A Catalunya

Aquí, la trajectòria de la reconstrucció històrica pròpiament dita és força breu.

Pel que fa a la reconstrucció històrica romana, els primers moviments seriosos els trobem a Tarragona, a finals del segle passat (1998), quan es va començar a organitzar un festival on hi havia gent que es vestia de romà, tot i que encara estava en estat embrionari i era massa petit.

No va ser fins l’any següent que la cosa es va “professionalitzar”, i va aparèixer el primer grup de renom: La legio IV Macedònica. Aquest grup, encapçalat per Ricardo Cajigal, a qui dec tota aquesta informació, va començar participant a la realització de documentals, dos dels quals per a RTVE. Actualment continua existint, i, a part de les activitats pròpies d’una agrupació d’aquest tipus, fan reproduccions de peces arqueològiques per a museus i entitats.

Estandard de l’Associació Legio IV Macedonica Foto del seu Facebook

Llavors, la Tarraco Viva ja s’estava consolidant, i va ser en entrar al segle XXI quan es va produir un “boom” de reconstrucció històrica, amb la creació de nombrosos festivals i grups, de totes les èpoques, i, al mateix temps, les persones que s’hi dedicaven van canviar de mentalitat, ja que van passar de la mera voluntat de diversió a la voluntat de divulgar la cultura que els apassionava. Tot i això, segueix havent-hi poca reconstrucció històrica d’època grega i, tret d’alguns grups extracomunitaris com “ATHENEA PRÓMAKHOS“, de manera que

Actualment, la reconstrucció històrica forma part de la nostra cultura popular i s’inverteixen milers d’euros en pressupostos, i, si bé durant la crisi s’ha refrenat una mica el progrés, s’ha revelat com una alternativa lúdica familiar poc costosa econòmicament i molt vistosa. A més, des de fa uns anys, i a causa de l’efemèride dels 300 anys de la caiguda de Barcelona  en el marc de la Guerra de Successió espanyola, s’han multiplicat els esdeveniments de reconstrucció històrica relacionats amb el segle XVIII. Per aquest motiu, i ajudats pel context sociopolític, s’han creat (o desenvolupat) molts grups que recreen els diferents cossos militars que van participar al conflicte (miquelets, la Coronela, els soldats borbònics…).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

 
Go to Top