PRESENTACIÓ

BENVOLGUDES FAMÍLIES

El curs passat, i a petició d’un grup de famílies de l’escola, el Consell Escolar va aprovar de manera democràtica el projecte “Li canviem el nom a l’escola?”.

El projecte contempla la possibilitat de fer el canvi de nom, establint una primera consulta el mes de gener, en la que la comunitat educativa del centre podrà votar a favor o en contra del canvi.

En la primera reunió del Consell Escolar d’aquest curs, es va acordar el calendari d’actuacions següent:

 • Del 13 al 24 de gener de 2014: període de difusió del projecte.

 • 27 de gener de 2014: votacions de 8:30h a 9:30h, i de 16:30h a 17:30h.

Si guanyen els vots en contra del canvi, el projecte s’acabarà en aquest punt. Però si guanyen els vots a favor del canvi de nom el projecte entrarà en una segona fase, en la qual el protagonisme serà de les criatures. Cada classe buscarà noms, els documentarà, buscarà pros i contres dels diferents noms i decidirà en votació quin nom proposa per a un referèndum final en què tots plegats (criatures, mares-pares i personal de l’escola) haurem de triar el nom que ens agradi més.

El procés previst i la proposta del projecte es penjaran a la web i s’habilitarà un espai per poder aportar les vostres opinions al respecte.

Consell Escolar

15 thoughts on “PRESENTACIÓ

 1. Lucas Ares

  No estic d’acord en canviar el nom a l’escola, perquè sempre ha sigut Pare Poveda i prefereixo seguir tenint el nom de sempre. A més, a més, el nom de Pare Poveda és un homenatge a una persona que es va preocupar molt per la nostra educació.

 2. Sònia Gutiérrez

  Com a ex alumna de l’escola crec que canviar el nom del centre no és beneficiós. Sobretot, perquè crec que ens carregaríem la identitat, la imatge i el prestigi d’una escola que sempre ha estat molt ben valorada a nivell de barri i ciutat.

  A més, penso que hi ha alguns arguments en contra que ballen una mica… com per exemple el fet de dir que el nom es confon amb el d’un cantant, sincerament, crec que és un argument que no s’afaga per enlloc.

  Tot i que ja no sóc alumna de l’escola, la meva germana petita sí que cursa en el centre i m’agradaria que quan ella sigui gran com jo es senti orgullosa d’haver anat a una escola que té un nom, una imatge i una identitat pròpia. A més, cal recordar que és l’escola on es fan les millors olimpiades del món!

  Només dir que la decisió que voti la majoria serà acceptada, però penseu que per tots els exalumnes, els pares d’aquests, i els exprofessors la nostra escola sempre continuarà sent el Poveda.

  Gràcies.

 3. Aurora Manzanares Miguel

  En primer lloc, he accedit aquest apartat per informar-me i crec que no dóna la suficient informació per poder fer una votació.

  Com a mínim s’hauria d’informar els motius de perquè aquesta iniciativa, si es té pensat algun nom i, sobretot, donat els temps que corren el possible cost econòmic d’aquesta iniciativa per l’escola- administració pública – i per les famílies, ja què jo tinc dos fills a l’escola i em pregunto si em canviaran per exemple els xandalls i bates de forma gratuïta si es decideix canviar el nom de l’escola o asumir jo el cost.

  El meu vot serà NO.

  Gràcies.

