Publicació d’articles

Parlem de ciència és un bloc pels i dels alumnes de Ciències per al Món Contemporani. Per aquesta raó, s’hi publicaran articles elaborats per vosaltres sobre temes d’actualitat científica. Abans de començar a escriure cal que llegiu les següents indicacions:

A l’hora d’escollir un tema:

 1. Escriure sobre un tema científic no és sinònim d’escriure sobre malalties: Hi ha un cert sobre-interès per tot tipus de malalties… Si estàs pensant en fer un llistat de símptomes o de tòpics o, en la llagrimeta fàcil, canvia de pensament. Però si creus que podeu aportar un punt de vista diferent i original endavant.
 2. Tens alguna afició? Potser ets aficionat a l’astronomia, tens una col·lecció de minerals, fas fotos de natura, o simplement t’agrada la ciència-ficció…?  Segur que podeu relacionar-ho amb el temari de la matèria.
 3. Alguna pregunta sense resposta? Pensa un moment, no t’has demanat com funciona una placa solar, a qui i com se li va acudir d’inventar un forn microones, de què està feta la pantalla del teu ordinador? Si alguna vegada t’has fet una aquestes o altres preguntes, ara és el moment: fes una breu recerca i explica’ns què has trobat.
 4. El racó del bibliòfil: Especialment pensat per als grans lector i lectores. En el bloc trobaràs referències a alguns llibres molt interessants, però també n’hi ha d’altres que ens queden per descobrir (Un món feliç, 1984,  Òrgans a la carta, Viatge al centre de la Terra… i molts més).
 5. El racó del cinema, però també de documentals, sèries, debats… No es tracta de què ens expliqueu de què van, sinó que en feu un comentari seriós: s’ajusten a la realitat? donen una visió general o esbiaixada sobre el tema? què se’n pot aprendre?…
 6. Actualitat: encara que no us ho creieu, cada dia salten als titulars dels diaris i telenotícies notícies de caire científic:  els aliments transgènics, les cèl·lules mare, l’aigua a la Lluna o el darrer avenç en noves tecnologies… Si pareu bé les orelles, trobareu un tema de candent actualitat sobre el qual escriure.

A l’hora d’escriure:

 • Vigila l’ortografia i la sintaxi. Els gairebé imprescindibles correctors ortogràfics et poden donar un cop de ma, però rellegir tampoc et farà cap mal.
 • Sigues original o, dit d’altra manera, no et limitis a copiar i enganxar. Ha de ser un text original!
 • Cita les fonts d’informació.
 • Treu profit de les noves tecnologies! Per què no incloure un vídeo, una animació o un joc…? Segur que pots trobar algun suport per donar força al teu post.

Quan ho enviïs per a la seva publicació:

 • No donis format a l’article, això s’ha de fer en el bloc. Així que desa el teu document com a text simple (utilitza l’extenxió .txt (per exemple transgènics.txt) i sense imatges.
 • Envia les imatges en arxiu separats del text. S’accepten imatges de tot tipus .jpg,.gif,.png… Es tracta que pesin el menys possible. Sobretot, recorda mencionar la font de la imatge.

Posts del curs 2009/2010:

Aniré actualitzant el registre a mesura què em feu arribar les vostres propostes. Les dates de publicació poden variar, però les dates d’entrega del primer esborrany són inamovibles. No espereu a fer-me arribar els primers assajos a l’últim dia, potser us trobeu que us faig fer molts canvis…

Aquí teniu el primer llistat, l’aniré actualitzant a mida que em digueu sobre quin tema voleu escriure:

Alumne/a Tema del post

Entrega esborrany

Publicació

Iris Velasco Trastorns alimentaris 25/11/09 02/12/09
Bea González Anorèxia i bulímia 25/11/09 02/12/09
Álvaro Rivas Tractament quirúrgic 02/12/09 09/12/09
Sara Jiménez Càncer de coll d’úter 02/12/09 09/12/09
Toni Martínez Fimosi 02/12/09 09/12/09
José Camacho Malalties mentals, demència 09/12/09 16/12/09
Raquel Fernández Esquizofrènia 09/12/09 16/12/09
Jordi Alsina Conductes addictives 16/12/09 22/12/09
Lídia Sardà Drogues 16/12/09 22/12/09
Ariadna Cama L’origen del Sol i la formació dels planetes
Cristian Rusca Astronomia
Joan Balmaña Canvi climàtic
Àgueda Herrera Planeta hostil: riscos naturals
Andrea Domènech Comentari d’algun documental relacionat amb la natura
Héctor Andreu Internet: com funciona? La regulació i els seus problemes
Hèctor Hernández Nanotecnologia: què és? aplicacions

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *