Els efectes de la xocolata:
De les substàncies químiques de la xocolata, la que en major probabilitat explica el seu efecte de benestar és la Feniletilamina (FEA) aquesta substància està present en una rajola rica en cacau.
La ingestió de feniletilamina provoca un augment de la glucosa a la sang i la pressió sanguínia augmenta. La combinació d’aquests dos efectes produeixen una sensació de benestar i dóna la impressió que un es troba més despert. També es creu que la feniletilamina pot desencadenar l’alliberació de dopamina. La presència d’aquesta substància química en el cervell fa que ens sentim feliços.
No tothom suporta una ingestió brusca de feniletilamina, per això hi ha persones sensibles a la xocolata i si en mengen poden patir un mal de cap violent. Això passa perquè la feniletilamina fa que les parets dels vasos sanguinis del cervell es contraguin i una acumulació elevada de FEA pot produir l’aparició de migranyes. Les persones sensibles a aquesta molècula també tenen dificultat per eliminar-la del seu organisme. De tota manera es creu que la feniletilamina no és una substància addictiva.
Dins de la xocolata podem trobar un altra conjunt de substàncies que fan que aquest aliment és comporti de manera especial: Els greixos que conté la xocolata ( sobretot la negra) al contrari d’altres aliments greixosos com la nata, són greixos saturats de manera que no produeixen un augment del nivell del colesterol en la sang.La xocolata té un elevat valor energètic per això s’ha de tenir cura d’ingesta en cas de sobrepes.
Els orígens:
La xocolata és va originar a Mèxic, probablement el 1500 aC. Els olmeques, nadius del golf de Mèxic, consumien el cacau. El segle III, la beguda de xocolata era consumida principalment per la classe alta dels maies amb fins cerimonials. En la seva composició, és barrejava el cacau amb pebre vermell, vainilla, mel, i altres components. Els asteques (segles XI a XVI), a més de consumir la xocolata com a beguda freda pròpia de classes altes, utilitzaven el cacau com a moneda i ho associaven amb Xochiquetzal, la deessa de la fertilitat.
Una recepta senzilla: bombons amb cereals
Ingredients:
– Tres rajoles de xocolata per fondre
– Una mica de mantega pomada
– Cereals tipus “Special k”
– Peta zeta
– Gingebre confitat
– Xurruques
Passos:
Primer desfem al microones la xocolata trencada a trossos. La repartirem a parts iguals per cada varietat de bombó. Quan estigui desfeta, hi afegim una mica de mantega i ho barregem bé tot. Hem de tenir en compte que la xocolata es crema fàcilment al microones, per evitar-ho la posareu un minut li donareu un parell de voltes amb una cullera i la tornareu a posar fins que quedi desfeta. Un cop desfeta i barrejada mb la mantega fereu tres porcions i anireu afegint els diferents components: hi afegireu els cereals i,en una glaçonera, els posarem al congelador, quedaran molt originals perquè faran formes estranyes.
En una altra porció afegireu uns trossets de peta zata, no gaires, i els ficareu al congelador en una altra glaçonera. Experimentareu un estrany plaer.
Actueu igual amb el gingebre confitat.