  Aurora Manzanares Miguel

 4. Albert Branchadell

  És evident que exalumnes, alumnes i famílies tenim una vinculació emocional amb el nom Poveda. Però el projecte de canvi de nom no pretén trencar aquesta vinculació. Si decidim canviar el nom això no voldrà dir anul•lar una història de 37 anys en què l’escola s’haurà dit Poveda, i per descomptat no privarem ningú de seguir-se identificant amb aquest nom.
  Si m’ho permeteu us posaré un parell d’exemples. De ben jovenet el meu pare va entrar treballar al Banco de Bilbao, i tota la vida es va identificar amb aquest nom. Molts anys després el Banco de Bilbao es va passar a dir BBV, i més tard BBVA. Cap d’aquests canvis va alterar la identificació del meu pare amb el seu estimat Banco de Bilbao.
  Si parlem d’institucions educatives, tinc col•legues que s’identificaven amb l’Escola Universitària de Traductors i Intèrprets de la UAB (que tenia una sigla molt bonica: EUTI), i quan l’Escola es va convertir en Facultat (amb una sigla no tan bonica: FTI) ningú hi va sortit perdent emocionalment. (Per cert, ara tenim en marxa un altre projecte de canvi de nom perquè la FTI es digui FTIEAO, Facultat de Traducció i d’Interpretació i d’Estudis d’Àsia Oriental; de moment ningú ha dit que aquest canvi l’hagi de perjudicar emocionalment.)
  Jo mateix vaig estudiar en una escola del barri que es deia Cristo Rey i m’identificava totalment amb aquest nom (encara que no l’entengués del tot). Quan me’l van canviar per Crist Rei això no va alterar la meva vinculació amb el nom Cristo Rey. I ara que l’escola ha desaparegut, em segueixo identificant amb aquest nom. Si és possible identificar-se amb una escola que ja no existeix, com no ha de ser possible identificar-se amb una escola que simplement canvia de nom!
  D’altra banda, entenc que la proposta de canvi de nom no ha de tenir cap cost (cap ni un) per a les famílies. Els xandalls Poveda seguiran servint fins que quedin petits o es desintegrin (començant per la part dels genolls), que és el que els passa a tots els xandalls del món. Si el canvi de nom s’aprova s’anirà aplicant gradualment sense fer mal a ningú. Aquí també tinc exemples. Durant molts anys, la República Democràtica Alemanya va fer servir uns vagons de tren on deia “DR”. Això de “DR” volia dir “Deutsche Reichsbahn”, és a dir, “ferrocarrils del Reich (de l’Imperi)”. Si una república comunista podia seguir utilitzant els vagons imperials, no veig per què una escola que es digui X no pot seguir utilitzant durant una temporada tan llarga com calgui uns xandalls on digui Poveda.
  Un comentari més i acabo (i em disculpo per l’extensió). La gràcia del projecte de canvi de nom no és canviar per canviar, sinó obrir l’oportunitat perquè els nostres fills i filles puguin exercitar la seva creativitat i la seva capacitat de persuasió buscant noms, discutint-ne els pros i contres i triant els millors. Us recordo que el que votem ara només és si volem canviar el nom o no; si decidim que sí obrirem una segona fase en què el protagonisme serà de les criatures. En altres paraules, podrem fer el 2014 el que no ens van deixar fer l’any 1977, quan unes persones d’un Ajuntament que no havíem votat van decidir per nosaltres…

 5. Roberto Díaz

  Bé,doncs jo crec que no estaria malament que l´escola tingués un nom amb el que ens poguéssim identificar més.Un nom que ens relacionés amb coses properes com el mateix barri o quelcom d ´especial o característic de l´escola.
  Les raons de deixar-ho tot igual son sovint nostàlgiques o del tipus “com que sempre s´ha dit així….”Peró,i el present?.Els alumnes actuals podrien dir que han triat el nom de la seva escola,participant i aprenent,a més el que significa un procés democràtic.
  I en el futur?Com tantes altres coses que eren d´una manera fins que ho van deixar de ser.Els que vindràn,estimaràn igual la seva escola pero,potser,estaràn més orgullosos del seu nom i el sentiràn més seu.

 6. josep mª Barrabes

  Be, a mi em tocava defendre el no com a membre del Consell Escolar en representació de l’Ampa.

  A la presentació hi consten un seguit de pros i contres.

  Escoles anomenades Pau Casals quantes hi ha a Catalunya?
  Escoles que comencen el seu nom amb Sant, o Santa, quantes hi ha a Catalunya?

  No m’he dedicat a mirar quantes institucions o col.legis es varen construir al llarg del període franquista ni tampoc quants mantenen el seu nom. No tot el que es va batejar al llarg del franquisme ha de tenir a veure amb ell ni tot el que s’ha batejat al llarg de la democràcia està exent de tenir les seves arrels o vinculació amb aquell periode o inclús amb el règim ( pot ser m’equivoco però en Dali es va cobejar amb el poder de l’època i hi ha alguna escola que es diu així no?)

  Enguany celebrem una altra edició de l’ Olimpoveda. Li cambiem el nom?

  Despeses, alguna mes de les que s’han dit. Modificació estatuts. Modificació dades fiscals. Modificació inscripcions a la Generalitat. Modificació de totes les bases de dades d’Ajuntament i Generalitat on anem a demanar ajuts i subvencions com a AMPA. Etc…

  Respecte de la oportunitat de que els nostres fills puguin prendre la decisió del nom, res a dir. El que si que cal pensar es que els nostres fills acudeixen al col.legi uns anys i que els que ara han intervingut passaran i d’aqui uns anys per aquesta mateixa regla els futurs pares dels alumnes voldran tornar a decidir.

