Cantada de nadales al Centre de Serveis de Calldetenes

El passat dia 12 de desembre, els alumnes de 1r d’ESO van fer un concert de nadales i una mica  de percussió corporal pels avis del Centre de Serveis de Calldetenes. La trobada va ser molt enriquidora per les dues parts.

Publicat dins de 1r ESO, Activitat, Curs 13-14, Música | Etiquetat com a , , , | Deixa un comentari

V campionat interescolar d’Osona d’atletisme

El divendres 26 d’abril un grup d’alumnes de 1r d’ESO va participar en el V campionat interescolar d’Osona d’atletisme.

Els alumnes van fer una bona competició i s’ho van passar força bé.

En la classificació general van ser tercers.

Felicitats!

Publicat dins de 1r ESO, Activitat, Curs 12-13, Educació física | Etiquetat com a , , , | Deixa un comentari

Sortida al Museu Egipci de Barcelona

El passat 27 de febrer , els nen i nenes de 1r d’ESO vàrem anar a visitar el Museu Egipci de Barcelona. La visita tenia dues parts d’una hora cadascuna.

Una de les parts consistia en una visita guiada pel museu, aquí vàrem poder veure mòmies, aixovars, jeroglífics …; durant el recorregut ens varen explicar com era l’economia i la societat de l’antic Egipte.

L’altra part de la visita consistia en un taller en el que ens explicaven el procés de momificació; vàrem tenir l’oportunitat de fer el ritual de momificació, embenar una mòmia i col·locar-li tots els amulets . Per aprofitar el dia després del treball al museu vàrem anar a dinar a la zona del parc de la Ciutadella.

Publicat dins de 1r ESO, Curs 12-13, Socials, Sortida | Etiquetat com a , , , | Deixa un comentari

Cantada de nadales al Centre de Serveis de Calldetenes

El passat dia 19 de desembre, els alumnes de 1r d’ESO van fer un concert de nadales i percussió pels avis del Centre de Serveis de Calldetenes.

Publicat dins de 1r ESO, Activitat, Curs 12-13 | Etiquetat com a , , , | Deixa un comentari

Visita a la colònia Borgonyà i Museu Industrial del Ter (MIT)

El dia 28 de novembre els alumnes de 4t d’ESO vàrem anar a visitar la colònia de Borgonyà i el MIT, aprofitant que acabàvem d’estudiar la revolució industrial.

En primer lloc vàrem visitar la fàbrica de la colònia i ens explicaren amb tot detall com era el treball a la colònia i com funcionava. Un cop acabada la visita a la fàbrica, els guies ens van explicar que el fil de la Fabra-Coats era el millor ja que tenia l’empresa tenia un bon sistema per fer els acabats.

Després de la fàbrica, ens vàrem desplaçar al poble, que en el seu temps havia estat una colònia d’origen escocès. Cada racó de la colònia estava ben distribuït, les cases es diferenciaven segons qui les utilitzava: obrers, mestre, directius … Els alumnes vàrem tenir l’oportunitat d’entrar en una de les petites cases dels obrers. Mentre fèiem la visita i anàvem veient els serveis de què disposava, ens anaven explicant una mica el funcionament i les normes de la colònia.

A mig matí vàrem anar a visitar el MIT. Aquí ens van explicar que al llarg de tot el recorregut del riu Ter hi havia 32 fàbriques i/o colònies. Vàrem poder descobrir les diferències que hi havia entre treballar en una colònia o en una fàbrica així com les condicions laborals de les dones de fàbrica.

Alumnes 4t ESO

Publicat dins de 4t ESO, Curs 12-13, Socials, Sortida | Deixa un comentari

Sortida al Camp de les Lloses

Com a primer repic de campanes del Crèdit de Síntesi de 1r d’ESO, el dimarts 12 de juny, els alumnes van anar a visitar el “vicus” militar romanorepublicà de Tona, l’anomenat Camp de Les Lloses. Allà van poder veure com es construïen les cases a l’època romana, com eren (sí, les de Tona no tenien latrines!), quin parament de la llar utilitzaven, com els nostres avantpassats ibers es van anar romanitzant, com vestien, què i com menjaven… i un munt de coses més, fins i tot van poder comprovar el bon estat de la dentadura – perquè no menjava sucre!- d’un rebesavi medieval nostre.

Durant gairebé quatre hores els nostres alumnes van escoltar amatents les explicacions de les arqueòlogues guies, van practicar estoïcisme sota un sol aclaparador i… al final, felicitacions del centre i les guies pel seu comportament modèlic. Ah! I van coincidir amb unes excavacions que s’hi estan fent, la qual cosa els va permetre descobrir que la feina d’arqueòleg ni es fa en tres dies sota terra, ni és tan fàcil, ni cal ser un Indiana Jones…, només cal que t’agradi i, això sí, estudiar molt!

