Instal·lar la distribució i primers passos.

Carregar la imatge a la SD

Per a instal·lar una distribució neta a la Raspberry Pi necessitem una tarjeta SD, preferentment de 8 a 32 GB. Amb 4GB fem, però després no queda molt espai lliure pels fitxers. Hem de comprar una tarja compatible i que sigui suficientment ràpida. Mireu aquesta pàgina de perifèrics SD per a Raspberry Pi. La formatem en FAT32.

Visitem la pàgina de descàrregues de Raspberry i trieu la distribució que us interessi. La distribució actualment recomanada és la Raspbian “wheezy”, carregada l’octubre de 2012. La descarreguem i descomprimim. El resultat és un fitxer .img, que és el que haurem de passar a la tarja SD.

Explico la forma de fer aquesta càrrega en sistemes mac. Els usuaris de Linux o Windows poden seguir les instruccions d’aquesta pàgina.

 1. Obrim un terminal.
 2. Executem la comanda ‘df -h‘ abans d’inserir la SD a l’ordinador. Aquesta comanda ens llistarà els dispositius muntats.
 3. Inserim la SD a l’ordinador
 4. Tornem a executar ‘df -h‘. Ara ha d’aparéixer muntat un nou dispositiu. En el meu cas el seu nom és /dev/disk1s1 i està muntat a /Volumnes/Raspberry. Això cadascú ho pot tenir una mica diferent.
 5. Ara hem de desmuntar el dispositiu. Executem a la consola que tenim oberta la instrucció sudo diskutil unmount /dev/disk1s1 En lloc del nom disk1s1 poseu el que tingui la SD al vostre ordinador.
 6. Dins la consola de terminal, aneu a la carpeta on heu descarregat la imatge. Habitualment estarà a la carpeta de descàrregues del vostre usuari. En el meu cas pico cd <return> cd Downloads i ja hi sóc.
 7. Ara hem de deduir el nom de dispositiu de la nostra SD a partir de la informació que ens ha donat la comanda df-h d’abans. La comanda per enganxar la imatge a la SD utilitza el nom sense format dels dispositius. No és el mateix nom que el que ens dóna un ‘df-h’  però el podem calcular facilment. Si el meu nom és /dev/disk1s1 el nom que hauré d’utilitzar és /dev/rdisk1.  Si fos, per exemple, /dev/disk3s1 hauria de triar /dev/rdisk3.
 8. Ara executeu aquesta comanda a la consola:
  sudo dd bs=1m if=2012-10-28-wheezy-raspbian.img of=/dev/rdisk1
  Vigileu que el nom de la imatge sigui el correcte -pot canviar segons la distribució- i que després de of= poseu el nom sense format de la SD que heu calculat anteriorment. Després d’una estona, la imatge s’ha creat. Si aquesta comanda us dóna l’error ‘ilegal numeric value’ canvieu bs=1m per bs=1M.
 9. Quan el bolcat es completi, la consola us informarà dels bytes transferits i el temps destinat. Això vol dir que ja està tot bé i hem acabat aquesta part. Podeu desmuntar la SD.
  sudo diskutil eject /dev/rdisk1.

Ajustar el sistema a la primera arrencada

 

Ara inserim la SD a la Raspberry Pi, fem totes les connexions. Com a mínim necessitem una font d’alimentació -jo l’alimento amb el cable i transformador del Kindle-, un teclat usb i un monitor. Si li punxem un cable de xarxa, millor. Enxufem i l’ordinador es posa en marxa.

Es primer cop que entrem ens salta un menú de configuració Raspi-config. A través d’aquesta eina ajustarem algunes coses força importants. Comencem amb les particions.

 1. La imatge que hem posat no ocupa tot l’espai disponible a la tarja si és de 8GB en amunt. Triem l’opció de menú expand_rootfs Expand root partition to fill SD card. S’executa i ja està. La propera vegada que arrenquem la Raspberry ja tenim disponible tot l’espai de disc.
 2. Configurem el teclat amb configure_keyboard. En primer lloc triem teclat de la llista -possiblement podeu triar el que us ofereixen per defecte- A la pàgina següent us demanen l’idioma del teclat. Piquem sobre ‘Other’ i triem el teclat espanyol amb la disposició espanyol-català (triant directament el teclat català no m’ha funcionat bé). Aneu contestant la resta d’ajustaments de teclat al vostre gust. Jo vaig triar les opcions per defecte.
 3. Canviem el password de l’usuari pi. És l’suari per defecte i la seva clau és la que s’arrossega en fer comandes amb permisos d’administrador.
 4. Canviem les variables locals amb set-locale. Afegim ca_ES.UTF-8 UTF-8 i es_ES.UTF-8 UTF8 i deixem com a locale de l’entorn el català ca_ES.UTF-8.
 5. Modifiquem la zona horària. Triem Europa i després Madrid.
 6. Modifiquem l’overclock. La Raspberry Pi té un processador molt modest. Amb la configuració original rendeix molt poc amb aplicatius poc exigents. Per a millorar, podem incrementar la velocitat del processador. La configuració ens permet 5 esglaons, del none al turbo. Aquesta darrera opció fa funcionar el sistema força més ràpid però és força inestable, no us el recomano. L’opció High, a 950MHz, no m’ha donat cap problema des que tinc la Raspberry.
 7. Finalment, decidim si volem que es carregui l’entorn gràfic quan posem en marxa la Raspberry. Això dependrà de l’ús que en fem. Si no hem d’utilitzar aplicatius d’escriptori, millor no carregar-lo perquè ocupa molta memòria.

Un cop hem modificat tots aquests paràmetres, triem ‘Finish’ i deixem que es reinicïi el sistema

 

 

Catalanitzar la Raspberry Pi

Raspberry Pi Model-B

Raspberry Pi Model-B

 

A l’instal·lar Debian a la Raspberry Pi, la configuració de teclat, missatges i interfície per defecte és en anglès. Per a catalanitzar-la hem de fer:

1) Canviar la codificació de l’idioma:
Obrim una consola -usuari pi, contrasenya raspberry-
Executem la comanda sudo dpkg-reconfigure locales. Ens salta una finestra que ens mostra la llista de locales existents. Hem de buscar catala (ca_ES) amb codificació UTF-8. Quan la localitzem la triem amb la barra espaiadora. Podem mantenir també locales en anglès i espanyol. Piquem intro i es generen els locales.

2) Ara el teclat:
Obrim una consola i executem la comanda sudo dpkg-reconfigure keyboard-configuration. Podem triar el teclat genèric de 105 tecles i la disposició Espanya-Variant catalana amb L amb punt volat. La resta de qüestions deixem les que ens suggereix per defecte.

3) La zona horària
Piquem a la consola sudo dpkg-reconfigure tzdata. Triem Europa i després Madrid.

4) Reiniciem amb sudo reboot