  Jo vaig estudiar a un IES que es diu Guillem de Berguedà, insigne trobador però també insigne assassì, això si, nascut a Catalunya. No crec que a cap Berguedà se li hagi passat pel cap canviar el nom del seu IES de referencia i amb més història.

  Son petites reflexions que volia compartir .

 7. Marina

  Personalment, crec que NO s’hauria de canviar el nom a l’escola. Tal i com s’ha esmentat en algun comentari, penso que els motius per realitzar aquest canvi no són gaire sòlids. A més, pel simple fet de que aquest projecte suposi unes despeses ja em sembla un motiu essencial per no realitzar aquest canvi, ja que en la situació en la qual ens trobem avui en dia aquests diners es podrien destinar a aspectes més importants de l’educació dels infants com són llibres, activitats de reforç escolar…

 8. Eva Millet Malagarriga

  Hola!

  Quan vaig inscriure els meus fills a l’escola m’agradava tot menys una cosa: el nom. No entenia: una escola pública, al segle XXI, amb un nom de religiós? Qui era aquell Pare, Pedro, Padre o Pere Poveda (com diu el cartell a la façana)?

  Vaig fer un Google i vaig descobrir que havia nascut a Jaen, que havia fet una feina pedagógica important amb els gitanos de Guadix i que el van afussellar a les tàpies del cementiri de l’Almudena.

  També, que des de 2003 és un sant: San Pedro Poveda.

  Bé, no m’agradava el nom però com a mínim, tenia una vinculació amb l’educació.

  De totes maneres, quan es va posar en marxa l’iniciativa “Li canviem el nom a l’escola?” i van començar a aparèixer nous arguments, vaig pensar que seria una bona oportunitat per trobar un nom més adient, més vinculat al barri i als nous temps. Per això la recolzo.

  Per a mi, el fet que el nom va ser impossat, al 1977, per un Ajuntament que encara no era democràtic, és l’argument de més pes: ara, seria impensable que una nova escola pública de Barcelona tingués un nom d’un religiós que, malgrat la seva bona feina, té un vincle molt llunyà amb la nostra comunitat educativa.

  No s’han canviat noms com “la Plaza Calvo Sotelo” i “la avenida Infanta Carlota”, per exemple?

  Penso que aquesta és una oportunitat per engrescar els nens, fer-lis pensar i participar en un projecte democràtic i trobar un millor nom per a la nostra escola.

  El procés no és inmediat així que l’OLIMPOVEDA continuaria dient-si igual. I per què no? Potser fins i tot a l’Olimpoveda se li pot mantenir el nom.

 9. Rosa Gallardo Calles

  Jo sóc la Rosa, mare de 3r i 5è. M’alegra veure que el debat s’ha animat i trobo molt enriquidores totes les aportacions que hi ha hagut. Només voldria afegir algunes coses al que s’ha dit fins ara. En Josep M. Barrabes pregunta quantes escoles hi ha a Catalunya que es diguin Pau Casals. Suposo que moltes. Em sembla que a Gràcia n’hi havia una i li van haver de canviar el nom perquè no es confongués amb les altres! (ara es diu Pau Casals – Gràcia). Aquest exemple em fa pensar que si canviem el nom no serem la primera ni l’última escola que ho fa. Molt a prop nostre tenim un IES que abans es deia Carles Riba i ara es diu Vall d’Hebron. Jo diria que aquest canvi de nom no va ser cap drama, oi? Després hi ha el cas més famós de l’escola que primer es deia Bailèn i ara es diu Univers. Però bé, el que volia dir és que per mi no és cap consol que hi hagi altres escoles amb noms repetits. Suposo que si la nostra escola no es digués Poveda sinó Pau Casals també votaria a favor del canvi.

  Una altra cosa que volia dir és que trobo que s’ha exagerat una mica amb això dels costos del canvi de nom. Canviar els estatus de l’AMPA, per exemple, només serà un tràmit. On ara diu Poveda s’hi haurà de posar el nom nou i tot seguit només caldrà enviar els nous estatuts al Departament de Justícia. Estic seguríssima que la nostra secretària resoldrà aquest tema en un tres i no res!

