Ramon Llull

Creador de la llengua literària catalana, Ramon Llull encara deixa perplexos a tots els estudiosos pel volum de la seva obra (265 obres conservades), per la complexitat i erudició dels seus plantejaments (per exemple volia superar l’escolàstica, cosa que no es va fer fins al cap de segles), per la genialitat de les seves accions (en època de croades, ell volia convèncer!)…
Va ser respectat per reis i papes, però també perseguit i calumniat. Avui dia és considerat beat, però va ser assetjat per la Inquisició en vida i fins i tot després de mort.
No deixa de ser una figura enigmàtica: va ser senescal del príncep Jaume (futur rei de Mallorca) fins als 30 anys, fins que tot d’un plegat va decidir ser abanderat de la fe cristiana i ho va deixar tot: propietats, dona i fills. Es va posar a estudiar i als quaranta anys va presentar el seu primer llibre: Llibre de contemplació en Déu, que va ser escrit originàriament en àrab.
No va tenir els estudis que tot religiós tenia (deia que el llatí li costava i que necessitava ajuda per traduir els seus llibres), no va anar a la universitat i va ser totalment autodidacta. Es va proposar escriure totes les seves obres en català, àrab i llatí per tal d’arribar al màxim de gent. Però també les trobem traduïdes a l’occità, al francès i al castellà.
Així com Ramon Llull va escriure el Llibre de meravelles, actualment encara deixa meravellat a tothom qui s’aproxima a la seva figura i a la seva obra.

ENLLAÇOS D’INTERÈS:

Qui és Ramon Llull?

<a href="“>
Poema de Sancta Maria musicat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *