Terratrèmols a la Selva (2a part)

Tot i que amb una mica de retard, us penjo un dels articles que heu fet sobre els terratrèmols que van percebre’s a La Selva aquest estiu. Fóra interessant que el llegíssiu amb atenció i que hi deixeu algun comentari, estic convençuda que alguns de vosaltres podran trobar material per a iniciar un nou debat…

Terratrèmols a la comarca de La Selva?

A tothom ens ha sobtat el fet de que el passat mes de juliol es produís un petit moviment sísmic a Santa Coloma de Farners, a la comarca de La Selva.L’objectiu d’aquest article és resoldre aquells dubtes que tant inquieten a la gent. 

Primer de tot explicar que un terratrèmol és el sacseig de la de la Terra produït pel moviment de les plaques tectòniques, que són la part de la Terra més superficial. A vegades aquestes plaques es freguen, es trenquen o xoquen per l’acumulament d’energia i produeixen deformacions a l’escorça de la Terra.Quan parlem de terratrèmols sovint pensem en zones com ara el Japó, l’Iran o la costa oest de Amèrica del Nord, on hi ha els grans terratrèmols devastadors. Això és pel fet de que aquestes zones estan situades als límits de les plaques tectòniques, on el risc és molt alt.

No obstant això, sovint, es produeixen falles (trencament de les plaques tectòniques) que fan que hi hagi petits tremolors en zones aparentment tranquil·les en activitats sísmiques i llunyanes dels límits de les plaques. És el cas de la comarca de La Selva.

A La Selva s’han produït diversos terratrèmols durant  la seva història i encara que no ho sembli són força freqüents. De fet, al 2002, hi van haver 22 petites sotragades durant un període de dues setmanes. I aquest any entre els dies 21 i 27 de juliol hi van haver una trentena de moviments sísmics. 

Però, per què no ens assabentem? Els terratrèmols produïts a La Selva tenen molt poca magnitud, de fet en poques ocasions es supera els 3 graus a l’escala Ritcher, i tenint en compte que els terratrèmols es comencen a notar lleument a partir del 3, 5 graus, fa que poques vegades ens adonem del que està passant sota els nostres peus, del canvi que poc a poc la Terra està sofrint.  

Però aquest fet no ens hauria d’alertar. Sí que és veritat que la comarca de La Selva és una zona de risc moderat, i que els terratrèmols no es poden prevenir. Però, hauríem de tenir confiança en els arquitectes, enginyers i constructors que han fet les nostres infraestructures i que han hagut de complir les normes sismoresistents, és a dir que han hagut de fer les coses com cal per si en cas de  que un terratrèmol fes tremolar la comarca de La Selva els danys fossin mínims. A més, les estadístiques recolzen el fet de que mai no arribarà a produir-se un terratrèmol de gran magnitud per la zona, no obstant el futur és imprevisible. 

De manera que, per què amoïnar-nos per aquest fet? Un hipotètic i improbable terratrèmol devastador a una zona de risc moderat és motiu d’alerta social?

Personalment, pensem que hi ha molts fets greus i evidents que haurien d’ésser preocupació per la societat, i que l’activitat sísmica a la comarca de La Selva hauria de ésser secundari a la llista de problemes al món.

Autores: Lorena González, Jenniffer Muñoz, Alba Mudarra

8 thoughts on “Terratrèmols a la Selva (2a part)

  1. Elisabeth Miró 1r Batx. A

    Hola!
    Aquest article estic seguríssima que tranquilitzarà a molta gent, ja que explica clarament que res greu, en teoria, no pot passar (a causa de les “normes” o requisits de la construcció i els graus que es preveuen aproximadament).

    És molt interessant, així com també clar.

    Has vist ja la pel·lícula?
    Ptons!!!!

  2. Sergio B 1er BAT B

    Es, com a minim, un exemple a seguir per futures activitats com aquesta.
    Comencem el debat: Les estadistiques estan per trencarles, no tenim dades de fa gaire temps (geologicament parlant), cada milio d’anys per exemple pot haber-hi un terratremol de 8º y aixo podria passar mentres escric aixo, ara ha de venir l’Oriol per dirme que les estadistiques son fiables i que no passarà res, o potser m’equivoco?

  3. Alba 1BtxA

    Mira que he estat llegint-lo i rellegint-lo, i no he trobat cap cosa que estigués malament…¬¬ xD (Siguem sincers, n’hi ha, n’hi ha!)
    Uff, però que dir? Doncs que en algun moment les estadístiques es veuran sorprenentment trencades, ja està citat al text: “el futur és imprevisible”. Però com no podem fer res, ja hem dit al text, hi ha coses molt més greus per preocupar-se!

  4. joelbxt

    això es realment cert les estadistiques donen dades aproximades i que podrien tornar a succeïr però, també es poden trencar, OI??

  5. Elisabeth Miró 1r Batx. A

    Tot és possible (tot i que nosaltres gràcies a la tecnologia podem prevenir fets o assabentar-nos d’aquests sense poder-los remediar).

  6. Carlos García

    Tantes coses podrien ser imprevissibles Sergio… O ara mateix podria caure un meteorit a sobre o podria podruir-se una reacció en l’oxigen que fos mortal.. això ja es cosa del món però si les estadistiques dels terratrèmols són tan baixes es que podem estar pràcticament segurs que no es podruirà un terratrèmol de tants graus com tu dius de 8º … XD Que si que les estadístiques estàn per trencar-les estic d’acord.. però si hi ha una probabilitat tan baixa.. es molt poc probable que això passi.
    Bueno aquí la meva opinió

    Adéu!

Comments are closed.