  Per acabar, m’agradaria dir que estic d’acord amb l’Eva Millet perquè jo també prefereixo noms laics. Però per mi més que criticar el nom actual o el fet que el triés un Ajuntament predemocràtic l’important és pensar en el munt de noms bonics que podria tenir l’escola si decidíssim canviar-li el nom. Penseu en noms de lloc com Mas Falcó (el mas que presidia antigament en aquestes terres) o Can Endala (que em sembla que és com es deia la casa que ocupava els terrenys de l’escola). O penseu en noms de gent de vàlua vinculada al barri com Núria Folch, Roser Capdevila o Joan Manuel Serrat. On en noms relacionats amb la vegetació mediterrània que ens envolta (començant pel majestuós pi que presideix el pati). Francament, no sé per què ens hem de privar de fer volar la imaginació per mantenir el nom d’un senyor que no gaire a veure amb nosaltres i que a sobre ja té dedicades un munt d’escoles.

  I també estic d’acord amb l’Eva que podríem mantenir el nom Olimpoveda. Aquest estiu vam estar al nord d’Alemanya i hi ha unes quantes ciutats, com Hamburg, que encara es diuen oficialment “Hansestadt” (ciutat hanseàtica), quan la realitat és que la lliga hanseàtica va desaparèixer fa segles!

  PS. Això de les ciutats hanseàtiques m’ho va explicar el meu estimat espòs, perquè jo d’alemany ni papa. Bromes a part, m’agradaria que en Josep M. aclarís que defensa el “no” a títol personal i no pas en representació de l’AMPA, perquè l’AMPA, que jo sàpiga, es manté neutral sobre això del canvi de nom.

 10. Susana

  Bon dia,

  la meva opinió personal respecte a aquesta iniciativa (a modo resumen): no li trobo ‘ni cap ni peus’….

  No sé quines són les avantatges que comporten canviar el nom a l’escola. I jo, quan parlo d’avantatges penso en els nostres fills, en quines millores poden comportar aquest canvi.

  En punts a favor de ‘SI AL CANVI’ trobo que no són motius de pes per portar-lo a terme.

  Es tracten d’anècdotes que des de el meu punt de vista no deixen de ser això: anècdotes.

  Anècdotes que segons per aquí són curiositats, per altres part de la historia i per altres motius importats per portar a terme aquesta iniciativa.

  Dir que els nostres fills podran participar en la tria del nom (cosa que fa 37 anys no van poder fer els nens d’aquella època), que això impulsa la creativitat, …, no crec que els faci més o menys lliures.

  Els nostres fills (crec jo), tenen l’oportunitat de triar moltes coses: trien un projecte a l’escola que treballen durant el curs, trien quines activitats volen fer, participen activament en les activitats de l’escola (actualment en el disseny de les banderes i la mascota de l’Olimpoveda), …Trien un munt de coses. I em sembla perfecte!!

  Per últim: algú ha preguntat als nens del Poveda si volen canviar el nom de la seva escola?? Jo a les meves filles sí!

  Una va a tercer i l’altra a quart (considero que ja tenen criteri suficient). I ja us avanço la seva resposta: ‘No mama, no’ i la següent pregunta és: ‘Per què es vol canviar? És molt guay Poveda’.

  Els hi podria dir, que hi ha més escoles que es diuen Poveda, que aquest senyor mai va visitar Catalunya, …però és clar… és molt probable que em miressin amb cara d’estranyesa i acabessin dient: ‘ I ??’

  Per tant, jo no recolzo la proposta.

 11. Albert Branchadell

  Jo també celebro que el debat s’animi, encara que sigui a la recta final de la campanya. Jo no dic que mantenir el nom Poveda no tingui cap ni peus; simplement prefereixo canviar-lo que no canviar-lo. I quina és la meva raó principal? Recordo que quan es va presentar el projecte per primera vegada en un consell escolar portava un subtítol que a mi em sembla captivador: “un exercici de democràcia deliberativa”. El projecte de canvi de nom pretén treballar dins les clases unes quantes competències i em sembla que això pot ser més guai que seguir-se dient Poveda per tota l’eternitat: hauran de buscar noms i documentar-los (habilitats lingüístiques i de documentació), hauran d’argumentar a favor o en contra dels noms que es proposin (oratòria, dots de persuasió), hauran de negociar, fer votacions i acceptar el parer de la majoria (habilitats polítiques), hauran de participar en una campanya electoral al nivel de tota l’escola (màrqueting electoral), i al final, si tot va bé, hauran de fer una cosa que jo diria que no han fet mai que és dispositar el seu vot (el seu, no el del papa o de la mama) en una urna, sabent que estan participant en la presa d’una decisió col·lectiva molt important i, en un cert sentit, que estan fent història. Francament, entre quedar-nos amb el nom Poveda, perquè és el que hem tingut tota la vida, i obrir tot aquest procés a les classes, jo em quedo amb la segona opció.

