Fa uns dies vaig rebre una notícia publicada l’11 de febrer d’enguany en el diari digital El Público. Es tracta d’una recerca sobre teràpia genica i SIDA que obriria una porta a la possible curació, en el futur, d’aquesta malaltia que afecta tot el món. A l’article es descriu com es volen iniciar els assajos clínics en humans per tal de modificar un gen que evitaria que el VIH entrés a les cèl·lules, de manera que no es podria multiplicar i, en teoria, acabaria eliminat-se de l’organisme. En el següent esquema, extret de l’article que us comentava,al principi es descriu quina és la base que fa pensar als investigadors que la teràpia gènica pot ser útil en el tractament contra la SIDA i quins són els passos que es seguiran en els assajos clínics.
És d’aquelles notícies que dóna esperances, però cal llegir-la amb molta cura abans de fer-se massa il·lusions. Així doncs, entre rua i rua de carnaval, mireu-vos la notícia amb atenció i esperit crític. Assegureu-vos que enteneu bé el procés de teràpia gènica i en què consisteix l’assaig clínic, després comenteu la notícia, creieu que els titulars estan ben triats?
La Ylenia opina:
M’he llegit també la part de la “immunització” de la SIDA. Sincerament, crec que els periodistes que parlen de coses més aviat científiques s’haurien de formar una mica,… Perquè, i contestant a la teva pregunta, això no és un experiment per immunitzar ni molt menys.
Una cosa que m’ha cridat l’atenció: si provoquem un canvi a l’ADN, no hi hauria problemes genètics, després? Sí, podriem eliminar una malaltia, però i si alhora estem causant altres danys?
Bones!!
No se si em deixarà comentar, però he vist que no em demanava el codi de l’Edu365, i vaig a probar-ho…Si es penja bé el comentari, ja podré comentar més sovint (si això continua així…).
Ens veiem demà!
No t’amoïnis, això ja quedarà així fins a final de curs… Tot i qu és una mica lent perquè primer els rebo al correu… Què hi farem 😉
Jo penso que els titulars d’aquest tipus és millor que no facin massa il·lusions als lectors, ja que realment pot donar un “xasco!”.
Aquests titulars penso que no estan pas malament, ja que aquest “…intentará…” i altres parts dels títols mostren que realment la situació no és massa segura.
És tan bo com normal que poc a poc tot vagi millorant i donant pas a nous invents tant de caire científic com tecnològic, i vet aquí els resultats (clar, però, què és molt millor prevenir que nos pas curar però bé…).
Hola!!!
Bueno doncs per fi comento, ja que fins avui no he pogut perquè no em funcionava l’internet!
Doncs aquesta notícia de “Una cura per la SIDA?” m’ha cridat molt l’atenció, ja que com tots sabem la SIDA en aquests
moments no té cura, i aquest escrit dóna esperances i alhora de la veritat millor no fer-se il·lusions abans d’hora.
Per això crec que els periodistes que escriuen aquestes notícies han d’estar molt ben informats abans d’escriure
qualsevol cosa i així assegurar-se que el que escriuen no pot donar falses esperances o alguna cosa que no és certa
del tot.
Però bueno espero que en un futur aquestes notícies siguin veritablement certes i es pugui curar la SIDA definitivament.
Fins demà!!
Núria Oliveras
Hola Meritxell:
Per començar em de tenir clar que el SIDA (VIH) pel moment no té cura, i en aquest article és parla sobre una solució de la SIDA.
Aquí és dóna una informació que els processos de investigacions sobre una enfermetat que cada vegada va avançant, en aquest cas la més greu i la més important la SIDA, és pot solucionar. Amb això és vol dir que encara no és pot confirmar que aquesta sigui una solució, només és dona esperances que més endevant si que pugui ser una solució o no.
Els periodistes en aquest apartat han escrit que aquesta notícia és certa que la SIDA té cura, qualsevol persona només per veure el títol diria que l’informació del context és cert.
Però bueno això són problemes que succeïxen habitualment en periodistes i causen problemes.
Bé, no crec que estiguin ben triats, perqué de la forma que ho posen, a primera vista pot semblar que ja está el tema solucionat, que es podrá solucionar proximament, i ja cuan t’ho llegeixes amb més atenció veus que no, que és un experiment, i que tot i que s’intenten donar fons a inmunitzar la malaltia, costarà el seu temps.