFDKTote King

 

Violadores del Verso – Vicios y virtudes

 

Mala Rodriguez – Tengo un Trato

 

El rap en català trigarà una mica més a consolidar-se. L’any 1999 és clau, quan el programa Sputnik de TV3 presenta “Jo no soc polac, soc català”, amb el raper Dísop. A la dècada dels 2000, pocs grups feien rap en català. Un referent important va ser el grup At Versaris. No es tractava de fer una reivindicació de la llengua, sinó de poder utilitzar la llengua en què es parlava per fer rap, i fer-ho amb qualitat. A partir dels pioners en català, van seguir molts altres, com Homes LlúdrigaLil DamiValtònycJazzWomanLa Clika PikaXavier MataPawn GangPoor TràmitSenyor OcaLil RussiaNu DramaPinan… De molts d’aquests artistes podem escoltar rap de qualitat, en català i en castellà.

 

EL DISOP “Jo no sóc Polac”

 

LilRussia – Hogueras

 

Gata Cattana – Lisístrata

 

Lildami, Xavibo, Sr. Chen – Mediterrani

 

Aspencat – Quan Caminàvem

 

TESA – El amor no duele feat La Prima

 

At versaris La il·lusió és el finikitu de les ganes feat Miki

 

Per saber-ne més:

https://i-d.vice.com/es/article/qvk8yb/rap-espanol

https://directa.cat/el-rap-en-catala-vint-anys-en-escena/

https://www.rtve.es/play/audios/historia-del-rap-en-espana/primer-capitulo-antecedentes-1984/5818358/

https://www.ara.cat/cultura/musica/dones-del-rap_1_3848117.html