 12. Josep Mª Barrabes

  Rosa:

  Tens tota la raó, crec que la primera frase no ha esta ben expresada. Unicament volia dir que al Consell Escolar es va comentar que algù hauria de defendre el no o exposar idees en pro del no.

  Com tu dius l’Ampa com a tal no s’ha manifestat. La junta de l’Ampa tampoc s’ha manifestat ni s’ha pronunciat per una o altra.

  En definitiva que internament i sense que ningú hagi fet cap comentari a cap de les múltiples reunions de la junta, ens hem autoconcedit la llibertat de no pronunciar-nos com a junta, i sense parlar-ne, simplement hem volgut exercitar el nostre dret a decidir sense disciplina de vot ni res per l’estil ( això que està tant de moda ara per ara) . Això si, ens hem permés fer una analisi de feines que pot comportar el canvi de nom i ens hem permés també aturar comandes de bates, xandalls i et….. en previsió de que els costos no fossin superiors i evitar perjudicis per a a l’AMPA ( es a dir per a tots els pares)

  Per tant, efectivament la defensa del no ho és en acompliment d’allò que es va comentar al Consell Escolar, es a dir que algú havia de defendre el no a efectes de que tots els pares poguessin tenir més punts de vista.

  Uffff com m’enrotllo, però que, això, que com a President de l’Ampa i exercint com a tal no tinc opinió ni estic autoritzat per cap Junta per a tenir-la. Com a pare si que la tinc però me la reservo.

  Una salutació a tots i visca la democràcia, el dret a decidir ( com a mínim el nom del cole, que per alguna cosa es comença) i visca el nostre col.legi, es digui com es digui.!!!

  PS. Aneu a votar!!!!!

 13. Marina

  Home, penso que està molt bé que es treballin tots aquests aspectes amb els nens i les nenes, però potser no cal que sigui amb el nom de l’escola no? Vull dir, estic segura que durant l’escolaritat dels infants ja es treballen totes aquestes competències que s’han mencionat… Sinó és així malament anem, perquè això significaria que els nens que vinguin a l’escola d’aqui a uns anys no tindrien la oportunitat de treballar aquestes competències perquè ja no s’hauria de pensar un nou nom per l’escola…

 14. Pare Poveda III

  Hola,

  Des de la més profunda ignorància ( Nivell general dels pares ) a una decisió tant important com aquesta , que es el preàmbul a la posada en marxa de la maquinària ,
  – s’ha d’avaluat la despesa ?. Que implica i quan costa ?
  – S’hauria d’haver fet campanya de les propostes (les que ja deveu tenir al cap)
  – Els nens no tenen capacitat per decidir quelcom tant important….
  – cert, que el meu tataravi no tenia cap implicació amb Vallcarca , però els que viuen a desenes de carrers anomenats, s’hi fixen en les batalles de l’eixample o personatges de les places ?
  – Els noms proposats sortiren del Consell escolar o haurà un altre referèndum ?
  – uff, masses dubtes….

  Voto NO , donant drets als nens, poden quedar de finalistes,, Bola de Drac, Violetta, Monster High, Mogli o GTA, F. Franco B. (que encara queden ) ?

  Voto Si, per donar un granet de catalanitat i fer país… (Guapuuu, Gràcies )

  Mercès,
  P.P.

 15. evamillet

  Contesto a un dels punts que comenta “Pare Poveda III”: “donant drets als nens, poden quedar de finalistes,, Bola de Drac, Violetta, Monster High, Mogli o GTA, F. Franco B. (que encara queden )”

  Aquesta inquietud ja va sortir en una reunión del Consell Escolar. Si a la votació de demà surt que SI, li canviem el nom a l’escola, les mestres faran una supervissió de les propostes de noms. Entenc que no es podrien escollir noms de persones vives (imagineu-vos com estaran de contents els pares i mestres de les escoles INFANTA CRISTINA de Murcia i Cuenca! –que existeixen, no m’ho invento). Tampoc es permetrien noms de personatges de ficció, com ara la Violetta o el Mickey Mouse.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *