LA CLOROFILA I EL BETACAROTÉ ( 1ª part )

Tres preguntes que van sorgir a l’aula arrel de la collita de l’hort van ser:

1. Per què l’enciam fulla de roure és fosc?

2. Per què s’han de lligar els enciams?

3. Per què els tomàquets són vermells ?

I vosaltres ho sabeu?

Doncs els Creadors vam fer hipòtesis ,que com sempre, vam haver de corroborar a partir d’una recerca d’informació i de la part pràctica amb un experiment.

La resposta a la pregunta nº 1 :

L’enciam Fulla de Roure té les fulles ondulades amb tonalitats verdes i marrons.
Les fulles són verdes perquè contenen una substància verda, la clorofil•la, que capta la llum del Sol que la planta necessita per fabricar el seu aliment.
Les marrons són degudes a la barreja de clorofil•la amb betacaroté
La resposta a la pregunta nº2:
En la varietat anomenada Romana cal lligar les fulles 15 dies abans de la collita. D’aquesta manera, en no estar en contacte amb la llum les fulles de l’interior perden la clorofil•la i queden amb el color groc-blanquinós.
Si les lliguem eviten que la llum del Sol estigui en contacte directe amb la clorofil•la de les fulles i les fulles interiors queden de color verd clar.

La resposta a la pregunta nº 3:
El tomàquet és vermell a causa d’un pigment anomenat licopè, de la família dels carotens.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *