Els transplantaments: Dóna vida!

Actualment, són moltes les persones que es poden beneficiar d’un transplantament. A Catalunya, va augmentar el nombre de donants al 2007, i és en efecte, el país més solidari amb transplantaments.

A grans trets, tots sabem que un transplantament consisteix en la substitució d’un òrgan o teixit deteriorat per un altre que funciona correctament.
Però, ens hem parat a pensar que significa això realment?

Els transplantaments serveixen per millorar les condicions de vida dels malalts o bé, conservar la vida amb un nivell de qualitat acceptable. En molts casos suposa la solució definitiva del pacient.

Les parts més útils per a un transplantament són els òrgans sòlids (ronyons, fetge, cor, pulmons i pàncrees). Es poden trasplantar també teixits com: pell, ossos, vàlvules cardíaques,etc.) També són freqüents les cèl·lules progenitores sanguínies (medul·la òssia, cèl·lules del cordó umbilical…)

Els transplantaments d’òrgans s’han de fer molt ràpidament, mentre que els de teixits es poden conservar durant un període de temps més prolongat, depenent del teixit i del mètode utilitzat. No obstant, en alguns pacients, realitzar un transplantament greu o delicat pot causar el defalliment, però s’ha d’intentar.

Tots els malalts són partidaris de beneficiar-se d’un transplantament. Començant per aquells que sobreviuen per la diàlisis o aquells que pateixen malalties incurables o infeccioses com la sida, fins a aquells que requereixen la reposició d’algun tipus de teixit.
L’objectiu final de tots els transplantaments és vetllar pel nou desenvolupament de les funcions ja sigui d’òrgans, o bé de teixits.

És important fer-se donant, és l’acte més generós que  es pot fer per ajudar als malalts, posem-nos al seu lloc! Nosaltres no hi perdem res amb una donació, i en canvi, els malats en molts casos s’hi juguen la vida.
Els hem de donar vida, esperances i futur!  Solidaritza’t!

A continuació, us passo un bon exemple de la lluita per a la supervivència.
Sergi és un noi de 18 anys que pateix Leucèmia, les seves possibilitats a viure són mínimes. S’ha de sotmetre a un transplantament de medul·la amb l’ajuda de les cèl·lules mare, però les coses no són tan senzilles. Sergi no troba donants compatibles, però els seus pares l’animen i no perden l’esperança…

 


Lorena González, 1r Batxillerat A

6 thoughts on “Els transplantaments: Dóna vida!

 1. Alba

  No m’he mirat el vídeo però m’he llegit el text, quan tingui una estoneta tornaré per veure aquesta història.

  Jo personalment ja tinc ganes de fer els 18 per poder donar sang… Sé que semblarà una tonteria però és una d’aquelles coses que sempre he pensat que havia de fer, suposo que perquè el meu oncle sempre ho ha fet, sobretot després de la malaltia del seu germà, i des de que li vaig preguntar perquè ho feia i tal, doncs vaig decidir que jo també donaria sang quan em deixessin. Una altra cosa que tinc clara – si no és que alguna cosa gira la meva vida i em fa canviar d’opinió – és que vull donar els meus òrgans quan aquests decideixin que no volen funcionar més amb mi, perquè la veritat que trobo força egoista no fer-ho, entre ajudar i no ajudar, amb què et quedes?

 2. Dídac Casanovas

  Personalment crec que donar organs és una cosa que està molt bé però crec que a la majoria de casos és inútil. Potser li allarga la vida al malalt dos o tres anys i desprès ja torna a tenir el mateix problema si és que el seu cos el rebutja.
  En canvi donar sang és una cosa més utilitària perquè serveixen per salvar més vides.

  Per cert, l’altre dia vaig veure a les noticies el terratrèmol d’Itàlia i vaig pensar en tu Meritxell. Trobu increïble en quina intensitat va afectar i al lloc on va passar. I el que és més curiòs és que al desert fa tres dies seguits que està ploguent, quan normalment nomès i plou un cop al any.

 3. Meritxell Post author

  Dídac, l’esperança de vida de la gent que ha rebut un transplantament és molt superior a 2 o 3 anys. Com tot varia depenenent del tipus de transplantament i de l’estat del malalt, però entre 10 i 20 anys és d’allò més habitual. No obstant això, encara que només servís per allargar la vida a algú un any, crec que paga la pena.
  La relació entre el terratrèmol i la pluja a Qatar se m’escapa.. tot i que l’erupció del Krakatoa va prodduir un petit canvi climàtic del qual han quedat registres.

 4. elena i Júlia

  hola som l’elena i la Júlia i fem un treball de recerca de les donacións de sang i els transplantaments d’òrgans, ens agradaria poder rebre mes informació, ens hem llegit el text i ens ha servit molt per el treball.
  Gràcies.

 5. Anna

  a mi també m’agrada molt el tema de que quan ja no existim pugin aprofitar el que calui per millorar la vida d’una altre persona, i pugui disfrutar del temps que li pertoqui.
  He llegit tots els missatges i m’agradria que o la elena la júlia pogués contactar amb mi, ja que jo també faig el treball de recerca sobre els transplantaments!
  Moltes gràcis.

Comments are closed.