Crònica del debat, 1r Batxillerat B

Crònica de Laura Gil, observadora a 1r B:

El dilluns els diferents grups van presentar les propostes convenients i el dimecres va donar lloc el debat i van començar les votacions.
Les deferents propostes que han donat són les següents:
-Les despeses de la neteja es repartiran entre l’empresa i les administracions autonòmica i central.
-Els miners participaran en les tasques de neteja.
-Se seguiran les pautes de seguretat acordades pel comitè científic-tècnic.
-Agricultors i ecologistes s’ofereixen voluntaris per la neteja.
-Les administracions autonòmica i central pagaran les indemnitzacions als agricultors i als pescadors. Els miners rebran el 65% del sou corresponent als dies no treballats, també a càrrec de les administracions central i autonòmica.
-L’empresa pagarà els terrenys, sous i collites perduts. En cas que l’assegurança no cobreixi les despeses, anirà a càrrec de l’administració autonòmica.
-Els miners cobraran el 100% del sou quan netegin per l’empresa.
-Tancament de la mina.
-L’empresa arreglarà la bassa.
-Creació d’un parc natural i d’un zoològic.
Tot seguit de donar les propostes es va fer una ronda de qüestions on, l’Administració Autonómica es va enfrontar amb els ecologistes dient que no entenien perquè volien fer un zoològic, afegint l’empresa que necessitarien gent especialitzada per portar un zoològic.
El dimecres es va començar per el debat on el principal tema del debat va ser el aqüífer que hi ha sota la mina.
Llavors partint d’aquesta informació els agricultors que miraven pel futur dels seus conreus deien que la contaminació es filtrarà i anirà a parar a l’aqüífer d’on ells treuen l’aigua per regar els seus camps, llavors, perjudicarà als seus conreus i com a proposta volen que l’empresa es tanqui.
Llavors l’empresa va contestar dient que l’empresa no es pot tancar perquè hi ha molta gent com miners i moltes empreses (encarregades de tractar el mineral un cop estret de la mina) que es quedaran sense feina.
Llavors l’empresa indemnitzarà als agricultors i pescadors aproximadament 10 anys fins que es pugui tornar a conrear les terres.
Després d’aquesta disputa ha començat la votació, la proposta que tots el grups han estat d’acord a sigut que la neteja es faci amb les millors mesures de seguretat.

One thought on “Crònica del debat, 1r Batxillerat B

  1. Alba

    Veig que ningú no ha comentat a l’article de la Laura…
    La veritat que això m’hagués agradat que es fes a la nostra classe, però una força invisible ha volgut que no s’arribés a fer mai :S
    No obstant això, crec que tot aquest joc de roll va estar molt bé, jo em vaig divertir molt, no sé defensava coses que van en contra totalment dels meus principis, de la meva manera d’entendre la vida… però va ser una experiència força curiosa!

Comments are closed.