Publicat dins de 1r ESO, Crèdit de Síntesi, Curs 11-12, Socials, Sortida | Etiquetat com a , , , , | Deixa un comentari

Camp d’Aprenentatge del Císter

El dimecres 30 de maig a les 8 del matí, els alumnes de 2n d’ESO van marxar al Camp d’Aprenentatge dels Monestirs del Cister situat a l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà).

Durant tres dies treballaran i estudiaran el patrimoni natural i monumental de la contrada. L’Edat Mitjana vista i tastada a través de les pedres, el silenci, la solitud i l’alè del Reial Monestir de Santa Maria de Poblet i el seu entorn natural.

I com que a la vida també hi ha d’haver un xic de xivarri, coneixeran la “mundanitat” medieval a través de la vila de Montblanc. Aterraran en el nostre segle i aprendran la necessitat de preservar el patrimoni cultural i natural del nostre país, rastrejaran el bosc de Poblet i qui ho sap…, potser trobaran un tresor que ens permeti aixecar d’una vegada el nostre nou institut. Si és així, us ho farem saber! S’hi estaran tres dies, tornaran el divendres 1 de juny.

Publicat dins de 2n ESO, Activitat, Curs 11-12, Sortida | Etiquetat com a , , , | Deixa un comentari

Visita de l’escriptor Xavier Hernàndez

El dimarts dia 15 de maig ens va venir a visitar en Xavier Hernàndez Ventosa, escriptor del Joc de la Guineu, un llibre que hem llegit els alumnes de 1r d’ESO. Ens va explicar una mica la seva vida i ens va aclarir alguns dubtes sobre el llibre.

És de Vilafranca del Penedès. Va ser professor i també monitor d’una casa de colònies.En el llibre ens explica les aventures d’un grup d’alumnes durant unes colònies i ens va transmetre una idea: tothom no és igual, però això no vol dir que haguem de tractar malament als que són diferents.

Va ser una xerrada molt interessant i ens va resoldre molts dubtes. Tots ens vam comportar i tot va anar molt bé. L’autor ens va agrair la nostra participació i ens va explicar que havia escrit altres llibres com: Els vents que els tanquin, La casa adormidaEl foc dels déus.

La xerrada va acabar amb un fort aplaudiment i ens va signar tots els llibres de l’institut.

Publicat dins de 1r ESO, Activitat, Català, Curs 11-12, Xerrada | Etiquetat com a , , , , | Deixa un comentari

Visita al MUME (La Jonquera) i la maternitat d’Elna

El passat dimecres 2 de maig, els alumnes de 4t d’ESO vàrem realitzar una sortida a La Jonquera i Elna. L’objectiu de l’activitat era aprendre sobre l’exili de la Guerra Civil Espanyola.

Primer vàrem visitar el Museu de l’Exili (MUME) i després de creuar la frontera, ens dirigirem a la platja d’Argelers, on hi havia instal·lat un dels camp de refugiats espanyols. Al final vàrem arribar a Elna on ens varen explicar la història de la Maternitat. Prèviament els alumnes havíem llegit el llibre d’Assumpta Montellà.

Alumnes de 4t d’ESO

Publicat dins de 4t ESO, Curs 11-12, Socials, Sortida | Deixa un comentari

Guanyadors dels concursos literaris Àngels Viladomat i Antoni Pous

Els alumnes de la SI de Calldetenes van presentar treballs de poesia i narrativa als concursos literaris Àngels Viladomat i Antoni Pous.
Molts d’ells han resultat premiats.

A continuació podeu veure les fotografies del lliurament de premis que es va celebrar el dia de Sant Jordi.

Els alumnes i treballs guardonats són:

o 1r A: Laura Canadell – Un món dins un calaix (1r premi narrativa 1r d’ESO)
o 1r A: Laura Sellabona (2n premi poesia 1r d’ESO)
o 2n B: Eloi Palau – Quines coses! (2n premi narrativa ex aequo 2n d’ESO)
o 2n B: Maria Güell – Thueris? (2n premi narrativa ex aequo 2n d’ESO)
o 4t B: Ponç Parramon (Poesia, menció honorífica)
o 4t A: Elisabet Viñolas – Nascuda civilitzada per morir salvatge (Narrativa, menció honorífica)

Enhorabona a tots els alumnes premiats!

Publicat dins de Català, Curs 11-12, Premis, Treballs alumnes | Etiquetat com a , , , | Deixa un comentari