Una monja i la grip A

Fa uns dies em va arribar aquest vídeo. Atesa la durada (prop d’una hora 😳 ) i certes coses que s’hi afirmen, dubtava en publicar-lo al bloc o no. Però, a la fi m’he decidit, bàsicament per dues raons: la primera és que un dels pricipals objectius de les Ciències per al Món Contemporani és fomentar l‘esperit crític entre els alumnes, heu de ser capaços de formar-vos una opinió pròpia i fonamentada sobre temes científics amb rellevància social. La segona és que, en el món web 2.0 on vivim, sovint us arribaran informacions via blocs, correus electrònics, facebook… i, sembla que de vegades és més fàcil creure a ulls clucs allò que ens diuen aquestes fonts que no pas experts reconeguts (com els d’Àgora).

Així doncs, si us sobra una hora, escolteu el què ens ha de dir la Teresa Forcades. Algunes de les coses que diu no són certes, però d’altres si. Si teniu paciència i voleu, en parlem als comentaris o a classe.

CAMPANAS POR LA GRIPE A from ALISH on Vimeo.

Editat el 01/11/2009: El Pais ha publicat l’article “Desmontando a la monja-bulo“. A la fi una mica de sentit comú. 😆

Afegit el 14/10/2009:

3 thoughts on “Una monja i la grip A

 1. Anna Santillana

  Hola Meritxell!
  Aquest vídeo hem sembla molt interessant ja que jo no sabia que la grip “nova” tenia menys mortalitat que la grip estacional.
  M’ha cridat molt l’atenció que un dels laboratoris que ha de crear les vacunes de la grip aquest any, a unes vacunes, han posat virus vius de la grip aviar amb la grip estacional per a que es recombinessin i fer una grip nova.
  També hem sembla molt escandalós que amb 20 persones infectades i cap mort als estats units es declarés emergència nacional sanitària.
  Per acabar, jo també estic d’acord amb la monja perquè aquesta vacuna no es pot obligar a ningú a posarsela ja que, com diu ella, els hi pot fins i tot, provocar la mort.
  Sóc l’Anna.

 2. Meritxell Post author

  Hola Anna,
  Quina paciència veure un vídeo d’1 hora 😛

  Certes apreciacions sobre el què diu la Teresa Forcades:
  – d’acord que el virus causa menys mortalitat que la grip estacional, però tenint en compte que l’agafarà més gent que l’altra, per proporcionalitat pot causar més morts. Amb tot, fins que no hagi passat no podem dir res del cert. Només que, per sort, és menys patogènic del que podria haver estat.

  – Això de la companyia farmacèutica que ha posat virus vius en una vacuna, senzillament NO M’HO CREC: el virus de la grip és conegut per la seva capacitat TOTALMENT natural de fer mescles i formar noves variants. Això últim és conegut per QUALSEVOL EXPERT viròleg. No obstatn, sempre és més atractiu creure en les teories conspiratives…

  – Això del Estats Units, t’ho pots mirar des de l’altre costat: què t’haguès semblat que, SENSE SABER si podia ser molt o poc patogènic no haguessin fet res? I si haguès estat molt més perillós? Seria millor deixar que matés molta gent i despres declarar alerta?

  – Cito, ” com diu ella, pot provocar la mort”: són realment fiables les seves fonts? NO he escoltat de CAP estudi realemnt fiables on afirmessin aquesta suposada moratlitat. Et poso un contraexemple: com que tal persona és alergica a la penicil·lina i en prendre va tenir una reacció que la va dur a l’hospital on gairebé mort, prohibirem la penicili·lina o qualsevol altre antibiòtic, deixant de banda els milions de vides que han salvat des què es van descobrir…

  Quin rotllo, oi?
  Només una darrera pregunta: has vist el vídeo del programa Àgora? En cas afiramtiu, per què fas més confiança en una “experta” que no en “tres experts”?

Comments are closed.