S18. Evidències d’implementació al centre

La formació “La qualitat de l’aire a les aules” m’ha donat l’oportunitat d’ensenyar a l’alumnat de 3r d’ESO que la química, disciplina científica que m’apassiona, no és una ciència aïllada sinó que totes les ciències tenen punts en comú.

En aquest cas, hem unit la química ambiental amb la robòtica, i hem utilitzat les matemàtiques com a llenguatge comú.

En les següents imatges podeu veure les sessions realitzades amb l’alumnat de 3r d’ESO en el marc del projecte.

Per més informació del projecte conjunt al centre, podeu consultar també el sites següent: https://sites.google.com/view/institutmontsoriu/dades-del-centre

S14. Implementació del projecte al centre (26/02/24)

En la sessió 14, ens hem dedicat a concretar com ha de ser la implementació del projecte al centre. Amb els companys hem començat a perfilar la idea i fer cerca per trobar contextos propers a l’alumnat, vam pensar que d’alguna manera, el nostre estudi de la qualitat i el benestar a les aules es pot relacionar amb la Setmana Sense Soroll que s’organitza des de la secció de Medi Ambient i Sostenibilitat.

 

S13. Sala G. Anàlisi i tractament de dades (19/02/24)

En la sessió 13, hem treballat l’anàlisi i el tractament de dades utilitzant com a eina principal els fulls de càlcul de Google. Hem après que hi ha tres possibilitat de guardar les dades enregistrades per l’estació de mesura; al serial plotter de l’Arduinoblocks, al Thinkspeak i a una targeta SD. En el meu cas, he escollit el tractament de dades enregistrades en una targeta SD. En aquest document adjunt hi trobareu el producte obtingut.

S12. Sala E. Projectes STEAM (12/02/24)

Els projectes STEAM són propostes educatives de caràcter interdisciplinari, que pretén involucrar l’alumnat a resoldre reptes relacionant diversos camps de coneixement com ara les ciències, la tecnologia, l’enginyeria, l’art i les matemàtiques.

En la sessió d’avui, ens han presentat alguns projectes STEAM en actiu de centres educatius de la província de Girona. D’altra banda, també hem treballat eines digitals que ens poden ser útils per treballar amb l’alumnat. Concretament, una de les interessants, al meu parer, és la creació d’hologrames d’una manera del tot senzilla. Només cal generar un vídeo en el programa canvaPro, un plàstic que ens han facilitat des del projecte Robolot i un mòbil. El vídeo que he realitzat és sobre el material del laboratori i finalment, l’he penjat al Youtube. Aquí el teniu.

Fins aviat,

S11. Sala F. ThingSpeak (5/02/24)

Seguim endinsant-nos en el món de la programació. Avui hem treballat amb Thingspeak, un programa que ens permet enviar dades al núvol per tractar-les i analitzar-les. Concretament, el que hem fet ha estat programar amb ArduinoBlocks l’estació de mesura i, finalment, enviar les dades dels sensors a Thingspeak. En aquest document adjunt s’hi troba la tasca realitzada.

S10. Sala H. Espai Maker (29/01/24)

Un dia més endinsats en el Robolot, avui ha tocat parlar de la que, al meu parer, és la part més creativa del projecte.  Hem parlat inicialment de les impressores 3D que tenim als centres i seguidament, se’ns han exposat diversos dissenyadors 3D online.

En aquesta imatge de sota podeu veure una de les proves que he fet amb el tinkercad, un anell dissenyat en 3D.

S9. Sala D: Activitat d’aula i propostes didàctiques (22/01/2024)

Per apropar la robòtica a l’aula, ens caldrà una bona proposta didàctica, vertebrada a partir de diferents activitats d’ensenyament-aprenentatge. En la sessió 9, ens hem dedicat a parlar de les diferents metodologies que podem proposar per treballar a l’aula, fent especial èmfasi en el Design Thinking. Seguidament, hem parlat de l’avaluació, ja que com diu Neus Sanmartí “avaluar és aprendre”. En aquest cas, hem explorat el CoRubrics, una extensió de Google que permet dur a terme una avaluació formativa/formadora. Seguidament, hi trobareu el model de rúbrica elaborada i, també, el formulari que permet fer l’avaluació per part del professorat i de l’alumnat.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1UccR1LU4Pu8XyQmRAJmnXv2a3H4vFzfTUmOoxYNC6V8/edit?usp=sharing

S8. Sala A: Condicions ambientals i benestar a les aules (15/01/2024)

Per una química com jo, aquesta ha estat la sessió on més còmode m’he trobat. Hem parlat de la contaminació ambiental, els principals contaminants i els efectes sobre el medi ambient i la salut. Per practicar allò après, hem realitzat un parell d’activitats. L’activitat 1 ha consistit en fer una cerca sobre la composició de l’atmosfera actual del meu municipi i compartir-la en un Padlet. L’activitat 2 ha estat l’elaboració d’un kahoot relacionat amb el que s’ha explicat.