La clau per a curar la ceguera

S’ha trobat una possible solució contra la ceguera, això és lo que confirmen uns científics i investigadors britànics.
Els científics han observat la capacitat del peix zebra de regenerar les seves retines danyades, i això ha donat un indici sobre com reparar la visió humana que pot conduir al desenvolupament d’un tractament per a la ceguesa en uns quants anys.
Els investigadors han pogut desenvolupar en el laboratori un tipus de cèl·lula mare adulta que es troba en els ulls dels peixos, mamífers, i que es converteixen en neurones de la retina. Aquestes cèl·lules és podrien injectar en els ulls per el tractament contra la ceguesa.
El dany a la retina, la part de l’ull que envia missatges al cervell, és responsable de la majoria dels casos de pèrdua de la visió. I ara l’equip d’un científic anomenat Limb va estudiar les  cèl·lules gliales de Müller, en els ulls de persones que tenen entre 18 mesos i 91 anys d’edat i va trobar que aquestes cèl·lules eren capaces de convertir-se en qualsevol tipus de neurona de la retina. I amb aquest descobriment, és possible el desenvolupament d’aquestes cèl·lules en el laboratori.
Aquestes cèl·lules van ser provades en rates amb retines malaltes, on es van situar amb èxit en la retina i van prendre les característiques de les neurones que les envoltaven. Ara, l’equip de Limb està treballant en el mateix procediment però en éssers humans.
Els trasplantaments, de transferir cèl·lules mares del mateix pacient, inicialment en termes experimentals, consistirà en la manipulació de cèl·lules en l’ull del propi pacient. Després, Limb espera que també sigui possible transferir les cèl·lules mare entre diferents persones, perquè així es podrà crear un banc de cèl·lules i tenir lots disponibles per a la població general, tal com el banc de sang.
El nou treball sobre les cèl·lules gliales de Müller, és la investigació sobre els  diferents tipus de cèl·lules mare per al tractament de malalties.
Altre grup de científics va dir que estaven buscant reparar retines danyades amb cèl·lules derivades de cèl·lules mare embrionàries.
PABLO ZEBALLOS    1 Batx.B